Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Μεγάλη πολιτική επιτυχία: Καταφέραμε να μείνουμε εκτός!





Ο εκτελεστικός διευθυντής του βουλγαρικού ενεργειακού ομίλου EAD, Μιχαήλ Αντόνοφ, και ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, υπέγραψαν παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, το πρωτόκολλο της οριστικής επενδυτικής συμφωνίας για την κατασκευή του τμήματος του South Stream που θα περνά από το έδαφος της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε η ρωσική εταιρία. Η κατασκευή του αγωγού θα αυξήσει τις εξαγωγές της Gazprom έως τα 350 δις κυβικά μέτρα το χρόνο.

Επίσης, η Gazprom σύναψε νέο δεκαετές συμβόλαιο με την Bulgargaz (θυγατρική της EAD), το οποίο, σύμφωνα με δήλωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, προβλέπει ότι από 1ης Ιανουαρίου του 2013 η χώρα του θα λαμβάνει 2,9 δις κ.β. ρωσικού φυσικού αερίου (απευθείας, χωρίς μεσάζοντες) με έκπτωση κατά 20%. Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής της Gazprom, Αλεξάντρ Μεντβέντιεφ, στο έγγραφο αυτό προβλέπεται η  σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων που θα εξαρτώνται από τη δυναμική των τιμών των πετρελαιοειδών, μαζί με τη δέσμευση «Take or pay» (χορηγία από τον προμηθευτή συγκεκριμένης ποσότητας φυσικού αερίου σε συγκεκριμένη τιμή, και πλήρης εξόφλησή του εκ μέρους του καταναλωτή, ανεξάρτητα από την τελική κατανάλωση). Κάτι που επιτρέπει τη δημιουργία συνθηκών για διεύρυνση της κατανάλωσης αερίου στη Βουλγαρία. Προς το παρόν, οι προμήθειες θα πραγματοποιούνται από την καθιερωμένη διαδρομή μεταφοράς φυσικού αέριου, ενώ όταν τεθεί σε λειτουργία ο South Stream, θα γίνονται μέσω αυτού.

Παρ' ότι, σύμφωνα με τον κ.Μίλερ, η υπογραφή του συμβολαίου δεν συνδέεται με τη συμφωνία του South Stream, καλά ενημερωμένες πηγές του RBC Daily υποστηρίζουν το αντίθετο. Φέτος, υπό την πίεση των ευρωπαίων καταναλωτών, η ρωσική εταιρία, η οποία μονοπωλεί μεγάλο τμήμα της αγοράς, προέβη ήδη σε μείωση των τιμών για πολλές χώρες, που όμως δεν υπερέβησαν το 10%-15%, τη στιγμή που μια σημαντική έκπτωση, σύμφωνα με τον συνομιλητή, θα ήταν εκείνη της τάξης του 20%.

Η Βουλγαρία εντάχθηκε τελευταία στον South Stream. Η υπογραφείσα συμφωνία, σύμφωνα με σχόλιο του Αλεξέι Μίλερ, σημαίνει την οριστική μετάβαση στο στάδιο της άμεσης υλοποίησης του έργου. Προηγουμένως, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κοινοπραξίας South Stream AG, το οποίο περιλαμβάνει εκπροσώπους της Gazprom (κατέχει το 50%), της ιταλικής ΕΝΙ (20%), της γαλλικής EDF (15%) και της γερμανικής BASF SE (15%), συζήτησαν τα κυριότερα θέματα της υλοποίησης του «Νοτίου ρεύματος» και διαμόρφωσαν την οριστική επενδυτική λύση αναφορικά με το θαλάσσιο τμήμα του έργου. Επιπλέον, στη συνάντηση λήφθηκε η απόφαση για την νομική καταχώρηση της εταιρίας South Stream Transport B.V. στο Άμστερνταμ.

Ο South Stream θα περάσει από τη Βουλγαρία, τη Σερβία (με αγωγούς διακλαδώσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία), την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, και θα φτάσει ως τη βόρεια Ιταλία (την πόλη Τρεβίζο). Η κατασκευή θα ξεκινήσει στις 7 Δεκεμβρίου, και η έναρξη της λειτουργίας έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2015. Η προβλεπόμενη δυνατότητα μεταφοράς είναι 63 δις κ.μ. το χρόνο. Αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι, εξαιτίας της κακής κατάστασης της ευρωπαϊκής αγοράς, η Gazprom δεν θα μπορέσει να πετύχει όλους τους παλιούς και νέους εξαγωγικούς στόχους της.

Φυσικά να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε την φοβερή επιτυχία του πολιτικού συστήματος της χώρας μας, το οποίο κατάφερε να μείνουμε απ'έξω. Ας έχει η Βουλγαρία  20% έκπτωση στο φυσικό αέριο, εδώ πληρώνουν τα "κορόιδα", ας αναβαθμίζει την γεωπολιτική της θέση, εμείς δεν έχουμε ανάγκη από τέτοιες ματαιοδοξίες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: