Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Η Ελλάδα ψηφίζει υπέρ Παλαιστίνης





''Η Ελλάδα αποφάσισε να υπερψηφίσει, κατά την αυριανή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, την Απόφαση για την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος μη-μέλος του ΟΗΕ''.Έτσι  ξεκινά η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε πριν από λίγο για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

''Η απόφασή μας αυτή - συνεχίζει- είναι συνεπής προς την πάγια θέση αρχής της χώρας μας για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος στην βάση των δύο κρατών, ήτοι ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει με ειρήνη και ασφάλεια με το κράτος του Ισραήλ.

Με τις ιστορικές εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα πιστεύει ότι ήλθε πλέον η ώρα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουν, όπως έχουν αναφαίρετο δικαίωμα, με ασφάλεια στα κράτη τους. Η λύση των δύο κρατών, που περιγράφεται σε διαδοχικές Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και επιβεβαιώνεται στο σχέδιο Απόφασης που είναι ενώπιόν μας, είναι η μόνη που διασφαλίζει μακροχρόνια τα συμφέροντα των δύο λαών και την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Επισημαίνουμε,συνεχίζει η ανακοίνωση, για πολλοστή φορά, ότι η επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών, τα οποία φέρουν την ευθύνη να επιλύσουν, με ρεαλισμό και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όλα τα θέματα του τελικού καθεστώτος. Θεωρούμε λοιπόν ως άκρως θετική την πρόβλεψη του σχεδίου απόφασης για άμεση και χωρίς προϋποθέσεις επιστροφή των δύο μερών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων''.

Και καταλήγει η ελληνική ανακοίνωση:''Εκφράζουμε την ελπίδα ότι τα δύο μέρη θα επωφεληθούν από την νέα αυτή ευκαιρία για ειρήνευση και θα αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να δυναμιτίσει το κλίμα και να υπονομεύσει τις απευθείας διαπραγματεύσεις''. 

http://www.onalert.gr/stories/palaistini-israel-ellada-oie

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ 
ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

Ο αριθμός των χωρών, που είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την αίτηση της Παλαιστίνης να αποκτήσει καθεστώς κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ, αυξάνονται.

Την πρόθεσή τους να ψηφίσουν υπέρ αυτού του καθεστώτος ανακοίνωσαν σήμερα η Ισπανία, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Δανία.

Τις επόμενες ώρες ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Μ.Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ σκοπεύει να ενημερώσει τα μέλη του Κοινοβουλίου ότι το Λονδίνο θα υποστηρίξει την αίτηση των Παλαιστινίων.

Χθες ανακοίνωσε την υποστήριξή της η Γαλλία. Η ψηφοφορία για το ζήτημα αυτό προγραμματίζεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου. Για την υιοθέτηση του ψηφίσματος είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 193 χωρών μελών της Γενικής Συνέλευσης. 132 εξ αυτών αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος.

 Υπέρ του αιτήματος της Παλαιστινιακής αρχής στον ΟΗΕ 
και η Ρωσία

Υπέρ του αιτήματος της Παλαιστίνης να της αναγνωριστεί το καθεστώς του «κράτους παρατηρητή» στον ΟΗΕ πρόκειται να ψηφίσει αύριο και η Ρωσία στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, όπως ανέφερε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Όπως έχουμε πει επανειλημμένα η Ρωσική Ομοσπονδία θα ψηφίσει υπέρ της απόφασης αυτής, σύμφωνα με τη θέση μας» στο θέμα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Η υποστήριξη αυτής της απόφασης στη Γενική Συνέλευση υπαγορεύεται επίσης από το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θεωρούν αυτό το διάβημα μια εναλλακτική στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, κάτι που αναφέρεται ρητά στο προσχέδιο της απόφασης», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο.

«Σε αυτό το στάδιο οι διεθνείς και περιφερειακές προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην επιστροφή χωρίς καθυστέρηση στις άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Μέχρι στιγμής η Γαλλία, η Αυστρία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Δανία και η Νορβηγία έχουν ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως «κράτους μη μέλους-παρατηρητή» του ΟΗΕ. Η Παλαιστίνη σήμερα βρίσκεται στον οργανισμό με το καθεστώς παρατηρητή.

Αντίθετα η Γερμανία επεσήμανε ότι δεν θα εγκρίνει το αίτημα αυτό και η Βρετανία μάλλον θα απέχει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: