Ευρωκοινοβούλιο και ευρωεκλογές
Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ πρώην βουλευτή, πρ. ευρωβουλευτή και πρ. αντιπροέδρου της Ευρωβουλής
Η Ευρώπη της Αναγέννησης και κυρίως του Διαφωτισμού αποτελεί πλέον παρελθόν με ελάχιστα απομεινάρια θετικών ιχνών. Αρχές και αξίες χάθηκαν, φοβάμαι, από το ορατό πεδίο των παντός είδους συνόλων, παραμένοντας ζωντανές σε ατομικές συνειδήσεις και θαρραλέες πράξεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως μετά την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, παραπαίει και λειτουργεί εις βάρος των κρατών-μελών της. Η επιβληθείσα, ερήμην των επί μέρους κρατικών οντοτήτων, καθιέρωση της Νομισματικής Ένωσης διά του αμφιλεγόμενου ευρώ επιδείνωσε τρομερά την υφιστάμενη κατάσταση, δημιουργώντας δύο Ενώσεις. Την Ένωση του Βορρά και την Ένωση του Νότου. Επιπλέον προκάλεσε την επικυριαρχία της Γερμανίας, παρά τη διχοτόμηση του γεωγραφικού χώρου, στο ΣΥΝΟΛΟ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια επικυριαρχία που δικαίως απέδωσε στη Γερμανία την προσαγόρευση «4ο οικονομικό Ράιχ».
Το Ευρωκοινοβούλιο, αρχής γενομένης από την ίδρυση της ΕΟΚ των έξι κρατών, διαδραμάτιζε καθαρά διακοσμητικό ρόλο. Η ισχύς του ήταν επί δεκαετίες ανύπαρκτη στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Για πρώτη φορά ασχολήθηκαν τα μέλη του με ευρωπαϊκά ζητήματα προ ολίγων μηνών. Και μάλιστα ενέπλεξαν και εξωευρωπαϊκά θέματα λόγω κρίσης, αφού αναφέρθηκαν στην «τρόικα» –και δη επικριτικά–, στην οποία μετέχει και το ΔΝΤ. Τα ανωτέρω ανακίνησε μία Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι η υπόθεση αυτή θα λάβει την προσήκουσα έκταση, δεδομένου ότι τη μία Επιτροπή ακολούθησαν ήδη και άλλες.
Θυμίζω ότι η… ερίτιμος κ. Μέρκελ είχε δηλώσει στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ότι «ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το 2010 θα οδηγούσε, αργά ή γρήγορα, σε διάλυση της Ευρωζώνης». Στο ίδιο μήκος κύματος έκτοτε και ο δολιότατος επίτροπος Όλι Ρεν επανέλαβε κυνικά: «Το ελληνικό χρέος δεν αναδιαρθρώθηκε το 2010 για να μην καταστραφούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκές τράπεζες»! Τέτοιο και τόσο μεγάλο το θράσος του! Ομολόγησε δηλαδή ότι εξολόθρεψαν εν ψυχρώ την Ελλάδα και τους Έλληνες. Άξιος ο μισθός τους!
Την Τετάρτη συνεδρίασε στο Στρασβούργο η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με πρωταγωνιστή τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντώνη Σαμαρά και δευτεραγωνιστή τον ανεκδιήγητο Μπαρόζο. Ο πρωθυπουργός της χώρας μας –το ανεκτίμητο καμάρι μας!– καμώθηκε ότι αγνοούσε τα προαναφερθέντα και επιδόθηκε σε έναν άνευ προηγουμένου εξωραϊσμό της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα. Κανένας από τους άριστα ενημερωμένους ευρωβουλευτές δεν τον πίστεψε, παρά τις… εύγλωττες κινήσεις των χεριών του. Όσο για τον Μπαρόζο, σιγοντάρισε τον Σαμαρά, χωρίς να παραλείψει να υπενθυμίσει τις εκ μέρους μας αναληφθείσες υποχρεώσεις. Και όχι μόνο αυτό. Φρόντισε να κατηγορήσει εμμέσως, πλην σαφώς, τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για τα δύο άκρα…
Ο Σαμαράς, για να μην τον αδικήσουμε, αναφέρθηκε στις «μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού». Ξέχασε, όμως, να πει ότι ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ και όχι αυτόβουλες. Το τραγικό, πάντως, και ακατανόητο ήταν ότι δεν αξιοποίησε την άκρως ευνοϊκή για την Ελλάδα και τους Έλληνες περίσταση. Το ακροατήριό του, που δεν ήταν άλλο από την ευρωπαϊκή πολιτική αφρόκρεμα –πολιτική αφρόκρεμα που τρέμει την αλματώδη άνοδο των ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΩΝ στις επικείμενες ευρωεκλογές–, θα ήταν έτοιμο να ακούσει συγκεκριμένα αιτήματα. Να ακούσει έστω μια γενικότητα, λόγου χάρη για την «εξ υπαρχής δημιουργία της Ευρώπης των λαών». Ούτε λέξη επ’ αυτών. Αντίθετα σκιαγράφησε μια πολιτική ατολμίας και υποτέλειας ως ηγέτης του γλυκού νερού που είναι ο ίδιος. Ένας πολιτικάντης που απλώς ακούει, υπακούει και υπηρετεί τους ισχυρούς της συγκυρίας.
Όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, επισκέφθηκε την καγκελάριο κ. Μέρκελ και… συνεχίζω με το ακόλουθο απόσπασμα από το δημοσιευθέν την Πέμπτη κύριο άρθρο της «Ελευθεροτυπίας»: «Τότε, επισημοποιώντας με τον πιο άκομψο τρόπο τη μνημονιακή μεταστροφή του, αποδοκίμασε την αντιμνημονιακή ρητορεία τού παρελθόντος του με τη φράση “ουδείς αναμάρτητος”».
Θα τελειώσω εντυπωσιακά με βοήθεια από το διαδίκτυο και το σχολιασμό δικό μου. Βρέθηκε κάποιος, ο βρετανός ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φρατζ, που είπε στον Σαμαρά κατάμουτρα την πικρή αλήθεια, τινάζοντας στον αέρα τα φαιδρά παραμύθια του περί success stories. Ιδού τα λόγια του: «Δεν κυβερνάτε εσείς την Ελλάδα. Η “τρόικα” κυβερνά. Το κόμμα σας ονομάζεται “Νέα Δημοκρατία”, αλλά νομίζω ότι θα ’πρεπε να το ονομάσετε “No Democracy”, διότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον υπό ξένη κατοχή».
Τα άκουγε αυτά ο εξουσιομανής Σαμαράς αποσβολωμένος, από βρετανό ευρωβουλευτή και όχι από τον Τσίπρα ή τον Καμμένο. Και ο κ. Φρατζ συνέχισε καυστικά και ειρωνικά ως εξής: «Συγχαρητήρια κύριε Σαμαρά για την ανάληψη από την Ελλάδα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φαντάζομαι θα είναι χιλιάδες τώρα στους δρόμους της Αθήνας και θα πανηγυρίζουν. Δεν έχει βέβαια σημασία που η ανεργία έχει φτάσει το 30%, η ανεργία στους νέους αγγίζει το 60%, ότι το νεοναζιστικό κόμμα ανεβαίνει, ότι έγινε τρομοκρατικό χτύπημα στη γερμανική πρεσβεία. Μην ανησυχείτε γι’ αυτά. Διότι ήταν… επιτυχία».
Ουδέν έτερον σχόλιον.
http://paron.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου