Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Επιστροφή στον... παλιό καλό καιρό: H κρίση ζωντάνεψε τα "μπαλωματάδικα" στα Χανιά

Επιστροφή στον... παλιό καλό καιρό: H κρίση ζωντάνεψε τα "μπαλωματάδικα" στα Χανιά
Ενώ η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα συνεχώς πέφτει, φθάνοντας το 2013 περίπου στο 20%, την τελευταία τριετία εμφανίζονται όλο και περισσότερες επιχειρήσεις που μεταποιούν και επιδιορθώνουν παπούτσια και ρούχα. Στα "μπαλωματάδικα", όπως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, προσέρχονται πολλοί πολίτες για να επιδιορθώσουν ρούχα και παπούτσια που είχαν ξεχαστεί στις ντουλάπες, αποφεύγοντας να αγοράσουν καινούργια.
Στην πόλη των Χανίων, τα επαγγέλματα του τσαγκάρη και της μοδίστρας παρουσιάζουν μεγάλη άνθηση, καθώς αυτά τα καταστήματα είναι δεκάδες. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ πολλές απ’ αυτές, κυρίως στον τομέα της μεταποίησης ρούχων, λειτουργούν ως εργαστήρια που μαθαίνουν τη δουλειά πολλά νέα παιδιά, κυρίως κορίτσια.

Επιγραφές όπως, “Ράβε ξήλωνε”, “παπουτσάδικο”, “τσαγκάρικο”, “ραφτάδικο”, υπάρχουν σε πολλά σημεία, κυρίως, στο κέντρο της πόλης.

metapoii230114

Σε κάποιες απ’ αυτές τις επιχειρήσεις αναλαμβάνουν ακόμα και το ράψιμο νυφικών, με τιμές από 300 έως 800 ευρώ, ακόμα και την προμήθεια σετ βαφτιστικών, από 150 έως 220 ευρώ, ενώ το ράψιμο κουρτινών είναι μία ακόμα από τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Το σόλιασμα, το μπάλωμα, η βαφή ή τα ανοίγματα παπουτσιών, το στένεμα και το φάρδεμα ρούχων, η αλλαγή φερμουάρ και κουμπιών, είναι οι βασικότερες εργασίες, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που ράβουν ρούχα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις κοστίζει λιγότερο από την αγορά καινούργιων.

Επίσης, ο πελάτης μπορεί να επιδιορθώσει την τσάντα του, να προμηθευτεί κορδόνια, πάτους, και να βρει διάφορα αξεσουάρ. Στα τσαγκάρικα, μία εργασία μπορεί να στοιχίσει από 2 ευρώ, ενώ ένα σόλιασμα σε καλά άρβυλα φθάνει μέχρι και τα 50 ευρώ.

metapoiis230114

  Πηγή:www.reporter.gr


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: