Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ : «Σώμα ατάκτων» η κυβέρνηση

Ελάχιστους έπεισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη με τη δήλωσή της στη Βουλή ότι «το μόνο που δεν κάνει η ΝΔ είναι να έχει στους κόλπους της νεοφασισμό». Προσπάθησε να απαντήσει στον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, ο οποίος είχε μόλις δηλώσει και αυτός από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι «στη βιομηχανία μηνύσεων για πολιτικές δηλώσεις έχουν προχωρήσει οι νεοφασίστες που μάζεψε ο Αντώνης Σαμαράς στο κόμμα της ΝΔ». Ηταν άτυχη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος. Την προηγούμενη νύχτα της Τρίτης από τη συζήτηση στη Βουλή που έγινε την Τετάρτη, ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Χριστογιάννης είχε τινάξει τα πάντα στον αέρα σε τηλεοπτική του παρουσία στο κανάλι Action 24.

«Επανάσταση (!)» είχε αποκαλέσει τη δικτατορία των συνταγματαρχών ο νεοδημοκράτης εθνοπατέρας. «Εκείνη την εποχή η χούντα τι ήταν; Ηταν μια επανάσταση. Μην κάνουμε συγκρίσεις με την τρομοκρατία» είχε δηλώσει ο βουλευτής της ΝΔ, κερδίζοντας με τον τρόπο αυτόν εν ριπή οφθαλμού πανελλήνια αναγνωρισιμότητα. Εφριξαν οι πάντες, αλλά ο πρωθυπουργός κράτησε ολύμπια αταραξία. Ουδέποτε άλλωστε ο «αντιχουντικός αγώνας» ήταν το φόρτε του!

«Βράζει» και το ΠΑΣΟΚ όμως πολιτικά. Η εσωτερική συνοχή του κόμματος που έχει απομείνει υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο δοκιμάζεται συνεχώς. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αμφισβητείται μόνο από τους πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστές» και τους «κηπουρούς» του Γιώργου Παπανδρέου. Με έμμεσο και διακριτικό τρόπο αμφισβητείται πλέον και από τον Αυστριακό επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο ευρωκοινοβούλιο, τον Χάνες Σβόμποντα. Ο Αυστριακός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής πηγαινοέρχεται στην Ελλάδα με τον ανομολόγητο στόχο να προετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση για τους ευρωσοσιαλιστές στη χώρα μας μετά το ΠΑΣΟΚ, αν αυτό όντως καταρρεύσει εκλογικά.

Η προτίμηση προς ΔΗΜΑΡ του Σβόμποντα είναι προφανής. Οχι γιατί η ΔΗΜΑΡ είναι μεγάλο κόμμα. Φοβάται όμως ο Αυστριακός ότι το ΠΑΣΟΚ με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενδέχεται να μπει στην τελική φάση αποσύνθεσής του, χωρίς η κίνηση των «58» να είναι σε θέση να το υποκαταστήσει. Δεν δείχνει δηλαδή να είναι πεισμένος ότι θα πετύχει οπωσδήποτε αυτή η μετάλλαξη και γι' αυτό ποντάρει εκ των προτέρων και στη ΔΗΜΑΡ. Δεν θα ήθελαν δηλαδή οι ευρωσοσιαλιστές να χρειαστεί να αρχίσουν να ψάχνουν εκ του μηδενός για ομοϊδεάτες τους στην Ελλάδα, αν όντως τα εκλογικά αποτελέσματα αποδειχθούν τόσο αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ.

Δεν έβαλε όρο ο Σβόμποντα στη ΔΗΜΑΡ για να γίνει δεκτή στην ευρωσοσιαλιστική ομάδα του Στρασβούργου την κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ σε ενιαίο ευρωψηφοδέλτιο. Από αυτά που δήλωσε στην TV100 της Θεσσαλονίκης, δεν τον προβληματίζει η κάθοδος της ΔΗΜΑΡ με δικό της ψηφοδέλτιο. «Καλό θα είναι τα κεντροαριστερά κόμματα να κατεβούν με μία λίστα στις ευρωεκλογές, έστω με δύο...» δήλωσε ακριβώς.

Έχει πλεονέκτημα σοβαρότατο η ΔΗΜΑΡ έναντι του ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη φάση για τους ευρωσοσιαλιστές. Θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή της σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζοντας λοιπόν οι ευρωσοσιαλιστές και το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, διασφαλίζουν ότι οι συνεργάτες τους στην Ελλάδα συμμετέχουν και σε αυτή την κυβέρνηση -όσο κρατήσει- και στην επόμενη! Σπάνια τους δίνεται τέτοια ευκαιρία, την οποία φυσικά καμιά πρόθεση δεν έχουν να χάσουν για χάρη του Ευ. Βενιζέλου.

Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: