Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

16.11.1973 ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ  
ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η μαρτυρία της μαθήτριας που την πυροβόλησαν στο πρόσωπο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Την Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 1973, η Ειρήνη Μουστάκα γύριζε από το φροντιστήριο που ήταν στο κέντρο της Αθήνας. Η νεαρή μαθήτρια πήρε τον πατέρα της από έναν τηλεφωνικό θάλαμο στην πλατεία Βικτωρίας για να τον ενημερώσει ότι δεν εκτελούνταν πλέον δρομολόγια του ηλεκτρικού. Μόλις βγήκε από τον θάλαμο, ένιωσε κάτι ζεστό να της διαπερνά το μάγουλο και το πρόσωπό της γέμισε αμέσως αίματα. Ένας ελεύθερος σκοπευτής την είχε πυροβολήσει από τη ταράτσα κοντινού κτηρίου.
Όσα βίωσε εκείνο το βράδυ η Ειρήνη Μουστάκα τα περιέγραψε μετά από δύο χρόνια στη «Δίκη του Πολυτεχνείου». Μόλις έδειξε την σφαίρα που της τρύπησε το μάγουλο, όλα τα φλας άναψαν. Η ιστορική φωτογραφία την επομένη της μαρτυρίας της Ειρήνη Μουστάκα βρισκόταν σε όλες τις εφημερίδες που κάλυπταν τη δίκη.
Η εφιαλτική νύχτα του 1973
Τον Νοέμβριο του 1973, η Ειρήνη Μουστάκα ήταν μαθήτρια Λυκείου. Μαζί με μία φίλη της, αποφάσισαν μετά το φροντιστήριο να κατευθυνθούν προς το Πολυτεχνείο, όπως χιλιάδες άλλοι νέοι. Οι δύο κοπέλες έφτασαν στην πλατεία Κάνιγγος όπου ήταν και άλλοι φοιτητές τους οποίους ξυλοκόπησαν στη Βερανζέρου και μετά άρχισαν να τους κυνηγούν. Τότε η Μουστάκα χωρίστηκε από τη φίλη της κι αναζήτησε καταφύγιο σε ένα καφενείο. 
Ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε να τη βοηθήσει, επειδή φοβήθηκε μήπως οι αστυνομικοί καταστρέψουν το μαγαζί του. 
Η κοπέλα κατευθύνθηκε προς την πλατεία Βικτωρίας με σκοπό να πάρει τον ηλεκτρικό για να επιστρέψει στο σπίτι της στην Κηφισιά. Εγκλωβίστηκε στον σταθμό, αλλά λίγο αργότερα ανέβηκε πάλι στην πλατεία.
Η κατάσταση είχε ξεφύγει, ήχοι από πυροβολισμούς ακούγονταν παντού. Μπήκε στον τηλεφωνικό θάλαμο και τηλεφώνησε στην οικογένειά της να έρθουν να την πάρουν. Ο πατέρας της τη συμβούλευσε να μείνει εκεί που ήταν και να κρυφτεί μέχρι να έρθει.
Με το που βγήκε από τον θάλαμο, την πυροβόλησαν.
«Βγαίνοντας από τον τηλεφωνικό θάλαμο, νιώθω μια γλυκιά αίσθηση στο μάγουλο και στη συνέχεια ένα βόμβο μέσα στο στόμα μου λες και έσκασε βόμβα. Και βλέπω έναν πίδακα αίματος να ξεπηδάει από το στόμα μου», ανέφερε η Ειρήνη Μουστάκα στη Μηχανή του Χρόνου. Η Ειρήνη Μουστάκα ήταν ο τέλειος στόχος. Ο θάλαμος ήταν γυάλινος, φωτεινός και στο κέντρο της πλατείας. Από τους πυροβολισμούς η πλατεία ήταν σχεδόν έρημη. Όταν πυροβολήθηκε όμως, ο κόσμος έτρεξε να βοηθήσει την κοπέλα που φώναζε για βοήθεια. «Η περίπτωσή σου ήταν μία στο εκατομμύριο» Την μετέφεραν στην κλινική Παντάνασσα. Η Μουστάκα δεν έχασε τις αισθήσεις της και αργότερα ανέφερε πως το νοσοκομείο ήταν γεμάτο με αιμόφυρτους φοιτητές και τραυματισμένους πολίτες, ενώ όταν την έβλεπαν κάποιοι λιποθυμούσαν, καθώς το πρόσωπό της ήταν «μια άμορφη μάζα αίματος». 

Χειρουργήθηκε από νευροχειρουργό. Η επέμβαση πήγε καλά. Μετά από χρόνια, όταν η Ειρήνη Μουστάκα συνάντησε τον γιατρό που της έσωσε τη ζωή, εκείνος της είπε ότι «η περίπτωση της ήταν μία στο εκατομμύριο». Η σφαίρα είχε τρυπήσει το μάγουλό της, έκοψε τη γλώσσα της και καρφώθηκε στο σαγόνι της. Ο σοβαρός τραυματισμός της δεν παρουσίασε επιπλοκές και επουλώθηκε γρήγορα. Δεν της είχε μείνει ούτε σημάδι στο πρόσωπο. Ωστόσο, τα «βάσανα» δεν σταμάτησαν με τη σφαίρα που δέχτηκε. Όσο καιρό ανάρρωνε στο νοσοκομείο, δεχόταν επισκέψεις από αστυνομικούς με πολιτικά, ενώ μέχρι το τέλος της δικτατορίας, εκείνη και η οικογένειά της ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση, συχνά δεχόμενοι απειλές.
Η σφαίρα-απτή απόδειξη ότι ο στρατός πυροβολούσε φοιτητές
Δύο χρόνια μετά τα σοκαριστικά γεγονότα που έλαβαν χώρα το τριήμερο του Νοεμβρίου 1973 και την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, ξεκίνησε η δίκη για τα εγκλήματα του Πολυτεχνείου. Μία από τους πολλούς μάρτυρες που κατέθεσαν ήταν και η Ειρήνη Μουστάκα, στις 13 Νοεμβρίου 1975. Η Μουστάκα έδειξε στο δικαστήριο τη σφαίρα. 

«Έγινε πανδαιμόνιο γιατί κάποιοι έλεγαν ότι δεν είχαν πέσει σφαίρες εκείνο το βράδυ και η σφαίρα ήταν η απτή απόδειξη του αντιθέτου», ανέφερε αργότερα η Ειρήνη Μουστάκα. Στη συνέχεια, επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τη βαλλιστική έρευνα, η σφαίρα προήλθε από στρατιωτικό όπλο. Ο σκοπευτής την παρακολουθούσε όση ώρα μιλούσε στο τηλέφωνο και πιθανώς να την πυροβόλησε από την ταράτσα του κρατικού κτιρίου του ΟΤΕ, σύμφωνα με τη φορά και την είσοδο του βλήματος στο πρόσωπό της.
Παρά την ένταση που δημιούργησε η μαρτυρία της Μουστάκα, η οποία όσο μιλούσε κρατούσε τη σφαίρα στο χέρι, κανένας δεν την διέκοψε. Οι κατηγορούμενοι την παρακολουθούσαν άλλοι απαθείς άλλοι ειρωνικά. Ήταν από τις βασικότερες μάρτυρες κατηγορίας.
Η δικηγόρος, πλέον Ειρήνη Μουστάκα δηλώνει πως είναι «ένα ζωντανό παράδειγμα» ενάντια σε όσους ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρξαν νεκροί και τραυματίες στο Πολυτεχνείο και ότι δεν πυροβολήθηκε το πλήθος....

Δεν υπάρχουν σχόλια: