Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ





ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ

Στο Διαδίκτυο ταξιδεύουν οι ποιητές του κόσμου

Η μόδα των ηλεκτρονικών λογοτεχνικών περιοδικών που ξεκίνησε από την Αμερική τη δεκαετία του '90, έκανε πριν μερικά χρόνια την εμφάνισή της της και στην Ελλάδα. Μια ηλεκτρονική περιήγηση σε επιλεγμένα ξένα και ελληνικά sites μας δίνει τη δυνατότητα να διαβάσουμε, να ακούσουμε ή ακόμα και να εκτυπώσουμε τα αγαπημένα μας ποιήματα.
Από τα δημοφιλέστερα site, το αμερικανικό http://poetry.com/  υποστηρίζεται από την Ένωση της Διεθνούς Ποιητικής Βιβλιοθήκης και περιλαμβάνει περίπου πέντε εκατομμύριο ποιητές από όλο τον κόσμο. Ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει μια επιλογή από ποιήματα. Αν είστε νέος ποιητής και δεν έχετε εκδοθεί ποτέ, μην στενοχωριέστε, Οι υπεύθυνοι του site σας δίνουν οδηγίες για να εκτυπώσετε με ειδική τεχνολογία το δικό σας ποιητικό βιβλίο, επιλέγοντας εξώφυλλο και γραμματοσειρά.
Ιδιαίτερα δραστήρια είναι η Ακαδημία Αμερικανών Ποιητών (https://www.poets.org/) η οποία διοργανώνει δωρεάν μαθήματα για τη διδασκαλία της ποίησης σε καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα δίνουν και οι οργανώσεις των ποιητών στη Μεγάλη Βρετανία; ενδεικτικά αναφέρουμε την Poetry Society (http://poetrysociety.org.uk/) που αποτελείται από περίπου 4.000 ποιητές, καθηγητές, και αναγνώστες. Στην ενημερωμένη ιστοσελίδα τους δεν βρίσκουμε μόνο ποιήματα αλλά και ειδικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς, βραβεία για ανήλικους ποιητές και πληροφορίες για επισκέψεις γνωστών ποιητών στα σχολεία.
Στην Αμερική η εξειδίκευση έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε μπορεί να βρει κανείς ειδικά sites για τους Αφροαμερικανούς ποιητές (http://famouspoetsandpoems.com/poets_african_american.html) ή ακόμα για... cowboy ποίηση που θα μπορέσετε να την βρείτε εδώ : (http://www.cowboypoetry.com/newandold.htm ) για να μην αναφέρουμε τους εκατοντάδες φιλόδοξους ποιητές που διαθέτουν τις δικές τους ιστοσελίδες.
Ελληνικές ιστοσελίδες
Πώς προβάλλεται όμως η ελληνική ποίηση στο Διαδίκτυο; Οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ Ποίησης στο Ρότερνταμ ξεκίνησαν πριν από χρόνια να δημιουργήσουν ένα διεθνές site που θα το βρείτε εδώ:  http://www.poetryinternationalweb.net/pi/site/home/web
Ο ποιητής και μεταφραστής Χάρης Βλαβιανός είναι υπεύθυνος για το ελληνικό τμήμα του μεγάλου αυτού ηλεκτρονικού περιοδικού στο οποίο συμμετέχουν η Κίνα, η Ινδία, η Ολλανδία, η Ουκρανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Κολομβία κ.ά. Κάθε ποίημα δημοσιεύεται σε αγγλική μετάφραση, συνοδευόμενο από ένα δοκίμιο που το παρουσιάζει. «Το Διαδίκτυο είναι δημοκρατικό μέσο. Με την πάροδο του χρόνου ελπίζω ότι θα δημοσιευτούν όλοι οι Έλληνες ποιητές», τονίζει ο Χάρης Βλαβιανός, ο οποίος υποστηρίχτηκε οικονομικά γι' αυτή του την προσπάθεια από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Στο προσκήνιο μπαίνει η ομάδα του ηλεκτρονικού περιοδικού http://lexima.gr/ . Την πλειοψηφία του δυναμικού του αποτελούν ποιητές (πρόκειται για τους Γιάννη Μανιάτη, Νίκο Ρούσο, Νίκο Αντωνόπουλο, Στέλλα Κοντογιάννη, Γεωργία Εμμανουήλ, Νίκο Γεώργόπουλο, Σοφία Κολοτούρου, Μαργαρίτα Καρλαύτη, Σιδέρη Ντιούδη, Καίτη Βεζιριζόγλου) που στοχεύουν να προβάλουν τη νέα γενιά λογοτεχνών, Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται επίσης οι ιστοσελίδες :



Στο http://www.diapolitismos.net/ ο φιλόλογος Γιάννης Η. Παππάς αξιοποίησε την εμπειρία που είχε αποκτήσει από λογοτεχνικό περιοδική της Πάτρας «Eλίτροχος». Ο Μανόλης Σαββίδης με το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού (http://www.snhell.gr/) μας δίνει πληροφορίες για το αρχείο Καβάφη καθώς επίσης και ευρύ πολιτισμικό υλικό μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης: Ανθολόγιο κειμένων από την Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, Ανθολόγιο Αναγνώσεων (σε μορφή αρχείων mp3), Ανθολόγιο Μαρτυριών και Ανθολόγιο Παιδικής Παράδοσης, ένα Χρονολόγιο (1801-1981), Έργα Αναφοράς και χρήσιμες διαδικτυακές Συνδέσεις. Επίσης η έκδοση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βιογραφικά στοιχεία και εργογραφίες των Κ.Π. Καβάφη, Κ.Θ. Δημαρά και Γ.Π. Σαββίδη, και πληροφορίες για την εταιρεία μας και τις δραστηριότητές της.. 
Τέλος βιογραφικά στοιχεία κάποιων ποιητών μπορείτε να βρείτε στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (www.ekebi.gr) ή στην Εταιρεία Συγγραφέων (http://www.authors.gr/).

 ΚΓ

Δεν υπάρχουν σχόλια: