Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Πατριάρχης Τύχων : Επιστολή προς ΜπολσεβίκουςΠατριάρχης Τύχων: Μια διαχρονική επιστολή

Γράφει η Μαρία Μπινιάρη

Ο Ρώσος Πατριάρχης Τύχων, στην πρώτη επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης έγραψε μια επιστολή με παραλήπτες «τους σοβιετικούς κομισάριους - αντιπροσώπους, του λαού, όπως αυτοαποκαλούνταν. Πρόβλεψη, προφητεία για το τι περίμενε το λαό, μια περιγραφή των πρωτεργατών κι όσων λαών ακολούθησαν το μονοπάτι που χάραξε η αθεΐα της νέας ιδεολογίας. Είναι επιστολή με διαχρονική αξία για όλη την Εκκλησία και τους λαούς δια μέσου των αιώνων.
«Σας γνωστοποιούμε αυτή την προφητεία του Σωτήρα που, ενώ αυτοαποκαλείσθε αντιπρόσωποι του λαού μέσα στις φιέστες και τους εορτασμούς σας για την επέτειο της Επανάστασης, που μόλις πριν ένα χρόνο κάνατε, αδιαφορείτε για τους ποταμούς αίματος των αδελφών σας, που άδικα δολοφονήθηκαν και κραυγάζουν από την άλλη ζωή και μας πιέζουν ασφυκτικά να σας πούμε εμείς την πικρή αλήθεια. Μέχρι να πάρετε την εξουσία τρελάνατε τους ανθρώπους με υποσχέσεις, που δεν έχετε στο ελάχιστο πραγματοποιήσει. Πραγματικά τους δώσατε πέτρα αντί για ψωμί κι φίδι αντί για ψάρι (Ματθ7:9-10). Σ’ ένα λαό που αιματοκυλίστηκε μέσα σε μια δίνη αιματηρού εμφυλίου πολέμου, υποσχεθήκατε «ειρήνη «χωρίς προσάρτηση ή συμβολή». Τι νίκη φέρατε  εσείς που οδηγήσατε την Ρωσία σε μια επονείδιστη συνθηκολόγηση με ταπεινωτικούς όρους, που δεν τολμήσατε να τους αποκαλύψετε όλους στο λαό. Αντί για « προσαρτήσεις και συνεισφορές», η μεγάλη Πατρίδα μας κυριεύτηκε, ελαττώθηκε, διαμελίσθηκε και σαν πληρωμή για το φόρο υποτέλειας μυστικά μεταφέρετε στη Γερμανία χρυσό, που εσείς οι ίδιοι δεν μαζέψατε.
Διαιρέσατε και αρνηθήκατε την Πατρίδα   
Πήρατε από τους στρατιώτες τα πάντα για όσα με ανδρεία πολέμησαν. Το μόνο που τους διδάξατε πρόσφατα είναι θαρραλέα κι ανίκητα να εγκαταλείπουν την υπεράσπιση της πατρίδας και να το σκάνε από το πεδίο της μάχης. Τους σβήσατε από τη καρδιά τους την ζωντανή γεμάτη έμπνευση συνείδηση ότι δεν υπάρχει τίποτα μεγαλύτερο από την αγάπη που πρέπει κάποιος να έχει για να δίνει τη ζωή του για τους αδελφούς του (Ιωαν15:13). Πουλήσατε την Πατρίδα για τον άψυχο Διεθνισμό, αν και εσείς οι ίδιοι ξέρατε πάρα πολύ καλά ότι, όταν έρχεται ή ώρα υπεράσπισης της Πατρίδας, οι προλετάριοι όλων των χωρών είναι εκείνοι οι πιστοί γιοί των χωρών κι όχι οι προδότες τους. Κι αν και αρνηθήκατε να υπερασπίσετε την Πατρίδα από εξωτερικούς εχθρούς, ασταμάτητα μαζεύεται στρατούς. Ενάντια σε ποιους θα τους οδηγήσετε;
Διαιρέσατε όλη τη χώρα σε πολεμικά στρατόπεδα και δημιουργήσατε μέσα σ’ αυτά ένα αδελφοκτόνο χωρίς προηγούμενο για τη βία του περιβάλλον.


Σύληση εκκλησιών από τους ΣοβιετικούςΑντί αγάπης μίσος και κλοπές
Ανοιχτά ανταλλάξατε την Αγάπη του Χριστού με το μίσος και αντί της ειρήνης τεχνητά ανάψατε έχθρα ανάμεσα στους ανθρώπους. Και δεν υπάρχει τέλος στη θέα του πολέμου, που δημιουργήσατε από τότε που ισχυριστήκατε ότι θα φέρετε τον θρίαμβο στη μεγάλη επανάσταση, που θα έδινε τη Ρωσία στα χέρια του εργάτη και του αγρότη.
Δεν ήταν η Ρωσία που χρειαζόταν την επονείδιστη ειρήνη με τον εξωτερικό εχθρό αλλά εσείς οι ίδιοι, που είχατε σκοπό να καταστρέψετε εκ βάθρων την εσωτερική ειρήνη της Ρωσίας. Κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής. Οι πάντες ζουν σε ένα διαρκή φόβο για έρευνες, ληστείες, κακοποιήσεις, συλλήψεις και διωγμούς. Εκατοντάδες ανυπεράσπιστοι άνθρωποι συλλαμβάνονται, μένουν μήνες ολόκληρους στις φυλακές, εξορίζονται χωρίς δίκη ή έρευνα, χωρίς δικαστήριο τα έχετε όλα απλοποιήσει μέχρις εξαφάνισης. Όχι μόνο για αυτούς, που φαίνονται σε σας ένοχοι αλλά και για τους αθώους που έχουν συλληφθεί- κι αυτοί οι άτυχοι άνθρωποι σκοτώνονται σαν απάντηση για εγκλήματα που έχουν δήθεν γίνει, που ανθρώπινος νους δεν φαντάζεται. Επίσκοποι, ιερείς, μοναχοί και μοναχές θεωρούνται ένοχοι για το τίποτα αλλά κάτω από καθοδηγούμενες κατηγορίες σαν δήθεν «εχθροί της επανάστασης». Αυτός ο απάνθρωπος διωγμός είναι περισσότερο αδυσώπητος για τους Ορθοδόξους γι αυτό και τα σώματά τους δεν τα δίνεται για χριστιανική ταφή στις οικογένειές τους.
Δεν είναι αυτό το ύψος μιας άσκοπης βίας από εκείνους που προσποιούνται ότι θα είναι οι ευεργέτες του ανθρωπίνου είδους, επειδή είχαν οι ίδιοι δεινοπαθήσει από τους παλιούς βίαιους κυβερνώντες;
Δεν σας φτάνει όμως που βάψατε τα χέρια σας με το αίμα του Ρωσικού λαού, με το αίμα των αδελφών σας, κρύβοντας πίσω διάφορα ονόματα συντελεστές, εντολές και εθνικοποιήσεις αλλά τους έχετε προωθήσει στην πιο ασύλληπτα αισχρή κλοπή. Με τις υποδείξεις σας λεηλατήθηκαν ή κατασχέθηκαν χωράφια, κατοικίες, εργοστάσια, σπίτια, ζώα, χρήματα, προσωπικά αντικείμενα, έπιπλα, ρούχα. Πρώτα οι πλούσιοι, που τους αποκαλούσατε «bourgeois”, ύστερα με το επίθετο «κουλάκοι» η μεσαία τάξη εργάτες εργοστασίων, αγρότες. Κι έτσι καθημερινά αυξάνετε τον αριθμό των φτωχών παρ’όλο ότι κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Η φτωχοποίηση του μεγαλυτέρου αριθμού των πολιτών της μεσαίας τάξης αφαιρεί τον πλούτο της χώρας που μεθοδικά φτωχοποιείται.. Δοκιμάζοντας αμόρφωτους και αδαείς ανθρώπους με την ευκαιρία για εύκολο κι ατιμώρητο κέρδος, έχετε θολώσει τις συνειδήσεις τους και τους σβήσατε τον έλεγχο της αμαρτίας από μέσα τους. Αλλά ανεξάρτητα από ονόματα, που κρύβετε, αυτό το δαιμόνιο πίσω από κάθε φόνο, βία και ληστεία θα είναι πάντοτε η αιτία για σοβαρά αμαρτήματα και εγκλήματα που θα βοούν από την αιωνιότητα.

 Ρώσοι στρατιώτες αιχμάλωτοι των Γερμανων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο
 
Ποιά ελευθερία, Διώκετε την Εκκλησία
Υποσχεθήκατε ελευθερία! Η ελευθερία είναι το μεγαλύτερο αγαθό, αν το έχετε καλά εννοήσει- όπως η ελευθερία από το κακό, να μην πιέζεις τους άλλους, να μη το γυρίζεις στην ανομία και στην ισχυρογνωμοσύνη. Αλλά δεν δώσατε αυτή την ελευθερία. Η ελευθερία που δώσατε είναι μια ανεξέλεγκτη εύνοια στα κατώτερα ένστικτα του πλήθους, για φόνο και κλοπή με ατιμωρησία. Όλες οι διακηρύξεις σας για υψηλή πνευματική ελευθερία του ανθρώπου τις έχετε καταρρίψει. Είναι ελευθερία, όταν κάποιος δεν μπορεί να φέρει φαγητό σπίτι του ή να νοικιάσει ένα διαμέρισμα χωρίς ειδική άδεια; όταν σε οικογένειες και πολλές φορές σε ενοίκους ολόκληρων κτιρίων κάνετε έξωση, τους πετάτε τα πράγματά τους στο δρόμο και τους εγκαταλείπετε στην πείνα και στην εξαθλίωση; Είναι ελευθερία, όταν κανείς δεν μπορεί να πει τη γνώμη του ανοιχτά χωρίς φόβο να κατηγορηθεί σαν εχθρός της επανάστασης; Που είναι η ελευθερία του λόγου και του τύπου; η ελευθερία στο κήρυγμα της Εκκλησίας; Πολλοί τολμηροί ιερείς πλήρωσαν με το αίμα τους το θάρρος της γνώμης τους. Όλος ο τύπος έχει στραγγαλιστεί εκτός από εκείνον των Μπολσεβίκων. Καθημερινά κατηγορείτε ασύστολα την Εκκλησία του Χριστού με βλασφημίες, ψέματα και διακωμώδηση. Υποχρεώνετε τους επισκόπους ν΄ ανοίγουν χαντάκια, στέλνετε τους ιερείς στις πιο βρώμικες εργασίες. Κλείσατε εκατοντάδες μοναστήρια και εκκλησίες χωρίς λόγο και αιτία. Καταστρέφετε την αρχαία μορφή της εκκλησιαστικής κοινότητας, την Ενορία, τις Αδελφότητες και τ’ άλλα Ιδρύματα της Εκκλησίας, τα ιερατικές σχολές, τα εκκλησιαστικά ινστιτούτα και επεμβαίνετε στην εσωτερική διοίκηση της Εκκλησίας. Κατεβάσατε τις εικόνες από τα σχολεία, απαγορεύσατε το μάθημα των θρησκευτικών και κάθε μορφή αναγκαία για τη παιδική ηλικία για πνευματική τροφή την εξαφανίσατε. Τι άλλα να πω; Τη καταστροφή που φέρατε στη χώρα είναι ασύλληπτη. Διαλύσατε τη γεωργία η παραγωγή έπεσε πολύ κι οι άνθρωποι κινδυνεύουν από πείνα, κρύο και το θάνατο ιδιαιτέρως στις πόλεις. Οι αυτοκτονίες αναρίθμητες. Τα βλέπουν πια όλοι. Ναι περνάμε τα χειρότερα χρόνια της ιστορίας μας, που δεν θα φύγουν ποτέ από τη μνήμη των ανθρώπων, με το να έχετε μαυρίσει την εικόνα του Θεού μέσα τους και να τους αποτυπώσετε την εικόνα του κτήνους.
Θέλετε να γιορτάσετε την επέτειο της επανάστασής σας; ελευθερώστε τους αιχμαλώτους, βάλτε τέλος στην αιματοχυσία, στη βία στο διωγμό της πίστης. Βάλτε τέλος στη καταστροφή και προχωρήστε με το νόμο και την τάξη. Δώστε στους ανθρώπους αυτά που δικαιούνται και σταματήστε αυτό τον αιμοσταγή εμφύλιο πόλεμο. Γιατί καθαρά το λέει ο Χριστός στο ευαγγέλιο «Μάχαιραν έδωκες μάχαιρα θα λάβεις.»
Νοέμβριος 1918 Πατριάρχης Τύχων.
Μια επιστολή που μπορεί ν΄ αγνοήθηκε από τους τότε αρχηγούς της Επανάστασης και τα ισχυρά μέλη της αλλά πολλοί εντός κι εκτός της χώρας αγωνιστές της πίστης έδωσαν μαρτυρία-αγώνα μέχρις αίματος για την αποκατάσταση της συνείδησης και της πίστης ενός λαού, που ζαλισμένος από την ορμή και τις ψεύτικες υποσχέσεις, περίμενε ότι θα έφευγε μια για πάντα από τη παλιά μιζέρια, το παλιό καθεστώς. Η διαχρονικότητα του περιεχομένου καλύπτει τη δαιμονική απολυτότητα καθεστώτων και συστημάτων που έρχονται και φεύγουν με διαφορετικές μάσκες αλλά με το ίδιο πρόσωπο.

Τύχων Πατριάρχης Πασών των Ρωσιών

Ο Άγιος Τύχων (Βασίλειος Ιβάνοβιτς Μπελλάβιν) γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1865 μ.Χ. στην πόλη Τοροπιέτς της επαρχίας Πσκωβ. Σε ηλικία δεκατριών ετών παρακολουθεί το εκκλησιαστικό σεμινάριο του Πσκωφ και μετά από έξι χρόνια εγγράφεται στην θεολογική ακαδημία της Αγίας Πετρουπόλεως. Σε ηλικία είκοσι έξι ετών ακολούθησε τον μοναχικό βίο και γίνεται μοναχός. Η κουρά του έγινε στο παρεκκλήσι της εκκλησιαστικής σχολής του Πσκωβ, όπου ήταν καθηγητής. Ως μοναχός απέκτησε το όνομα Τύχων, προς τιμήν του Αγίου της Ρωσίας, που έζησε κατά τον 18ο αιώνα μ.Χ., του Αγίου Τύχωνος του Ζαντόσκ (τιμάται 13 Αυγούστου).
Το 1898 μ.Χ. εκλέγεται Επίσκοπος της Μητροπόλεως του Χομσκ και ένα χρόνο αργότερα Επίσκοπος των Αλεουτιανών Νήσων της Αλάσκας. Το 1905 μ.Χ. προάγεται σε Αρχιεπίσκοπο της πόλεως Ιεροσλάβ.
Το 1914 μ.Χ. ξεσπά ο Α' παγκόσμιος πόλεμος. Ο Άγιος Τύχων στάθηκε στο πλευρό της πατρίδος του και του ποιμνίου του. Η προσφορά του ήταν μεγάλη. Γι' αυτό, δύο χρόνια αργότερα, μετά τον θάνατο του Μητροπολίτη Μόσχας Μακαρίου, εκλέγεται Μητροπολίτης Μόσχας. Ο λαός υποδέχεται θριαμβευτικά τον νέο ποιμενάρχη του.
Το έτος 1917 μ.Χ. γίνεται ανατροπή του καθεστώτος από τους Μπολσεβίκους και τα πράγματα αλλάζουν. Ο Άγιος Τύχων καλεί Σύνοδο, για να μελετήσει την κατάσταση και να εξετάσει το θέμα σχέσεων Εκκλησίας και κράτους. Στις 28 Οκτωβρίου 1917 μ.Χ., μπροστά στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Βλαντιμίρ έγινε η κλήρωση για την ανάδειξη του νέου Πατριάρχη Μόσχας. Ο κλήρος, τον οποίο τράβηξε ο ερημίτης Γέροντας Αλέξιος, έπεσε στον Άγιο Τύχωνα.
Το καθεστώς επέφερε χωρισμό Εκκλησίας και κράτους, κατήργησε όλα τα εκκλησιαστικά προνόμια, επέβαλε τον πολιτικό γάμο, οργάνωσε την αντιχριστιανική προπαγάνδα, δήμευσε την εκκλησιαστική περιουσία, εξόρισε και δολοφόνησε χιλιάδες Χριστιανών, έκλεισε τους ναούς, εξαφάνισε ιερά λείψανα Αγίων. Στο σφοδρό διωγμό φονεύθηκαν πάνω από 3.500 Επίσκοποι και ιερείς, περί τις 2.000 μοναχοί και περί τις 3.000 μοναχές. Ο Άγιος Τύχων επιτιμά το καθεστώς και γι' αυτό καταδικάζεται σε θάνατο. Το Μάιο του 1922 μ.Χ. συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Μετά από ένα χρόνο ελευθερώνεται, αλλά και πάλι περιορίζεται στη μονή Ντονσκόι όπου ζούσε ως ελεύθερος πολιορκημένος. Η ασθένειά του τον καταβάλλει. Το 1925 μ.Χ. ο Άγιος Πατριάρχης ένιωσε ότι το τέλος πλησιάζει. Έκανε ευλαβικά τον σταυρό του, είπε «Δόξα σοι, Κύριε» και παρέδωσε την αγία ψυχή του στον Θεό.
Η μνήμη του Αγίου Τύχωνα επαναλαμβάνεται στις 9 Οκτωβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: