Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Άφεση αμαρτιών



Άφεση αμαρτιών

Γράφει ο Ανδρέας Δρυμιώτης*

​​Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, έλαβα ένα e-mail από έναν καλό και πολύ παλιό φίλο (γνωριζόμαστε από τη δεκαετία του ’70) με θέμα: «Χαρίζεται… και μη χειρότερα!!! Ο παράδεισος των παρανόμων». Όταν το διάβασα, δεν πίστευα τα μάτια μου. Το ίδιο και ο αποστολέας. Είμαστε και οι δύο βέβαιοι ότι πρόκειται για fake news. Δεν μπορεί να είναι αληθινά. Αφού ανταλλάξαμε διάφορα μηνύματα και μπλέξαμε φίλους δικηγόρους για να βρουν αν το υποτιθέμενο κείμενο είναι αληθινό ή fake news, δυστυχώς πιστοποιήσαμε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι αυτά που διαβάσαμε και θα διαβάσετε και εσείς είναι απολύτως αληθινά και έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο Τεύχος Γ΄ 883 / 8.9.2017.
Αναδημοσιεύω παρακάτω το κείμενο σε εισαγωγικά. Έχω απαλείψει τα επώνυμα και πατρώνυμα των εμπλεκομένων γιατί τα ονόματα δεν έχουν απολύτως καμία σημασία και επιπλέον έχω τονίσει με bold την αιτιολογία της απόφασης του υπουργού γιατί πιστεύω ότι εκεί βρίσκεται το ενδιαφέρον της ιστορίας. Απολαύστε το ακριβές κείμενο από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως!

«4. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα στις 10-8-2017 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 παρ. 1 του Συντάγματος, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων:
ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ
Το υπόλοιπο της ποινής του Σαράντη Σ. του Φ. που του επεβλήθη με τη με αριθμ. 141/19.10.2015 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δυτικής Μακεδονίας (ποινή φυλάκισης δύο {2} ετών με τριετή αναστολή) για κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών και ΑΙΡΟΝΤΑΙ οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την ανωτέρω καταδίκη του, προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα για τον διορισμό του στη ΔΕΗ Α.Ε. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
ΑΙΡΟΝΤΑΙ
1. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του B. (Μπ.) JIORGO. (Γ.) του D. (Δ.) με τη με αριθμ. 1945/20.9.2005 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, σε ποινή φυλάκισης οκτώ (8) μηνών, μετατραπείσα σε χρηματική, για το αδίκημα της παράβασης του άρθρου 54 παρ. 7 του ν. 2910/2001 (νόθευση διαβατηρίου), προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση.
2. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη της G. M. του J. με τη με αριθμ.175/1.2.2011 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιώς, σε ποινή φυλάκισης τριάντα (30) ημερών με τριετή αναστολή, για το αδίκημα της κλοπής κατ’ εξακολούθηση, προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα για την άσκηση του επαγγέλματος της νοσηλεύτριας στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.
3. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του K. (Κ.) N. του J. (Γ.) με τη με αριθμ. 859/29.7.2002 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου, σε ποινή φυλάκισης δύο (2) ετών, μετατραπείσα σε χρηματική, για το αδίκημα της κλοπής κατά συναυτουργία, προκειμένου να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση καθώς και ειδική άδεια οδήγησης Ε.Δ.Χ. (ΤΑΞΙ).
4. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του Η. Α. του Α. με τη με αριθμ. 27850/2.4.1999 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης είκοσι δύο (22) μηνών με τριετή αναστολή, για τα αδικήματα της κλοπής, της τετελεσμένης απάτης και σε απόπειρα και της πλαστογραφίας με χρήση, προκειμένου να ανανεώσει την ειδική άδεια οδήγησης επιβατηγού δημοσίας χρήσης αυτοκινήτου (ΤΑΞΙ).
Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα στις 14.8.2017 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 παρ. 1 του Συντάγματος, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων:
ΑΙΡΟΝΤΑΙ
Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη της M-Β. K. του M., με τη με αριθμ. 43771/28.5.2009 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης οκτώ (8) μηνών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της κλοπής, προκειμένου να μην αποτελούν κώλυμα για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος.
Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα στις 14.8.2017 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 παρ. 1 του Συντάγματος, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων:
ΑΙΡΟΝΤΑΙ
1. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη της Α. ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ του Κ. με τη με αριθμ. 835/7.6.2013 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηγουμενίτσας σε ποινή φυλάκισης τριών (3) μηνών με τριετή αναστολή για απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία, προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα διορισμού της ως μονίμου υπαλλήλου στον Δήμο Ιωαννιτών.
2. Οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του C. D. του V. με τη με αριθμ. 1193/27.2.2009 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών σε ποινή φυλάκισης επτά (7) μηνών με τριετή αναστολή για την πράξη της κλοπής κατά συναυτουργία, προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα για την ανανέωση της ειδικής άδειας οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου (ταξί).
Ο Υπουργός
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ»
Αν έχετε φτάσει μέχρι το σημείο αυτό, είμαι βέβαιος ότι θα απορείτε και εσείς για την πρεμούρα του υπουργού να χαρίσει το υπόλοιπο της ποινής του Σαράντη και να αρθούν όλα τα κωλύματα για τον διορισμό του στη ΔΕΗ! Υποθέτω ότι εκτός από «ναρκέμπορος» ο Σαράντης πρέπει να έχει και άλλες μοναδικές ικανότητες ώστε χωρίς αυτόν δεν μπορεί να λειτουργήσει η ΔΕΗ, γι’ αυτό και του χαρίζεται το υπόλοιπο της ποινής και του δίνεται άφεση αμαρτιών με Προεδρικό Διάταγμα και εισήγηση του υπουργού.
Αλλά και η Βασιλική πρέπει να είναι μοναδική στο είδος της, ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια που πηγάζουν από την καταδίκη της για κλοπή, προκειμένου να διοριστεί σαν δημοτικός υπάλληλος στην Δήμο Ιωαννιτών.
Είμαι βέβαιος ότι και εσείς όπως και εγώ νομίζαμε ότι πρέπει να επενδύσει κανείς τουλάχιστον 250.000 ευρώ στην αγορά σπιτιού στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκτήσει τη «Χρυσή Βίζα», δηλαδή τη δυνατότητα παραμονής στην Ελλάδα και την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Να όμως που φαίνεται ότι σε μερικές περιπτώσεις γινόμαστε ιδιαίτερα πονόψυχοι και με Διατάγματα καταργούμε όλα τα εμπόδια ώστε μερικοί συνάνθρωποί μας που έσφαλαν κατά το παρελθόν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, χωρίς μάλιστα να επενδύσουν χρήματα στην Ελλάδα.
Ειδικά στην περίπτωση του JIORGO υπάρχει και μια δόση χιούμορ. Ο JIORGO καταδικάστηκε για πλαστογραφία (νόθευση διαβατηρίου) και εμείς του δίνουμε την ιθαγένεια για να σταματήσει να πλαστογραφεί έγγραφα!
Ακόμα είναι δύσκολο να εξηγηθεί η μακροθυμία του υπουργού να άρει όλα τα εμπόδια για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας ώστε να μπορούν να δουλέψουν δύο αλλοδαπές, η μία σαν γιατρός και η άλλη σαν νοσηλεύτρια. Λες και έχουμε έλλειψη από Έλληνες γιατρούς και νοσηλεύτριες.
Τέλος, αίρονται όλες οι συνέπειες σε δύο αλλοδαπούς και σε έναν Έλληνα, όλοι καταδικασμένοι για κλοπές, προκειμένου να πάρουν άδεια οδήγησης ταξί! Αν αύριο αυτοί πειράζουν τα ταξίμετρά τους και κλέβουν τους τουρίστες, ποιος θα ευθύνεται;
Συνοψίζω: Ο υπουργός έδωσε χάρη σε δύο για να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, σε τρεις αλλοδαπούς για να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, εκ των οποίων οι δύο ασχολούνται με την υγεία, και σε τρεις προκειμένου να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν την άδεια ταξί.
Και ύστερα λέτε ότι δεν έχουμε αξιοκρατία!
* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.
http://www.kathimerini.gr/964027/opinion/epikairothta/politikh/afesh-amartiwn

Δεν υπάρχουν σχόλια: