Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Μυστικά και ψέματα…





Μυστικά και ψέματα…

Ένα βασικό στοιχείο της κριτικής της Νέας Δημοκρατίας και δευτερευόντως του ΚΙΝΑΛ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι την εποχή της αντιμνημονιακής του νιότης (Ιανουάριος – Ιούνιος 2015) δημιούργησε σημαντικές ζημίες στον κρατικό προϋπολογισμό, οδηγώντας στο τρίτο Mνημόνιο.
Στην επιχειρηματολογία αυτή έχουν βρει συμμάχους αρκετούς από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, προεξάρχοντος του κ. Ρέγκλινγκ, του ESM, που έχουν κοστολογήσει αυθαίρετα το πρώτο πεντάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ με διάφορα ποσά, από 70 έως και 150 δισ. ευρώ.
Σκοπός τους είναι να αποσείσουν από πάνω τους την ευθύνη της αποτυχίας του δεύτερου Μνημονίου, κάτι που βολεύει και τις συνιστώσες της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).
Πριν από λίγες μέρες η «Καθημερινή» έδωσε μια πιο ρεαλιστική εκδοχή αυτού του σεναρίου, επισημαίνοντας ότι τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα θα ενισχύσουν τις αποπληρωμές ομολόγων μέσω του μαξιλαριού ασφαλείας με αρκετά χρόνια καθυστέρησης. Δηλαδή, το διάστημα 2019 – 2022 και όχι το 2015, όπως είχε προγραμματιστεί.
Το σκεπτικό είναι ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, επί υπουργίας Βαρουφάκη, δεν είχε αρνηθεί την παράταση του Μνημονίου, τα χρήματα αυτά, και μάλιστα ενισχυμένα με τα κέρδη των κυβερνήσεων από τα ελληνικά ομόλογα, θα ενίσχυαν την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Όμως αυτό είναι και σωστό και λάθος. Σωστό γιατί η άρνηση της παράτασης του δεύτερου Μνημονίου ήταν ο τυπικός λόγος άρνησης της χρηματοδότησης και λάθος γιατί τα χρήματα αυτά απαιτούσαν την ψήφιση νέων μέτρων, που περιλαμβάνονταν στο περιβόητο email Χαρδούβελη, ή και άλλων, που θα απαιτούσαν οι δανειστές. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Σαμαράς την κοπάνησε άρον άρον και πήγαμε σε εκλογές.
Συνολικά, τόσο η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιαστεί ως ικανός μνημονιακός διαχειριστής όσο και της αντιπολίτευσης να χρεώσει το τρίτο Μνημόνιο στο πρώτο πεντάμηνο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εξίσου χρεοκοπημένες.
Αυτό που απέτυχε είναι τα ίδια τα Μνημόνια και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προωθούν, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που τα εφάρμοσε. Είναι ένα συμπέρασμα ξεκάθαρο σαν το φως της μέρας και μακριά από τα μυστικά και τα ψέματα κάθε προπαγάνδας…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια: