Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Lisa Stacey : Θησαυροί η «κουρέλια»;





Θησαυροί η «κουρέλια»;

της Lisa Stacey

Ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών όλων των χωρών είναι να «ντύνονται» με διάφορα παλιά ρούχα και να παριστάνουν τους ήρωες και τις ηρωίδες των παραμυθιών, κεντώντας απροσδόκητα σενάρια πάνω στον καμβά των κλασικών ιστοριών. Το σκισμένο τραπεζομάντηλο γίνεται βασιλικός μανδύας και το μισοφόρι της γιαγιάς μεταξένιο φόρεμα νεράιδας. Κάποιο μπαούλο, ή συχνότερα ένα χαρτοκιβώτιο φιλοξενεί όλα αυτά τα «κουρέλια» που πολλές φορές περνούν στα πιτσιρίκια μιας οικογένειας από γενιά σε γενιά - όλο και πιο φθαρμένα.
Για ρίξτε μια ματιά στο «θεατρικό βεστιάριο» των παιδιών σας. Πριν λίγο καιρό μια Αθηναία ανακάλυψε ανάμεσα στα λογής-λογής παλιά ρούχα με τα οποία μασκαρεύονταν τα παιδιά της- και που τα είχε χρησιμοποιήσει και η ίδια με τις αδελφές της όταν ήταν μικρή -ένα κομμάτι χρυσοΰφαντο μπροκάρ, γνήσιο βυζαντινό, κι ένα λουλουδάτο κρινολίνο του 19ου αιώνα!
Στην Αγγλία - όπου τα σπίτια δεν δίνονται αντιπαροχή και μένουν στην ίδια οικογένεια για πολλές γενιές - μια παρόμοια έρευνα είχε θεαματικά αποτελέσματα. Τα «κουρέλια» με τα οποία έπαιζαν τα παιδιά του σπιτιού αναμένεται να ξεπεράσουν τα σχεδόν 6000 ευρώ όταν θα πουληθούν σε δημοπρασία στου
Σ' όλες τις εποχές τα παιδιά τρελλαίνονταν να ντύνονται με παλιά ρούχα. Τα πολυφορεμένα, συχνά σκισμένα φορέματα και παντελόνια που πια είναι άχρηστα στους μεγάλους μεταμορφώνονται από τη νεανική φαντασία σε τουαλέττες χορού, εφαρμοστές βασιλικές στολές και κοστούμια των παραμυθιών.
Τα όνειρα όμως καμιά φορά μπορούν να βγουν αληθινά. Μέσα σε μια νύχτα στην κυριολεξία, τα παλιά αυτά κουρέλια μπορεί να αποδειχθούν θησαυροί.
Αυτό ακριβώς συνέβη μ' ένα παμπάλαιο, κατασκονισμένο σεντούκι, από κάποιο εξοχικό σπίτι στο Γούστερ της Αγγλίας. Παρ' όλο που τα ρούχα αυτά ανήκαν στην οικογένεια και τρεις γενιές πιτσιρίκια τα είχαν χρησιμοποιήσει στα μασκαρέματα τους, ο ιδιοκτήτης τους νόμιζε ότι το μπαούλο, που ήταν ξεχασμένο σε μια από τις παιδικές κρεβατοκάμαρες, περιείχε σύγχρονα κοστούμια θεάτρου.
Όταν   όμως   ο  Κέλλυ  Ταίηλορ,   ο εκτιμητής του γνωστού οίκου Σόθμπυ, άνοιξε το ασφυκτικά γεμάτο μπαούλο, έβγαλε μια ολόκληρη συλλογή από αυθεντικά κοστούμια εποχής που η αξία τους φτάνει τα 6000 ευρώ. Όπως συμβαίνει σ' όλα τα καλά παραμύθια, τα παιδιά δεν είχαν κακομεταχειριστεί τα «παιχνίδια» τους κι έτσι τα ρούχα ήσαν σε καλή κατάσταση και, όπως αποδείχτηκε, ιδιαίτερα σπάνια και πολύτιμα.
Το πρώτο πράγμα που βγήκε από το σεντούκι ήταν ένα πολυτελές αντρικό σακάκι από γυαλιστερό ροζ σατέν. Χρονολογείται γύρω στο 1760 και η αξία του υπολογίζεται από 1170 έως 2340 ευρώ. Το δεύτερο ήταν ένα σακάκι με ασορτί κυλόττα από ανοιχτό ροδακινή μεταξωτό, με εξαιρετικά λεπτό χρυσό κέντημα και ρέλια. Από το ίδιο ξεχειλισμένο μπαούλο προέρχεται επίσης ένα αντρικό καπέλο για «μέσα στο σπίτι» (μην ξεχνάμε το κρύο και τα ρεύματα των εγγλέζικων αρχοντικών του παλιού καιρού) από σκούρο μπλε βελούδο, φορτωμένο χρυσά σιρίτια και κεντήματα και μια χρυσή φούντα στην κορυφή. Κατά πάσα πιθανότητα το φορούσε ο κύριος του σπιτιού την ώρα της ανάπαυσης με την οικογένεια του, τα χειμωνιάτικα βράδια πλάι στο τζάκι. Ίσως για κάποιο παιδάκι το καπέλο αυτό να έπαιξε ρόλο βασιλικού στέμματος. Πάντως με την τωρινή τιμή του που κυμαίνεται από 590 έως 880 ευρώ, ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο επόμενος ιδιοκτήτης του θα του δείξει βασιλικό σεβασμό.
Και για να μην ξεχνάμε και τα κοριτσάκια, το μπαούλο περιείχε ένα μακρύ φόρεμα από μεταξωτό μπροκάρ, που θα ήταν ό,τι πρέπει για την πριγκιποπούλα των παραμυθιών. Βέβαια με τα 470 ως 710 ευρώ που θα φτάσει η τιμή του, πολύ λίγοι γονείς θα άφηναν σήμερα την κορούλα τους να παίζει φορώντας αυτό το φουστάνι.
Μικρότερης αξίας ήταν ένα γαλαζοπράσινο αντρικό γιλέκο του 18ου αιώνα, με βαριά κεντημένες μανσέττες και πέττα με ασημένια κλωστή. Τα 240 με 360 ευρώ όμως που κοστίζει το κάνουν και αυτό ασύμφορο για μικρά βαλάντια.
Ακόμα και μετά από συνεχή χρήση εξήντα χρόνων τα ρούχα αυτά που λάμπρυναν άπειρες παιδικές μασκαράτες ήσαν σε εξαιρετική κατάσταση. Μουσεία και συλλέκτες δεν βλέπουν την ώρα να τ' αρπάξουν όταν βγουν σε δημοπρασία στου Σόθμπυ μαζί με άλλα πολύτιμα είδη ρουχισμού.  


Ένα άλλο ανεκτίμητο κομμάτι που επίσης προορίζεται για εκποίηση, είναι ένα εκπληκτικό βαρύτιμο φόρεμα του οίκου "Fortuny", αναγεννησιακού στυλ, από βελούδο και μετάξι, που ανακαλύφθηκε σε μία σοφίτα στην Σκωτία. Η τουαλέττα είναι χρώματος μπλε σκούρου με σταμπωτή χρυσή διακόσμηση. Στα πλαϊνά έχει πλούσιο πλισσέ σολέιγ από μεταξωτό. Ακόμα περισσότερη αίγλη της προσθέτουν οι διάσπαρτες χάντρες από βενετσιάνικο γυαλί. Το φόρεμα ανήκε κάποτε σε κάποια κυρία από το Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης και ήταν παραπεταμένο για πολλά χρόνια στη σοφίτα. Υπολογίζεται ότι θα πιάσει τα 470 ως 710 ευρώ.
Για τον πλειοδότη προορίζονται επίσης κι οι επίσημες στολές βαρώνου και βαρώνης, μαζί με τις κορωνίτσες τους. Χρονολογούνται από τη στέψη του Γεωργίου Ε' της Αγγλίας το 1911 και τα φορούσαν ο Βαρώνος και η Βαρώνη Σιτρίν του Γουέμπλεϋ. Είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για όποιον τρέφει φιλοδοξίες να αναρριχηθεί κοινωνικά και η τιμή τους κυμαίνεται μεταξύ 180 και 300 ευρώ.
Για τους μη αριστοκράτες υπάρχουν ένα σωρό άλλα. Τι θα λέγατε για ένα γαλλικό φόρεμα κοκταίηλ από μουσελίνα κεντημένη με χάντρες, για 150 ως 210 ευρώ, ή μια συλλογή από θαυμάσια εσώρουχα με δαντέλλα τριγύρω για 120 ως 180 ευρώ.
Σαν εναλλακτική λύση προσφέρεται μια συλλογή λευκών μωρουδιακών από φίνο βαμβακερό, εποχής 1900, για 120 ως 180 ευρώ μόνον.
Εγώ πάντως θα διάλεγα τη σαγηνευτική «κουάφ» με τον ασορτί στηθόδεσμο. Κάνει μόνο 90 ως 150 ευρώ και είναι ευκαιρία, ιδιαίτερα μια και πιστεύεται ότι ανήκε σ' εκείνη την βασίλισσα του σεξ της εποχής του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου - την Μάτα Χάρι.
Φορέστε το και αρχίστε την κατασκοπεία για ν' ανακαλύψετε τα «καλούδια» που κρύβονται στο δικό σας υπόγειο, στη σοφίτα ή σε κάποιο ξεχασμένο από καιρό ντουλάπι γιατι θα πρέπει να σας ενημερώσω  ότι όλα αυτά που προαναφέραμε πουλήθηκαν το 1986 σε κάποιους τυχερούς στη δημοπρασία του Οίκου Σόθμπυ. Παρ'όλα αυτά όμως μην απογοητεύεστε. Όλο και κάτι θα βρείτε σε κάποιο ξεχασμένο σεντούκι του πατρικού σας.

Επιλογές Ιούνιος 1986

Δεν υπάρχουν σχόλια: