Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

ΠΩΡΓΟΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ : Χύμα στο κύμα...



Χύμα στο κύμα...

Πώς θα συνυπάρξουν αρμονικά στις παραλίες άνθρωποι και σκυλιά...

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΩΡΓΟ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ
k9mailbox@yahoo.com

Όσο σκληρά και να προσπαθήσω, ποτέ δεν θα καταλάβω την υστερία με τα σκυλιά στις παραλίες. Οι ίδιοι άνθρωποι που ανέχονται το σκυλί του γείτονα να λερώνει την αυλόπορτα, να γαβγίζει ανηλεώς από το απέναντι μπαλκόνι και νά μαρκάρει τις ρόδες των αυτοκινήτων τους, γίνονται έξαλλοι με την εμφάνιση και του πιο μικροσκοπικού, άκακου τετραπόδου στην άμμο.
Ίσως να έχει να κάνει με αυτόν τον μικροαστικό διαχωρισμό μεταξύ διακοπών και «κανονικής» ζωής. Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή που καλύπτει χρονικά τη συντριπτική πλειονότητα του χρόνου μας πάνω στη Γη, ανέχονται τα πάντα - υπό την προϋπόθεση ότι στις «διακοπές» θα πάρουν το αίμα τους πίσω! Από μια άποψη, είναι δικαιολογημένοι.
 Η καταπίεση είναι μια χύτρα ταχύτητας με βουλωμένη βαλβίδα ασφαλείας. Αν δεν βρεθεί κάποιος να εκτονώσει την πίεση, ακολουθεί έκρηξη. Από την άλλη, όμως, ζούμε σε μια χώρα που έχει νόμους. Και αυτοί οι νόμοι που ορίζουν την παρουσία των τετραπόδων στις παραλίες και στη θάλασσα πρέπει κάποια στιγμή να κοινοποιηθούν στους αρμοδίους (λιμενικό, αγροφυλακή, αστυνομία κ.λπ.), οι οποίοι με τη σειρά τους οφείλουν να πάψουν να «κάνουν τον Κινέζο» ή να ερμηνεύουν τις διατάξεις ανάλογα με τις διαθέσεις της λουόμενης πλειονότητας. Για πολλοστή φορά λοιπόν (αν και, υποψιάζομαι, όχι τελευταία): Παραλία σημαίνει ξηρά και θάλασσα. Στην ξηρά, ο νόμος 3170 (ΦΕΚ 191 /Α/29/07/03) αναφέρει ρητά: «Δεν επιτρέπεται ο περίπατος σκύλων χωρίς συνοδό. Για την αποφυγή ατυχημάτων, ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν». Όσο για τη θάλασσα, η αρμοδιότητα φύλαξης του υδάτινου στοιχείου ανήκει αποκλειστικά και μόνον στο Λιμενικό Σώμα: Η 3111.10/1/93 με ημερομηνία εφαρμογής 20-05-1993 εγκύκλιος της διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας διευκρινίζει ότι απαγορεύεται η παρουσία ζώων στη θάλασσα όπου υπάρχουν οργανωμένες παραλίες, αλλά «.. .η απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες και ερημικές τοποθεσίες, ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι» (το άρθρο 230, παράγραφος ΙΖ του Γενικού Κανονισμού Λιμένων, που προβλέπει την απαγόρευση κυκλοφορίας ζώων στην παραλία -στο κομμάτι της στεριάς που βρέχεται από τη θάλασσα δηλαδή- έχει καταργηθεί με τον Ν. 3170).
Πώς το μεταφράζω εγώ αυτό;
Αν αμολάτε ελεύθερο το σκυλί σας στην παραλία, μπορεί κάποιος να σας κάνει παρατήρηση και να είναι δικαιολογημένος, σύμφωνα με το νόμο. Αν όμως το έχετε δίπλα στην ομπρέλα σας, δεμένο, και φροντίζετε να κολυμπάτε μαζί του χωρίς να προκαλείτε, και φυσικά ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΝΑ ΛΕΡΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ (ακόμη και αν το κάνουν όλοι γύρω σας με τα αποτσίγαρα, τα τενεκεδάκια των αναψυκτικών και τα φιαλίδια των αντηλιακών), τότε έχετε κάθε δικαίωμα να απολαύσετε τη θάλασσα όσο και ο διπλανός σας. Και αν κάποιος σάς κάνει τον ζόρικο, καλέστε πρώτοι εσείς την αστυνομία!
K9 Life

Δεν υπάρχουν σχόλια: