Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Ανάκτορα Κνωσού και βιοκληματική αρχιτεκτονική


Ανάκτορα Κνωσού και βιοκληματική αρχιτεκτονική

Οι Έλληνες είχαν ενδοδαπέδια θέρμανση και βιοκλιματικά παλάτια το 7.000 π.Χ

Θαύμα αρχιτεκτονικής θεωρούνται τα βιοκλιματικά παλάτια του Μίνωα τα οποία είχαν σύγχρονες ανέσεις, το 7000 π.Χ με ενδοδαπέδια θέρμανση και ανέσεις πρωτόγνωρες και κυρίως αδιανόητες ακόμη και σήμερα.
Στο δάπεδο, ακριβώς κάτω από άνοιγμα, υπήρχε η εστία. Καθώς τα σπίτια αυτά δεν είχαν εσωτερικούς τοίχους η όποια θερμότητα από την κεντρική εστία, μεταδιδόταν σε ολόκληρο το κτίσμα.
Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι ανακάλυψη των Μινωιτών και υλοποιήθηκε στα βασιλικά δωμάτια της Κνωσού. Κάτω από το δάπεδο, υπήρχαν σωλήνες, μέσα από τις οποίες περνούσε ζεστό νερό και ζέσταινε τους χώρους.
Την πανάρχαια πόλη της Κνωσού ξέθαψε ως γνωστό στα 1900 ο Εβανς. 


Το παλάτι της Κνωσού χτίστηκε με βιοκλιματικό σχεδιασμό και βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Ο σχεδιασμός κτιρίων και χώρων (εσωτερικών και εξωτερικών – υπαίθριων) αυτού του τύπου επιδιώκει την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης με την όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένη χρήση παθητικών συστημάτων δροσισμού και θέρμανσης.
Για το σκοπό αυτό η αρχιτεκτονική του ανακτόρου αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές, το τοπικό κλίμα, συνήθως αναφερόμενο ως μικροκλίμα, καθώς και τις ιδιότητες των υλικών δόμησης και αρχιτεκτονικά στοιχεία.  Και μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά συνέβαιναν το 7000 π.Χ.



*Η βιοκλιματική είναι κλάδος της αρχιτεκτονικής που λαμβάνει υπ’ όψη τις επιταγές της οικολογίας και της βιωσιμότητας και αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: