Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ BENITO MUSSOLINI ΚΑΙ ADOLF HITLER

 
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ


Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ BENITO MUSSOLINI ΚΑΙ ADOLF HITLER

Στις 13 Ιουνίου 1934, Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι συναντώνται στη Βενετία. Μία μέρα μετά, ο ιταλός δικτάτορας θα αποκαλέσει τον σύμμαχό του «μικρή ανόητη μαϊμού».
6 χρόνια αργότερα, στις 10 Ιουνίου η Ιταλία μπαίνει στον πόλεμο στο πλευρό της Γερμανίας. Ο Μπενίτο Μουσολίνι και ο Αδόλφος Χίτλερ είναι πλέον σύμμαχοι.

Από τις 14 έως τις 16 Ιουνίου 1934 η Βενετία ήταν η σκηνή ενός πολύ σημαντικού ιστορικού γεγονότος, της συνάντησης του Αδόλφου Χίτλερ και του Μπενίτο Μουσολίνι. Αυτό το ταξίδι στο Χίτλερ αντιπροσώπευε επίσης το πρώτο του ταξίδι ως αρχηγός κράτους.
Η Βενετία επιλέχθηκε για την αρχαία παράδοση της ως μιας ευρωπαϊκής και θαλάσσιας δύναμης που πρωτοστάτησε μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής. Μιας πόλης πλούσιας σε ιστορία, που πρωτοστάτησε σε θέματα πολιτισμού, τέχνης και αρχιτεκτονικής καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της που αντιπροσωπευόταν από το βιομηχανικό κέντρο της Marghera, την κοινωνική ζωή του Lido, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και ούτω καθεξής. 


Οι εικόνες της συνάντησης μεταδόθηκαν  από τον Τύπο και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία στην Ιταλία, τη Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες. Ήταν ένα γεγονός γεμάτο σκηνογραφία, όπου ο Μουσολίνι ήταν η πρώτη βεντέτα και ο Χίτλερ εντυπωσιάστηκε πολύ.
Ο τόπος συνάντησης ήταν η Villa Pisani, η περίφημη και ερειπωμένη βίλα της Stra. Η βίλα όπου έμεινε ο αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης και τώρα έμενε ο «αυτοκράτορας» Μπενίτο Μουσολίνι.


Τα θέματα που καλύφθηκαν ήταν δύο. Η Αυστρία και ο επανεξοπλισμός του γερμανικού στρατού.
Στη δημόσια ομιλία στην Piazza San Marco, ο Duce είπε: «Ο Χίτλερ και εγώ συναντηθήκαμε εδώ όχι για να επαναλάβουμε ούτε καν να τροποποιήσουμε τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης και του κόσμου ή να προσθέσουμε άλλους λόγους ανησυχίας σε όσους έχουν ήδη αναστατωθεί από την Άπω Ανατολή έως Δυτικές χώρες. Έχουμε συγκεντρωθεί εδώ για να προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από τα σύννεφα που καλύπτουν τον ορίζοντα της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής».


Από άρθρο του Ντέιβιντ Ζαχέντι

Δεν υπάρχουν σχόλια: