Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Η γέννηση των Ελλήνων - μύθοι και ιστορία



Η γέννηση των Ελλήνων - μύθοι και ιστορία

Του ΔΗΜΗΤΡΗ Κ. ΚΑΤΗ

Ποιος ήταν ο γενάρχης των  Ελλήνων; Ποιοι ήταν οι Έλληνες; Τι σημαίνει η λέξη Ελλάς; Γιατί οι ξένοι ονομάζουν τη χώρα μας Greece και εμάς τους Έλληνες Greeks; Είναι σωστές οι αντιδράσεις πολλών ap;o εμάς που λένε ότι δεν πρέπει να μας ονομάζουν έτσι οι ξένοι, αλλά πως πρέπει να μας λένε με το όνομα μας, δηλαδή Έλληνες
ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ να δώσω μία ικανοποιητική απάντηση στα ερωτήματα αυτά, βασισμένη στην ελληνική μυθολογία, που εγώ προσωπικά θα προτιμούσα να την ονομάζω αρχή της Ιστορίας των Ελλήνων.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ο θεός των θεών Ζευς από τον Όλυμπο αποφάσισε ολοσχερώς να εκμηδενίσει το ανθρώπινο γένος και προκάλεσε τον κατακλυσμό. Βλέπετε ο Προμηθέας, ο οποίος ήταν γιος του Τιτάνα Ιαπετού και της Ασίας, έκλεψε τη φωτιά από την κατοικία των θεών, τον Όλυμπο, και τη μετέφερε στους ανθρώπους για να μάθουν να τη χρησιμοποιούν. Όμως ο Δίας θύμωσε και τιμώρησε τον Προμηθέα, καθώς επίσης  και τους ανθρώπους με τον κατακλυσμό.
Ο Προμηθέας είχε γιο τον Δευκαλίωνα, τον οποίο και συμβούλευσε να φτιάξει μαζί με τη γυναίκα του Πύρρα μια κιβωτό. Όταν ξέσπασε ο κατακλυσμός, ο Δευκαλίων και η Πύρρα έπλεαν μέσα στη λάρνακα για εννέα μέρες και εννέα νύχτες.  Όταν τελείωσε η θεομηνία, η κιβωτός προσάραξε πάνω στον Παρνασσό. Οι δύο αυτοί άνθρωποι ήταν οι μόνοι από το ανθρώπινο γένος που σώθηκαν.
Ο Δευκαλίων θυσίασε στους θεούς και ο Δίας συμβούλευσε το ζευγάρι να προχωρούν μπροστά και να ρίχνουν πίσω από τα κεφάλια τους τα κόκαλα της μητέρας τους. Το νόημα ήταν μεταφορικό και το ζευγάρι κατάλαβε τη σημασία και άρχισε να πετά πέτρες πίσω του.


Οι πέτρες που έριχνε ο Δευκαλίωνας γίνονταν άντρες και αυτές που έριχνε η Πύρρα γίνονταν γυναίκες.
Γιος του Δευκαλίωνα και της Πύρρας ήταν ο Έλληνας, ο οποίος είχε τρεις γιους τον Αίολο, τον Δώρο και τον Ξούθο. Απ' αυτούς προήλθαν οι φυλές των Ελλήνων.
Οι Έλληνες ήταν ένας λαός γενναίος και δυνατός που πήρε το όνομα του από το γιο του Δευκαλίωνα. Ο λαός αυτός, σύμφωνα με τον Απολλόδωρο, κατοικούσε γύρω από τον Παρνασσό, στη Φωκίδα και στη Βοιωτία και αργότερα μετανάστευσε στη Θεσσαλία. Ελλάς, ήταν η πόλη της Φθιώτιδας που ιδρύθηκε από τον Έλληνα, γιο του Δευκαλίωνα. Εκεί ακριβώς ήταν και η έδρα του κράτους του Αχιλλέα.
Ελλάς ονομαζόταν ολόκληρη η χώρα γύρω από την πόλη αυτή και μαζί με τη Φθία αποτελούσαν το κράτος του Πηλέα.
Ο Δευκαλίωνας εκτός από τον Έλληνα είχε και μία κόρη, την Πανδώρα. Η Πανδώρα απέκτησε ένα γιο με τον Δία ο οποίος λεγόταν Γραικός. Ο Γραικός, έδωσε το όνομα του στους Γραικούς.
Σύμφωνα πάλι με τον Απολλόδωρο, ο Έλληνας άλλαξε ύστερα το όνομα των Γραικών και τους ονόμασε Έλληνες, άρα Γραικία (Greece) σημαίνει Ελλάδα. Λοιπόν, πρέπει πραγματικά να μας τιμάει που οι ξένοι μας αποκαλούν μ' αυτό το όνομα γιατί όχι μόνο ήταν η πρώτη ονομασία των Ελλήνων, αλλά και γιατί ο γενάρχης Γραικός ήταν ημίθεος, αφού ήταν γιος του Δία και της θνητής Πανδώρας. Greece λοιπόν είναι η Γραικία και Greek είναι ο Γραικός.
Kαλό θα ήταν να διδάσκεται η ιστορία της γένεσης των Ελλήνων, έστω και μυθολογικά για να γνωρίζει ο σύγχρονος Έλληνας την πραγματική ταυτότητα του και να μην ανατρέχουμε σε «κατακλυσμούς» ξένων προς εμάς μυθολογιών, που όλες αυτές στηρίχθηκαν στα ελληνικά δεδομένα. Στο σχολείο πρέπει να διδάσκεται η διδασκαλία του Ιησού Χριστού και της Καινής Διαθήκης αλλά δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει καθόλου η εβραϊκή μυθολογία περί Νώε, Αβραάμ, Μωυσή και λοιπών. Όλοι αυτοί κατέκλεψαν και στηρίχθηκαν στον πολιτισμό, που ξεκίνησε στο ιερό βουνό του Παρνασσού.
Τον Έλληνα μαθητή τον ενδιαφέρει να μάθει την ιστορία του και όχι από τα πρώτα βήματα του να γνωρίζει ποιος ήταν ο Δαβίδ και ο Αβραάμ και να μη γνωρίζει ποιος ήταν ο Γραικός και ο Έλληνας απ' όπου και κατάγεται.

Απογευματινή 4.5.97

Δεν υπάρχουν σχόλια: