Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Η τροφή, το φάρμακο σου



Η τροφή, το φάρμακο σου

Η πλειονότητα των ασθενειών οφείλεται στην κακή διατροφή. Ας αναλογιστούμε για άλλη μία φορά αυτήν τη μικρή, αλλά και τόσο μεγάλης σημασίας αλήθεια.

Από τον Dr ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

Kατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων, η διατροφή υποβαθμίζεται ιδιαίτερα ποιοτικά και λιγότερο ποσοτικά. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η σωστή, ποικίλη, φυσική διατροφή στην πατρίδα μας δεν είναι ούτε ακριβή ούτε δυσεύρετη. Τα ψάρια με τα καλά λιπαρά (σαρδέλα, σολομός, τόνος) έχουν προσιτές τιμές και είναι συνήθως νόστιμα και φρέσκα. Τα άσπρα λευκώματα επίσης (στήθος κοτόπουλου και ασπράδι αβγού) πρέπει να προτιμώνται, συγκριτικά με τα κόκκινα κρέατα, ιδιαίτερα αν αυτά ψήνονται πάνω στα κάρβουνα. Τότε, τα κορεσμένα καμμένα λιπαρά τους ενοχοποιούνται ως πιθανώς καρκινογόνα και τοξικά για τα αγγεία της καρδιάς. Αντίθετα, τα άφθονα λαχανικά και τα ωμά φρούτα, που κατακλύζουν τις λαϊκές αγορές λειτουργούν, ως πανίσχυρη ασπίδα για τις δύο αυτές καταστάσεις.
Οι δύο πιο θανατηφόρες παθήσεις, δηλαδή καρδιαγγειακά και καρκίνος μπορούν να προληφθούν, ωστόσο εμείς από συνήθεια τις αγοράζουμε και τις φέρνουμε στο τραπέζι μας. Μελέτη που έγινε στην πατρίδα μας, σε άτομα άνω των 50 ετών, έδειξε ότι το 50% των Ελλήνων χαμηλής μόρφωσης και εισοδήματος ήταν παχύσαρκοι και περίπου οι 2 στους 10 από αυτούς ήταν διαβητικοί. Στον διαβήτη σημασία έχουν το ποσό των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων και το ποσό (κυρίως) της καθαρής ζάχαρης, που είναι κρυμμένη στα παγωτά, τα γλυκά, στις σοκολάτες, στα έτοιμα φαγητά και τα αναψυκτικά.
Πρόσφατα μάλιστα η Μισέλ Ομπάμα που παίρνει ενεργό ρόλο υπέρ της σωστής φυσικής διατροφής, προσπάθησε να τονίσει τον ύπουλο και φθοροποιό ρόλο της ζάχαρης, ώστε παρομοίασε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, τόσο επιβλαβή και τοξικά για την υγεία των μαθητών όσο με το αν ξεδιψούσαν, με θαλασσινό νερό.
Υπάρχουν, ωστόσο, και τροφές που παρεμποδίζουν την εμφάνιση ή την εξέλιξη του διαβήτη. Πρώτη εξ αυτών είναι τα ψάρια. Έρευνα που έγινε επί δεκαετία σε 175 ηλικιωμένους Ολλανδούς αποκάλυψε πως όσοι κατανάλωναν ψάρια παρουσίαζαν τις μισές περίπου πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με άλλους που προτιμούσαν κόκκινο κρέας. Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε ότι η ποσότητα ιχθύων που διασφαλίζει τη μεγάλη αυτήν προστασία ήταν μόλις 30 γραμμάρια λιπαρού ή ακόμα κατεψυγμένου ή κονσερβοποιημένου ψαριού τη μέρα. Οι έρευνες ταυτόχρονα τόνισαν ότι κατανάλωση όλης της σάρκας των ιχθύων ήταν απαραίτητη και όχι μια ισοδύναμη ποσότητα ως ιχθυελαίων σε κάψουλες. Αντίθετα, τα ζωικά κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν στο κόκκινο κρέας καθώς και τα βιομηχανικώς υδρογονωμένα, γνωστά ως trans λιπαρά, που χρησιμοποιούνται στις έτοιμες τροφές και τις τηγανητές πατάτες πρέπει να θεωρούνται διαβητογόνα, αθηρογόνα (προκαλούν αρτηριοσκλήρυνση) όσο και καρκινογόνα. Φυσικές τροφές με ευεργετικές επιδράσεις στον μεταβολισμό ζαχάρων και λιπαρών είναι τα μπρόκολα, τα μανιτάρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Τν ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: