Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Και το Ποτάμι ήταν θολό...

του Παναγιώτη Λαμψία

Η συμμετοχή στην πολιτική είναι ελεύθερη και ουδείς έχει δικαίωμα να ψέξει τους φιλόδοξους νέους ή παλιούς πολιτικούς που με διάφορα σχήματα επιχειρούν να κερδίσουν ο καθένας με τον τρόπο του την εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι σύνηθες το φαινόμενο σε περιόδους κρίσης να φυτρώνουν τα κόμματα σαν τα μανιτάρια στο δάσος, αλλά στο πέρασμα του χρόνου ελάχιστα άντεξαν πέραν της μίας δοκιμασίας εκτός από εκείνα που υπάρχουν δεκαετίες χωρίς αξιόλογη καταγραφή αλλά με στρατευμένα μέλη ολίγων εκατοντάδων ανθρώπων που επιμένουν στις απόψεις τους.
Στις μέρες μας η λαίλαπα της κρίσης κατέστρεψε κόμματα και πολιτικούς και δημιούργησε κενά που τρέχουν να καλύψουν πολιτικά σχήματα από την άκρα Δεξιά έως την άκρα Αριστερά. Τα πρώτα δείγματα τα είδαμε στις εκλογές του 2012, ενώ η συνέχεια γέννησε νέες διασπάσεις και πρωτοβουλίες για κόμματα σε όλο το φάσμα.
Εσχάτως και από το πουθενά ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για ένα νέο κόμμα με αρχηγό έναν δημοσιογράφο με λαμπρό επαγγελματικό παρελθόν που αιφνιδίασε τους πάντες και τα πάντα. Ενδεχομένως δε να έχει προκαλέσει έκπληξη και στον ίδιο τον (φίλτατο εδώ και τρεις δεκαετίες) Σταύρο Θεοδωράκη η υποδοχή του από τα μέσα ενημέρωσης, εχθρούς τε και φίλους. Αναμφιβόλως πρόκειται για μια επικοινωνιακή καταιγίδα που εξελίσσεται και μάλιστα δωρεάν, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για κάτι που ακόμη δεν υπάρχει. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, η συνωμοσιολογία περί των προθέσεων και των δήθεν σκοτεινών κύκλων που βρίσκονται πίσω από το «Ποτάμι» δεν μας αφορά, αλλά το τόλμημα της έκθεσης δεν αρκεί για να θεωρηθεί μια πρωτοβουλία ως επαρκής και κυρίως ως βιώσιμη.
Τα κόμματα εκ του ρόλου τους είναι, και οφείλουν να είναι, εκφραστές συμφερόντων ή ομάδων συμφερόντων με συγκεκριμένη ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση. Το λίγο απ' όλα και το όλοι αδέλφια είμαστε ακούγονται ευχάριστα, αλλά είναι προφανές ότι δεν αρκούν. Η εμπλοκή στο καμίνι της πολιτικής για να έχει προοπτική πρέπει να ορίσει το περιεχόμενο, τις αρχές και τα μέσα επίτευξης των στόχων της. Συνεπώς και το υπό ίδρυση κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη πέραν των διαπιστώσεων οφείλει να καταθέσει θέσεις και προτάσεις για τα κρίσιμα και τα λιγότερο κρίσιμα προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Προφανώς και δεν αποτελεί πρόκριμα η εύκολη κατάθεση ενός ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές σε ένα... θολό ποτάμι, αν δεν υπάρχουν σχέδιο, πρόγραμμα και ικανό ανθρώπινο δυναμικό.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=24634&subid=2&pubid=63974678
TΙ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ

Προβλέπουν ότι το «Ποτάμι» θα ξεφουσκώσει

Μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου τα ποσοστά των αναποφάσιστων που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις ξεπερνούν το 30%, ένα τμήμα των ψηφοφόρων που δεν έχουν καταλήξει ποιο κόμμα να επιλέξουν στις ευρωεκλογές, φαίνεται να βρίσκουν προσωρινά καταφύγιο με αβέβαιο όμως μέλλον, στο «Ποτάμι» του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη.

Προβλέπουν ότι το «Ποτάμι» θα ξεφουσκώσει
Η πολιτική κίνηση του γνωστού δημοσιογράφου που ξεκίνησε προβάλλοντας ένα «αντισυστημικό» προφίλ «χωρίς κομματικό παρελθόν», όπως αναφέρεται στον τίτλο της πολιτικής κίνησης και χωρίς ακόμα να έχει καταθέσει τις θέσεις της για τα σημαντικά πολιτικά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, εμφανίστηκε σε δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO για το ειδησεογραφικό site Newsit να έχει την αποδοχή του 5,7% των ψηφοφόρων καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση πίσω από τη Χρυσή Αυγή και πάνω από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
Το θολό ιδεολογικό στίγμα του νέου κόμματος που «κλέβει ιδέες από την Αριστερά και τη φιλελεύθερη παράταξη» όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αλλά και η κόπωση των ψηφοφόρων από τα παραδοσιακά κόμματα δείχνουν ότι σε αυτήν τη συγκυρία το «Ποτάμι» μαγνητίζει κυρίως γυναίκες αλλά και νέους από 18-35 ετών ενώ καταβαραθρώνεται στις μεγάλες ηλικίες άνω των 54 ετών που αποτελούν και την πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Η πρώτη δημοσκοπική καταγραφή στο 5,7% αποδίδεται κυρίως στη δημοφιλία του επικεφαλής του κόμματος Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και στην απουσία συγκεκριμένων θέσεων για τα μεγάλα ζητήματα. Πάντως στο «Ποτάμι» δεν φαίνονται να βιάζονται αφού μία πρώτη απόπειρα δημοσιοποίησης πολιτικών θέσεων θα πραγματοποιηθεί σήμερα ενώ τα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών προβλέπεται να ανακοινωθούν μετά από τα άλλα κόμματα.
Αντίστροφη πορεία
H πολιτική κίνηση του γνωστού δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη μαγνητίζει κυρίως γυναίκες αλλά και νέους από 18-35 ετών, ενώ καταβαραθρώνεται στις μεγάλες ηλικίες άνω των 54 ετών που αποτελούν και την
H πολιτική κίνηση του γνωστού δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη μαγνητίζει κυρίως γυναίκες αλλά και νέους από 18-35 ετών, ενώ καταβαραθρώνεται στις μεγάλες ηλικίες άνω των 54 ετών που αποτελούν και την πλειονότητα των ψηφοφόρων.
Εμπειρα πολιτικά στελέχη από τον πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς υπογραμμίζουν ότι και στο παρελθόν δημιουργήθηκαν αντίστοιχες πολιτικές κινήσεις που σάρωσαν δημοσκοπικά τον πρώτο καιρό αλλά όταν χρειάστηκε να μιλήσουν επί της ουσίας «αποκαλύφθηκαν» στους ψηφοφόρους με αποτέλεσμα όσο γρήγορα ανέβηκαν στις δημοσκοπήσεις, με την ίδια ταχύτητα «έπεσαν» τα εκλογικά τους ποσοστά. Το εγχείρημα Θεοδωράκη φαίνεται ότι στοχεύει να μετατραπεί σε δεξαμενή υποδοχής αναποφάσιστων της Κεντροαριστεράς επιδιώκοντας να εκφράσει ως «μόδα» την αντίδραση των νέων στο πολιτικό σύστημα.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63974637

Δεν υπάρχουν σχόλια: