Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΠΠΑΣ



Έλληνες Εθνικοί Ευεργέτες 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΠΠΑΣ


Γράφει ο Πάνος  Διπλαράκος
Παραμονές της 28ης Οκτωβρίου 2012 και ενώ η Θεσσαλονίκη μας γιόρταζε τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο, τον ελευθερωτή που πριν 100 χρόνια συνέβαλε και βοήθησε να εισέλθουν στην πόλη και να την ελευθερώσουν από τους κατακτητές τα Νικηφόρα Ελληνικά Στρατεύματα, κάποιοι, από αυτούς που ταυτίζονται ιδεολογικά - ανεξάρτητα κόμματος- με τη γνωστή άποψη του "συνωστισμού της Σμύρνης του 1922 αποφάσισαν να παραχωρήσουν το περιστύλιο του Ζαππείου στην Τουρκική Πρεσβεία της Αθήνας  προκειμένου να φιλοξενήσει δεξίωση για τον εορτασμό της 89ης Επετείου της Τουρκικής Δημοκρατίας. Φυσικά έτσι αγνοήθηκε το ιστορικό υπόβαθρο του κτιρίου και ο εθνικός ευεργέτης αγωνιστής του '21 Ευάγγελος Ζάππας που αν ζούσε δεν θα ήταν καθόλου υπερήφανος για τη χρήση της περιουσίας που χάρισε στην πατρίδα του.
Ας δούμε όμως ποιος ήταν, πώς έδρασε και τι πρόσφερε στην Ελλάδα εκείνα τα δύσκολα χρόνια.
Ο  Ευάγγελος Ζάππας γεννήθηκε στο Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου στα 1800. Από 13 ετών μαθήτευσε την τέχνη του πολέμου στο μεγάλο σχολείο των αγωνιστών του 1821 μαζί με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον Καραϊσκάκη και τόσους άλλους στην αυλή του Αλή Πασά. Όταν άρχισε η πολιορκία του Αλή από τα στρατεύματα του Σουλτάνου, ο Ευάγγελος Ζάππας ακολούθησε τον Μάρκο Μπότσαρη και τους Σουλιώτες και μετά από λίγο καιρό έγινε πρωτοπαλίκαρο του. Έδωσε πολλές μάχες στο πλευρό του με πρώτη αυτήν στο πολιορκημένο Σούλι και μετά την συνθηκολόγηση βρέθηκε μαζί με τον μεγάλο Ήρωα, τον Μάρκο, στο Μεσολόγγι, εκεί στην Ιερά Πόλη! Στα 1824, μάλιστα, αξιώθηκε του διπλώματος του Ταξιάρχου!
Αυτός ήταν πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλα ο Εθνικός ευεργέτης Ευάγγελος Ζάππας. Ήταν το πρωτοπαλίκαρο του Μάρκου Μπότσαρη! Για τον αγώνα του οι Τούρκοι φυλάκισαν την γριά μάνα του στα Γιάννενα και του κατέσχεσαν την πατρική του περιουσία. Όταν ήλθε ο καιρός της Ανεξαρτησίας, ο Ευάγγελος Ζάππας, όπως και άλλοι αγωνιστές του '21, βρέθηκε μακριά στο Βουκουρέστι όπου και κατόρθωσε με το δαιμόνιο πνεύμα του να καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες της Ρουμανίας. Στα 1856 ο Ζάππας ήρθε σε επαφή με τον υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας Ραγκαβή και προσφέρθηκε να βοηθήσει οικονομικά την σε πενία ευρισκόμενη φτωχή Ελλάδα, που πάντα υπήρχε στην καρδιά του. Έτσι διέθεσε 400 μετοχές ατμοπλοϊκής εταιρίας προκειμένου να διοργανώνονται στην Αθήνα ετήσιες εκθέσεις με σκοπό να παρουσιάζουν την πρόοδο της χώρας στη γεωργία και τη βιομηχανία.
Επιστάτης της δωρεάς θα ήταν η επί τούτου συσταθείσα "Επιτροπή των Ολυμπίων" καθώς ο Ζάππας είχε οραματιστεί και την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στην επιτροπή αυτή κληροδότησε με τη διαθήκη του το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του στη Ρουμανία με την υποχρέωση να διαθέτει ανάλογα ποσά για τη διοργάνωση των εκθέσεων και τη βράβευση των καλύτερων ελληνικών προϊόντων. Από την περιουσία αυτή κτίστηκε αρκετά χρόνια μετά το θάνατο του το Ζάππειο Εκθεσιακό Μέγαρο.
Τη φλογερή εθνική πίστη του ευεργέτη δείχνει η τελευταία του επιθυμία πριν το θάνατο του στα 186ς. Ζήτησε μετά την ανακομιδή των οστών του, η μεν κεφαλή του να ταφεί στην αυλή του Ζαππείου Μεγάρου (εκεί που έκαναν την εθνική τους εορτή οι Τούρκοι!) το δε σώμα του στο Λάμποβο - της ακόμα σκλαβωμένης - Βόρειας Ηπείρου.
Αυτός ήταν ο Ευάγγελος Ζάππας, αυτή είναι η Ιστορία του Ζαππείου Μεγάρου και ότι πρόσφατα συνέβη ήταν μια ακόμη μεγάλη ντροπή στη ρημαγμένη από ιδανικά Ελλάδα του 2012.
"ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΦΤΕΡΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: