Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Συνθήκη «απορρόφησης» της Ν. Οσετίας από τη Ρωσία


Συνθήκη «απορρόφησης» της Ν. Οσετίας από τη Ρωσία 

Η Ρωσία υπέγραψε συνθήκη με την αποσχισθείσα επαρχία της Γεωργίας, Νότια Οσετία, με την οποία ενοποιούνται οι ένοπλες δυνάμεις, καθώς και οι αστυνομικές και τελωνειακές αρχές των δύο μερών.
Η συνθήκη ονομάζεται συνθήκη «συμμαχίας και ολοκλήρωσης» και υπεγράφη από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και τον ηγέτη της Νότιας Οσετίας, Λεονίντ Τιμπίλοφ.
Η Ρωσία αναλαμβάνει την προστασία των «συνόρων» της μικρής αποσχισθείσας γεωργιανής επαρχίας, καθώς την έχει αναγνωρίσει ως «ανεξάρτητο κράτος», μετά τον πενθήμερο πόλεμο του 2008 μεταξύ των ρωσικών και των γεωργιανών δυνάμεων στην περιοχή.
Οι περισσότερες χώρες του πλανήτη συνεχίζουν να θεωρούν τη Νότια Οσετία έδαφος της Γεωργίας.

Η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει τη συνθήκη
Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα της συνθήκης που υπέγραψαν η Ρωσία και η Νότια Οσετία, μια αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, ανακοίνωσε η Τζένιφερ Ψάκι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Οι κατεχόμενες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας είναι αναπόσπαστα τμήματα της Γεωργίας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας» δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Νωρίτερα και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι η συνθήκη της Ρωσίας με τη Νότια Οσετία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας, ξεκαθαρίζοντας ότι ούτε η Συμμαχία την αναγνωρίζει.

Ιστορία:
Η Νότια Οσσετία, ή απλά Οσσετία, είναι μια αυτοανακηρυγμένη δημοκρατία μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Γεωργίας. Αν και αυτή η πρώην σοβιετική αυτόνομη περιφέρεια διακήρυξε την ανεξαρτησία της κι έχει έναν ντε φάκτο έλεγχο σε ένα σημαντικό μέρος της περιφέρειας, ο διαχωρισμός της από τη Γεωργία δεν έχει αναγνωριστεί από καμία μεγάλη χώρα, με εξαίρεση τη Ρωσία,τη Νικαράγουα,τη Βενεζουέλα και τη Ναουρού και θεωρείται μέρος της χώρας της Γεωργίας. Η Γεωργία δεν αναγνωρίζει τη Νότια Οσσετία ως διαφορετική κρατική οντότητα ή αυτόνομη περιοχή, αλλά αναφέρεται σε αυτήν είτε με το μεσαιωνικό όνομα Samachablo, είτε, πιο πρόσφατα, Tskhinvali (Τσχινβάλι).
H Ρωσία αναγνώρισε τη δημοκρατία ως ανεξάρτητη και τη σχετική ανακοίνωση έκανε στις 26 Αυγούστου του 2008 ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Η Νότια Οσσετία διεκδικεί την ανεξαρτησία από τη Γεωργία από το 1988. Το Ademon Nykhas, εθνικό κίνημα της Οσσετίας, ιδρύεται το 1988 και το 1989 στις 10 Νοεμβρίου το Ανώτατο Οσσετικό συμβούλιο ζητάει από το Ανώτατο Σοβιέτ , να αναβαθμιστεί η Οσσετία σε Αυτόνομη Δημοκρατία. Αγνοείται το αίτημα και το Γεωργιανό ΣΟΒΙΕΤ με νόμο απαγορεύει περαιτέρω ανεξαρτητοποιήσεις . Οι Οσσέτιοι μποϊκοτάρουν τις εκλογές του 1990 και κάνουν δικές τους εκλογές. Ο τότε πρόεδρος ( μέσα στα πλαίσια της Σοβιετικής Ένωσης ακόμα) της Γεωργίας , ο Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια , κήρυξε παράνομη την εκλογική διαδικασία της Οσσετίας, με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης(1991). Οι μάχες ξεκίνησαν το 1991 , όταν οι Γεωργιανοί επιτέθηκαν και έκαψαν συθέμελα τα Οσσετικά χωριά με αποτέλεσμα 1000 νεκρούς σε πρώτη φάση και 100.000 Οσσέτιοι εγκατέλειψαν την περιοχή. Με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις αποσχιθείσες περιοχές από την Ρωσία, με τα σύνορα που ίσχυαν από πριν της συμφωνίας Μολότοφ- Ρίμπεντροπ το 1939. Η Γεωργία εξαναγκάζεται σε κατάπαυση πυρός με την Οσσετία , με την Ρωσία να αποτελεί μέρος της ειρηνευτικής δύναμης, και με εγγυήσεις εκατέρωθεν για μη χρήση βίας.
Η Γεωργία επανειλημμένα έχει καταπατήσει τους όρους της συμφωνίας αυτής, μεταξύ άλλων κατέχοντας παράνομα ακόμα το Akhalgori. Στις 12 Νοεμβρίου 2006, έγινε ανεπίσημο δημοψήφισμα, που αποφάνθηκε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, με ποσοστό 98,85% ]. Το θέμα της Ν. Οσσετίας αλλά και της Αμπχαζίας, άλλης περιοχής που διεκδικεί την απόσχισή της από τη Γεωργία, έγινε αίτιο τριβής στις σχέσεις μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας, καθώς η δεύτερη επέβαλλε κυρώσεις στην πρώτη. Οι κυρώσεις άρθηκαν τον Απρίλιο του 2008, με παράλληλη ωστόσο απόφαση της Ρωσίας για σύσφιξη των σχέσεων με τη Ν. Οσσετία και την Αμπχαζία, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη χορήγηση ρωσικού διαβατηρίου σε όσους κατοίκους της Ν. Οσσετίας το επιθυμούσαν. Τον ίδιο καιρό, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Γεωργία θα μπορούσε να ενταχθεί μελλοντικά στον Οργανισμό, προκαλώντας επιπλέον δυσαρέσκεια στη Μόσχα.
Η Νότια Οσσετία έχει γίνει πολλές φορές περιοχή συγκρούσεων με κύριες την επίθεση της 4ης Ιουλίου που έληξε σχεδόν αμέσως, και της 8ης Αυγούστου όπου εξελίχθηκε σε πόλεμο μεταξύ Γεωργίας, Ρωσίας και των αποσχισθεισών περιοχών της Νότιας Οσσετίας και της Αμπχαζίας.

http://www.geopolitics.com.gr/2015/03/blog-post_117.html
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: