Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΙΖΕΛΟΣ : Θα αξιοποιηθούν οι λίστες των ληστών;



Θα αξιοποιηθούν οι λίστες των ληστών;
 
Γράφει ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΙΖΕΛΟΣ

Στον διεθνή Τύπο, και κυρίως στον γερμανικό, που ασχολείται καθημερινά εκτεταμένα με την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, δημοσιεύθηκε προ ημερών ότι οι καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας φτάνουν στα 800 δισ. ευρώ! Δεν γνωρίζουμε πόσο έγκυρη είναι η πληροφορία αυτή, ποιο είναι το πραγματικό ύψος των καταθέσεων και από πού προέρχονται. Πάντως, ένα ποσοστό είναι χρήματα που έφυγαν από τη χώρα μας νόμιμα αποκτηθέντα και φορολογημένα. Επίσης, ίσως υπάρχουν και καταθέσεις ελλήνων εφοπλιστών. Το μεγαλύτερο, πάντως, ποσοστό φαντάζομαι ότι είναι χρήματα που αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο (π.χ., μίζες και λαμογιές) ή με εγκληματικές δραστηριότητες (λαθρεμπόριο, ληστείες κ.λπ.).

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε να διενεργήσει σχετική έρευνα και να εντοπίσει ποσά από παράνομες δραστηριότητες και η κυβέρνηση να προβεί στην κατάσχεση των καταθέσεων αυτών. Δεν είναι δίκαιο και νοητό το υπουργείο Οικονομικών, που ασφυκτιά από έλλειψη ρευστότητας, να κυνηγάει τις μικρές επιχειρήσεις, που αγωνίζονται για να αποφύγουν το «λουκέτο», και να αφήνει ανενόχλητους και αφορολόγητους τους δωροφάγους, τους μιζαδόρους, τα λαμόγια, τους ληστές, τους λαθρεμπόρους και γενικά όσους πλούτισαν με παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες. Το σημερινό φαύλο και διεφθαρμένο οικονομικοπολιτικό σύστημα επόμενο είναι να παράγει φαυλότητες και παρανομίες. Και στη χώρα μας τέτοιο σύστημα επικρατεί. Θα συνεχιστεί;

Στη χώρα μας οι κυβερνήσεις της τελευταίας πενταετίας, που χειρίστηκαν την οικονομική κρίση, ανέχτηκαν τις φαυλότητες όσων αδικαιολόγητα (και αφορολόγητα) πλούτισαν, όπως και την έξοδο των χρημάτων τους σε ασφαλείς χώρες και σε ασφαλές χρήμα. Και δεν προσπάθησαν να σταματήσουν αυτήν την αιμορραγία. Αντί για αυτό, προτίμησαν να υπερχρεώσουν τη χώρα με την επιλογή «πάρε δάνειο - δώσε δάνειο». Έτσι δημιούργησαν έναν φαύλο κύκλο εις βάρος της οικονομίας μας και του ελληνικού λαού, δηλαδή την υπερχρέωση. Ένα πολιτικό σύστημα διαπλοκής - διαφθοράς και συνοδοιπορίας στη διαφθορά δημιούργησε προνόμια για ορισμένους και φόρτωσε τα βάρη στους εργαζομένους και στις μικρές επιχειρήσεις. Και βέβαια οι δανειστές μας ήθελαν την υπερχρέωση της χώρας μας για να μας έχουν σκλάβους και να στηρίζουμε τη δική τους οικονομική ηγεμονία. Για τον λαό λιτότητα και για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ηγεμονικές αποδοχές και πολυτελείς δαπάνες με χρήματα του Δημοσίου. Αυτή ήταν με λίγα λόγια η συμπεριφορά του πολιτικού συστήματος.

Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε σε ένα τέτοιο καθεστώς φαυλότητας; Όχι βέβαια, γιατί αυτό θα είναι καταστροφή. Οι ευρωζωνικοί δανειστές μας πιέζουν αφόρητα για μεταρρυθμίσεις. Θέλουν μεταρρυθμίσεις εις βάρος του λαού, οι οποίες όμως να μη θίγουν καθόλου τα συμφέροντα των υποστηρικτών του συστήματος. Αλλά η κατεπείγουσα μεταρρύθμιση είναι η εξαφάνιση της φαυλότητας που δημιουργεί η διαπλοκή και η διαφθορά. Η τωρινή κυβέρνηση, αν επιθυμεί την ανόρθωση της χώρας μας, αυτήν τη μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσει αμέσως.

Και δεν είναι μόνο η καταγγελία για τα 800 δισ. ευρώ σε καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία. Στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ) υπάρχουν και άλλες λίστες που δεν έχουν ελεγχθεί ακόμη. Για παράδειγμα, αναφέρουμε τη γνωστή λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα με έλληνες καταθέτες στο Λουξεμβούργο, τη λίστα του Λονδίνου, με τα ονόματα Ελλήνων, κατοίκων Ελλάδος, που έκαναν αγορές πανάκριβων ακινήτων στο Λονδίνο, και ίσως και άλλες λίστες, άγνωστες στο κοινό. Όλα αυτά έχουν μείνει αναξιοποίητα. Και ο κ. Βαρουφάκης, έντονα απασχολημένος με την εξημέρωση των θηρίων της «Άγριας Δύσης» (της Ευρωζώνης), δεν κατάφερε ακόμη να ασχοληθεί με τις λίστες των ληστών. Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα γίνει και αυτό. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι θα διαψευστώ, καθώς με βαθύ προβληματισμό διαβλέπω μια προσέγγιση και της σημερινής κυβέρνησής μας με τις επιταγές του επικρατούντος συστήματος. Ίσως στην κυβέρνηση να αναλογίζονται την εξαιρετικά ασθενή οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Και αυτό είναι μια κάποια δικαιολογία. Προσωπικά, όμως, έχουμε την αίσθηση ότι και η σημερινή κυβέρνηση αρχίζει να ενσωματώνεται στο σύστημα. Και οι ελπίδες για αλλαγή ξεθωριάζουν. Μήπως, όμως, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή ακόμη και να κρίνουμε σύμφωνα με το τελευταίο εκβάν;

Προς το παρόν, διαπιστώνουμε και καλά σημάδια και επιλογές που προβληματίζουν αλλά και βιαστικές (αποτυχημένες συχνά) αποφάσεις. Αλλά όποιος εργάζεται κάνει και σφάλματα. Μόνο οι μη εργαζόμενοι αποφεύγουν τα σφάλματα. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προσέξει «τα ρυμουλκά», μήπως τον οδηγήσουν στην ενσωμάτωσή του στο σύστημα. Αυτό θα είναι η μεγάλη απογοήτευση του λαού που τον τίμησε με την ψήφο του στις 25/1/2015.

Και θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το οικονομικό δεν είναι το μοναδικό μας πρόβλημα. Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει και άλλα πολλά και καυτά προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, την υψηλή εγκληματικότητα (κυρίως των μεταναστών), τη λαθρομετανάστευση, τη δράση των τρομοκρατών, τους κουκουλοφόρους αντιεξουσιαστές, που κρύβουν την εγκληματικότητά τους με τον μανδύα των τάχα κοινωνικών αγώνων! Οι κουκουλοφόροι καταληψίες της Νομικής Σχολής, υπερασπιζόμενοι τους φυλακισμένους κακοποιούς (Ξηρό, Μαζιώτη κ.λπ.), παρεμποδίζουν και πάλι την ομαλή λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης. Και, πέραν αυτού, κατέκλεψαν το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, για να μην έχουμε καμία αμφιβολία για τα «ευγενή» κοινωνικά τους αισθήματα! Στο κτίριο του ΕΜΠ, με τη δοξασμένη ιστορία, μερικοί αλιτήριοι «γραφίστες», τάχα καλλιτέχνες, μουντζούρωσαν τους εξωτερικούς τοίχους του. Κανένας σεβασμός στα ιστορικά μας μνημεία. Σκέτη αλητεία!

Η κυβέρνηση πρέπει να ρίξει το βάρος της και στην καθημερινότητα και στην ασφαλή διαβίωση του έλληνα πολίτη, που είναι ο αγνοημένος των τελευταίων πέντε χρόνων και βιώνει χίλια δυο προβλήματα. Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποτελεί ιδεώδη κυβερνητικό συνασπισμό. Ο κ. Καμμένος εργάζεται στον τομέα του αποδοτικά και μεθοδικά για την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Ας προσέξει ο κ. πρωθυπουργός να μην τον πείσουν να φορτωθεί άλλα κόμματα αμφίβολης καθαρότητας, γιατί όλοι όσοι βρίσκονται σήμερα εκτός εξουσίας θέλουν να τον καταποντίσουν και να τον οδηγήσουν σε αποτυχία. Έχουν συμμάχους και υποστηρικτές, ντόπιους και ξένους, συστημικούς - μνημονιακούς και κάθε αντιδραστική δύναμη. Προσοχή, λοιπόν. 

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=90953&colid=&catid=27&dt=2015-03-22%200:0:0

Δεν υπάρχουν σχόλια: