Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΓΚΙΒΑΛΟΥ : Ρήξη με το «αμαρτωλό τρίγωνο»Ρήξη με το «αμαρτωλό τρίγωνο»
 
Του ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΓΚΙΒΑΛΟΥ 
Αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών
 
Συντονισμένο πολιτικό και οικονομικό πόλεμο δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, τόσο από το εξωτερικό μέτωπο που συγκροτείται από τη γερμανική ελίτ και τους «αχυρανθρώπους» της, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε κρίσιμους «θεσμούς» (Eurogroup, ΕΚΤ, κ.λπ.), όσο και από το εσωτερικό μέτωπο, από πλέγμα της διαπλοκής και των μνημονιακών συμφερόντων.

Τα δύο αυτά μέτωπα διασυνδέονται οργανικά και λειτουργούν συντεταγμένα. Γνωρίσαμε και γνωρίζουμε καλά το εσωτερικό «αμαρτωλό τρίγωνο» της πολιτικοοικονομικής διαπλοκής, που συγκροτείται από τους τραπεζίτες, τους ιδιοκτήτες των μνημονιακών ΜΜΕ, τους εργολάβους και προμηθευτές που εκφράζονται πολιτικά από το μνημονιακό πολιτικό και κομματικό προσωπικό. Όμως αυτό το εσωτερικό «αμαρτωλό τρίγωνο» δεν λειτουργεί αυτόνομα. Ενσωματώνεται, συντονίζεται και καθοδηγείται από τη γερμανική οικονομικοπολιτική ελίτ και τους ελεγχόμενους από αυτή «θεσμούς». Πρόκειται, κυριολεκτικά, για τη λειτουργία μιας 5ης φάλαγγας στο εσωτερικό της χώρας, με πολιτικό πρωταγωνιστή τον Αντ. Σαμαρά και προπαγανδιστικούς μηχανισμούς τα μνημονιακά ΜΜΕ, τα οποία -ύστερα από μια σύντομη περίοδο «μετριοπαθούς αντιμετώπισης» της κυβέρνησης- επανήλθαν στον γνωστό προεκλογικό τους ρόλο. Πρώτη τους «είδηση» το grexit και το grexident, ενώ ως κυβερνητικό ρεπορτάζ επιλέγονται οι δηλώσεις της Άνγκ. Μέρκελ, του Β. Σόιμπλε, του Μ. Ντράγκι, του Γ. Ντάισελμπλουμ… Αυτοί, άλλωστε, είναι στην πράξη οι καθοδηγητές τους.

Η μνημονιακή 5η φάλαγγα

Άλλο πράγμα η διακυβέρνηση και άλλο πράγμα η εξουσία… Για να υπηρετηθεί από το 2010 μέχρι σήμερα η μνημονιακή στρατηγική, χτίστηκε ένα ολόκληρο οικοδόμημα από θεσμούς και μνημονιακές εξουσίες που στελεχώθηκαν από τους «πρόθυμους» των μνημονιακών κυβερνήσεων και τους εντεταλμένους των δανειστών και της γερμανικής ελίτ. Υπάρχει ένα «μνημονιακό κράτος» στο εσωτερικό του επίσημου κράτους που έχει κάθε διάθεση και δυνατότητα να λειτουργεί και να υπονομεύει σήμερα και σε καθημερινή βάση την κυβερνητική πολιτική.

Οι τραπεζίτες, που διοικούν στην ουσία χρεωκοπημένες τράπεζες, οι οποίες συντηρούνται με τα δεκάδες δισ. ευρώ που χρεώθηκε ο ελληνικός λαός, αρνούνται την αλλαγή διοικήσεων. Αρνούνται μάλιστα την τοποθέτηση της Λ. Κατσέλη στη θέση της προέδρου της Εθνικής επειδή θα προεδρεύει ex officio στο Συμβούλιο των Τραπεζών, γι' αυτό και προτείνουν τον εκλεκτό τους κ. Μ. Σάλλα… Ποιας εμπιστοσύνης όμως μπορούν να απολαμβάνουν αυτοί οι κύριοι, όταν πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια του κρίσιμου για το μέλλον της χώρας Eurogroup, πρότειναν στους πελάτες τους «ειδικά» χρηματιστικά προϊόντα που διοχέτευαν τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών στο Λουξεμβούργο, στον γνωστό «παράδεισο» της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής που κατασκεύασε -επαιρόμενος μάλιστα- ο γνωστός κ. Γιούνκερ;

Η μνημονιακή ελεγκτική - εξουσιαστική δομή εγκαταστάθηκε σε κάθε υπουργείο, σε κάθε δημόσια επιχείρηση, σε πρωτεύοντες θεσμούς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, επιβάλλοντας μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια τις μνημονιακές επιλογές.

Οι περίφημοι κ. Φούχτελ και Ράινχεμπαχ δεν ήταν «γερμανοί φιλέλληνες», όπως τους περιέγραφε η κ. Μέρκελ κατά την πρώτη μνημονιακή περίοδο… Ήταν ατζέντηδες για μεγάλες δουλειές, πρόθυμοι να κλείσουν χρυσοφόρα deals για έργα, για εργολαβίες, για προμήθειες στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους οργανισμούς, στον κρατικό μηχανισμό.

Δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε «φίλιες» εταιρείες μελετών και ερευνών για έργα που στη συνέχεια ανατέθηκαν σε γερμανικές εταιρείες…

Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης στοχοποιήθηκε ως ιδιαίτερα προσφερόμενος για κερδοσκοπία και εκμετάλλευση στο πεδίο της καύσης και διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και στην κατασκευή εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού… Αλλά και για τις δημόσιες επιχειρήσεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδείχθηκε στο πεδίο της ύδρευσης των μεγαλουπόλεων, με πρώτους στόχους την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ…

Όσο για τη χρυσή μπίζνα με τα αεροδρόμια, το ξεπούλημα από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί και τώρα οι Γερμανοί εκβιάζουν με αντάλλαγμα την περίφημη ρευστότητα… Γι' αυτό και προκύπτει ως άμεση προτεραιότητα η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ο καθηγητής Γ. Κασιμάτης χαρακτηρίζει ως «εγκληματική οργάνωση»…

Ο πολιτικός υπονομευτής

Πολιτικός εκφραστής της 5ης φάλαγγας και του αμαρτωλού τριγώνου της διαπλοκής ο Αντ. Σαμαράς, συνεπικουρούμενος από τον Ευ. Βενιζέλο. Ο Αντ. Σαμαράς ζει στον δικό του ιστορικό χρόνο, ως εάν να μην έγιναν εκλογές, και συμμετέχει στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης και ανατροπής της κυβέρνησης, πιστός στο δόγμα της «αριστερής παρένθεσης». Ο ίδιος φέρει προσωπική ευθύνη για την κατάπτυστη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ επιχειρεί να αγνοήσει και να μειώσει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση με μια σειρά αθλίων μεθοδεύσεων, όπως η απουσία του από το Μέγαρο Μαξίμου κατά την παράδοση στον νέο πρωθυπουργό και το αίτημά του να ενημερωθεί για την πρόσφατη ιταμή τουρκική πρόκληση από τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ και όχι από τον αρμόδιο υπουργό. Όσο για τη δήθεν εγκύκλιο για τα κέντρα φύλαξης των μεταναστών, εκεί λειτούργησε άψογα η αλυσίδα της διαπλοκής, από τον εκθειαζόμενο -παλαιότερα- από τη χουντική εφημερίδα «Στόχος» υποστράτηγο Ν. Νίτσα (που ήδη αποστρατεύθηκε) έως τον μνημονιακό ΣΚΑΪ και τον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά, που έσπευσε το μεσονύκτιο να εκδώσει μια απαράδεκτη -ακροδεξιάς κοπής- ανακοίνωση.

Όμως, ο ρόλος τον οποίο επέλεξε ο Αντ. Σαμαράς είναι ιστορικά καταδικασμένος. Ο ίδιος αποτελεί ανεπιθύμητο πρόσωπο όχι μόνο για τα στελέχη της ΝΔ που τρέφουν φιλοδοξίες, αλλά και για ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνικής βάσης της παλιάς φιλελεύθερης - αστικής παράταξης, που είτε εγκατέλειψε ήδη τη ΝΔ είτε την ψήφισε «με μισή καρδιά» για παραδοσιακούς λόγους.

Όσο δεν δρομολογείται όχι απλώς η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ, αλλά η πολιτικοϊδεολογική και κοινωνική επαναφορά της συντηρητικής - φιλελεύθερης παράταξης στην αποκαλούμενη κεντροδεξιά θέση, τότε η ΝΔ ΘΑ «ΣΑΠΙΖΕΙ» ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ.

Ασφαλώς, κάθε αντιπολίτευση «ποντάρει» στην αποτυχία μιας κυβέρνησης προκειμένου να διευρύνει την επιρροή της. Όμως, ο Αντ. Σαμαράς, με την ακροδεξιά στρατηγική στην οποία εμμένει, υιοθετώντας ταυτόχρονα ανοικτά τον ρόλο του υπονομευτή της κυβέρνησης και μάλιστα όταν αυτή διεξάγει κρίσιμες για το μέλλον του λαού και της χώρας διαπραγματεύσεις, έχει χάσει προκαταβολικά το «παιγνίδι». Κανένας από αυτούς που εγκατέλειψαν τη ΝΔ δεν είναι διατεθειμένος να ξαναγυρίσει στη «μνημονιακή κόλαση» που τον καταδίκασε ο Αντ. Σαμαράς…

Ήδη στις πρώτες έρευνες που διεξήχθησαν αυτή την περίοδο -με όλες τις επιφυλάξεις που μπορούν να διατυπωθούν λόγω των πρόσφατων εκλογών- το εκλογικό ποσοστό της ΝΔ κυμαίνεται κάτω από το 20% και φαίνεται ότι οδεύει σταθερά προς πασοκοποίηση…

Η αναμέτρηση και η έκβαση της αντιπαράθεσης και σύγκρουσης της κυβέρνησης -και της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας- με το «εσωτερικό» «τρίγωνο της αμαρτίας» της διαπλοκής θα κρίνει πολλά… Τα κέντρα και τα παρακέντρα της διαπλοκής και της μνημονιακής εξουσίας θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με οργανωμένο τρόπο, μέσα από τη θεσμική νομιμότητα.

Και το κυριότερο: Όλες αυτές οι στρατηγικού χαρακτήρα παρεμβάσεις θα πρέπει να συντελεσθούν με διαφανείς διαδικασίες, «με ονοματεπώνυμο και διεύθυνση», ώστε να υπάρχει η στήριξη της κοινωνίας, των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να συμπαρασταθούν ενεργητικά σε μια ιστορικού τύπου αναμέτρηση που δεν αφορά μόνο τους οικονομικούς πόρους που απομυζά η διαπλοκή, αλλά κυρίως το θέμα της Δημοκρατίας και της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος από τα δεσμά που εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες το απαξιώνουν στα μάτια της κοινωνίας. 


"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: