Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ρουμπινί : Οικονομικό και γεωπολιτικό χάος από Grexit


Ο Ρουμπινί σε γραμμή… Καμμένου – Κοτζιά: Οικονομικό και γεωπολιτικό χάος από Grexit


Θρυαλλίδα καταστροφικών εξελίξεων για την Ευρώπη θα αποτελέσει ένα ενδεχόμενο Grexit σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνει ο Αμερικανός νομπελίστας Νουριέλ Ρουμπινί.

Για αυτόν τον λόγο, καταλήγει ο Αμερικανός οικονομολόγος, Ευρώπη και Ελλάδα θα καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό.

«Σε ένα ενδεχόμενο Grexit, η μετάδοση θα ήταν ραγδαία. Τα spreads των ομολόγων της περιφέρειας θα κλιμακωθούν, αντιστρέφοντας την πτώση που καταγράφουν με τις παρεμβατικές κινήσεις για την τόνωση της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ παράλληλα θα σημειωθεί ευρύ bankrun σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Από τη στιγμή που μία χώρα θα βρεθεί εκτός νομισματικής ένωσης, οι ευρωπαίοι θα αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος. Για αυτό πιστεύω ότι από οικονομική άποψη δεν έχει νόημα το Grexit. Ακόμη και οι Γερμανοί το καταλαβαίνουν αυτό» σημειώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος στο Bloomberg.

Από την ανάλυση του Ρουμπινί δεν λείπουν και οι τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις που θα πυροδοτούσε ένα ενδεχόμενο Grexit.

«Οι Ρώσοι έχουν γίνει πιο επιθετικοί όχι μόνο στην Ουκρανία και στη Βαλτική, αλλά επίσης και στα Βαλκάνια, από τη Μολδαβία, στη Βουλγαρία, τη Σερβία μέχρι και την Ελλάδα που είναι ορθόδοξη χώρα. Με την έξοδό της από την ευρωζώνη, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί στην αγκαλιά της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο Ρουμπινί σημείωσε ότι τα γεωπολιτικά ζητήματα δεν είναι και τώρα ανύπαρκτα για την Ευρώπη, καθώς τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα από τζιχαντιστές σε Παρίσι και Δανία, δείχνουν ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή με το Ισλαμικό Κράτος είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να μεταφερθεί στο κέντρο της Ευρώπης.

«Εάν σκεφτεί λοιπόν κανείς όλα αυτά, η Γερμανία δεν βρίσκει επί της ουσίας κανένα νόημα να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Μόλις το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, γιατί τόσο είναι η Ελλάδα, μπορεί να προκαλέσει οικονομικό, χρηματοοικονομικό και γεωπολιτικό χάος σε ολόκληρη την ήπειρο».

Σημειώνεται ότι τις δηλώσεις δεν τις έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ούτε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε μία παράφραση της δήλωσης για… Κούγκι. Τις έκανε ο νομπελίστας Νουριέλ Ρουμπινί.

http://www.tribune.gr/politics/news/article/121449/o-roumpini-se-grammi-kammenou-kotzia-ikonomiko-ke-geopolitiko-chaos-apo-grexit.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: