Μια περίεργη συμμαχία συμπτύσσεται τις τελευταίες ώρες αναφορικά με το ελληνικό κούρεμα. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνεται κι από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο είναι μοιρασμένο (μισό στην Αθήνα και μισό στις Βρυξέλλες) σημειώνεται μια προσέγγιση της Γερμανίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφορικά με το ύψος του κουρέματος, στο οποίο θα πρέπει να υποβληθεί το ελληνικό χρέος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι Νέα Υόρκη και Βερολίνο συμφωνούν στο 50%, τουλάχιστον, γεγονός το οποίο φέρνει σε δύσκολη θέση το αντίπαλο «στρατόπεδο» - που αποτελείται από τους τραπεζίτες, τη Γαλλία, τον ευρωπαϊκό Νότο συνολικά, αλλά και άλλους – που δεν θέλουν επ' ουδενί το κούρεμα να ξεφύγει πάνω από το 40%.
Η όλη διαδικασία, καθώς περνούν οι ώρες, εξελίσσεται σε ένα άτυπο μπρα ντε φερ, του οποίου ο νικητής είναι προς το παρόν άγνωστος. Οι θεωρίες συνωμοσίας, που ακούγονται στους διαδρόμους, είναι πολλές, ωστόσο, επειδή το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό, πλέον, σε λίγες ώρες, δεν αξίζει καν τον κόπο να αναφερθούν.
Η επιρροή της Ελλάδος στο συγκεκριμένο οικονομικό παιγνίδι των μεγάλων οικονομικά δυνάμεων είναι μηδαμινό έως ανύπαρκτο. Εκείνο λοιπόν που πρέπει να μας απασχολήσει, ιδιαίτερα στο εσωτερικό της χώρας, είναι άλλο. Αν απόψε αποφασισθεί κούρεμα της τάξης του 50%, πώς θα το διαχειρισθεί η κυβέρνηση των «σωτήρων» πολιτικά; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τις τελευταίες ώρες και τον επιχειρηματικό και τραπεζικό κόσμο της χώρας, ο οποίος διαβλέπει το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών περισσότερο πιθανό από ποτέ.
Μόνο που στην πραγματικότητα, το ερώτημα είναι ακόμα πιο σύνθετο. Κι έχει να κάνει με την εξής παράμετρο: μήπως πριν πάει σε εκλογές, η κυβέρνηση ζητήσει από την ελληνική βουλή την ψήφιση αυτού του 50% ως νόμου του κράτους, και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία; Δηλαδή, με 180 βουλευτές, γεγονός το οποίο θα καταστήσει τη ΝΔ ρυθμιστή των εξελίξεων.
Αν η Συγγρού πει «όχι» σε αυτή την περίπτωση της μετακυλίεται ένα μεγάλο κομμάτι της ευθύνης για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, που θα ακολουθήσουν. Αν πει «ναι», τότε η ΝΔ κινδυνεύει να θεωρηθεί συμμέτοχος σε ό,τι (ακόμα πιο επίπονο) ακολουθήσει.
Εκ των πραγμάτων το δίλημμα ακούγεται και είναι μεγάλο αφου με ένα κούρεμα της τάξεως του 50% και άνω είναι πιθανό μια πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει την αντιπολίτευση σε ΡΥΘΜΙΣΤΉ της καταστάσεως. Στό ερώτημα λοιπόν που τέθηκε στην παραπάνω παράγραφο η απάντηση, κατά την άποψή μας, είναι ένα ηχηρό "ΟΧΙ" αφού το δεύτερο είναι χειρότερο κακό από το πρώτο.
Πηγές:
http://www.epirus-our-homeland.com/
http://www.voria.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου