Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ : ΞΑΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 26 ΧΡΟΝΙΑ





1985 - Εθνικές Εκλογές - Ιούνιος 1985



Το 1985, όταν είχε αρχίσει να γίνεται ορατή η μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ από ένα Κίνημα ελπίδας σε αυτό που γνωρίσαμε όλοι στη συνέχεια, ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε εκλογές με λίστα. Έγινε έτσι πανίσχυρος στο εσωτερικό του κόμματος του, βασιζόμενος αφενός στη λίστα και, αφετέρου, στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου έκοψε και έραψε στα μέτρα του ένα από τα πιο πρωθυπουργοκεντρικά συστήματα που είχε ποτέ η Χώρα.
Το ΠΑΣΟΚ κερδίσε τις εκλογές με ποσοστό 45%, εξέλεξε 161 βουλευτές και σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση . Η δεύτερη τετραετία της Αλλαγής ξεκινά μαζί με τα παρατράγουδά της.




 Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από τον Μάνο Χατζιδάκη 
τον χειμώνα του '85 προς '86. 

"Καλώς ή κακώς, η παρούσα κυβέρνηση έλαβε μέτρα, και μάλιστα αυστηρά, για να αποτρέψει κατά την κρίση της την βέβαιη οικονομική καταστροφή του τόπου. 
Εκείνο που έχει σήμερα τη μικρότερη σημασία είναι το ποιοι ευθύνονται για την κακή κατάληξη μας. 
Έχουμε όλοι μας ως Έλληνες ευθύνη με τις διάφορες επιλογές μας και όχι οι μισοί.  
Για αυτό πρώτον: να σταματήσει η αμπάριζα της αναλήψεως των ευθυνών και η μεταβίβασή τους από τη μια παράταξη στην άλλη. Γιατί είναι χαμηλοτάτου επιπέδου, μικροπρεπής και όχι και τόσον ευφυής, μιας και επιφέρει ασυνεργασία του μισού πληθυσμού, αυτού που δεν ανήκει στους θαυμαστές του ιδιότυπου σοσιαλιστικού πειράματος του κ. πρωθυπουργού. Τα τελευταία οικονομικά μέτρα χωρίς την ψυχική συνεργασία όλων των Ελλήνων θα αποτύχουν μεγαλοπρεπώς. Και φυσικά το αντίτιμο θα το εισπράξει πρώτη η κυβέρνηση που τα θέσπισε.

Δεύτερον, γεννάται εύλογο το ερώτημα: γιατί τα τόσον αυστηρά αυτά μέτρα δεν εφαρμόσθηκαν στην αρχή της προηγούμενης τετραετίας παρά μόνο σήμερα, στην αρχή της δεύτερης τετραετίας; Τα οποιαδήποτε χάλια μας δεν ήταν από τότε φανερά; Άλλωστε, μόλις είχε τελειώσει η πολύχρονη θητεία της Δεξιάς. Τι πιο απλό η νεοεισελθούσα Αλλαγή να επιδιώξει την θεραπεία ευθύς αμέσως και της ολέθριας οικονομικής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων; Αν πάλι καιροσκοπούσε κι έκρυβε την αλήθεια για να παρέχει ευχαρίστηση, με αντίτιμο την εκ νέου νίκη της στις πρόσφατες εκλογές, πώς έχει το θράσος να μιλεί για τους αντιπάλους της και να απαιτεί απ' όλους εμάς τους Έλληνες συμπαράσταση στα με καθυστέρηση τετραετίας θεσπισθέντα μέτρα ανάγκης; Διότι ή δεν ήταν έτοιμη για αλλαγές όταν μας πρωτοκάλεσε να την ψηφίσουμε, οπότε παρουσιάζει ανεντιμότητα και υπέρμετρη επιπολαιότητα που οφείλει να αποκαλυφθεί ή καιροσκοπούσε προς ίδιον κομματικό όφελος εις βάρος των εθνικών προβλημάτων επιτακτικής αντιμετωπίσεως, οπόταν η παρούσα κυβέρνηση είναι εγκληματικώς έκθετη στην κοινή γνώμη, με μειωμένη ευθύνη και εθνική συνείδηση.

Η ομοψυχία η απαραίτητη δεν θα επιτελεσθή! Διότι οι Έλληνες κάποτε, για λίγο έστω, ξυπνούν και μετά ξανακοιμούνται μακαρίως. Αυτός είναι ο λόγος που το βάρος των ανησυχιών μας ξεπερνάει τα ανεκτά όρια κινδύνου.

Η κυβέρνηση ή θα αποτύχει ή θα προκαλέσει δικτατορία. Και στις δύο περιπτώσεις είναι ανεπιθύμητος."

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ


Το κείμενο υπάρχει στην έκδοση με κείμενα του Μάνου Χατζιδάκι με τον τίτλο 
"Ο καθρέφτης και το μαχαίρι", 
εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: