Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940






 Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ 
ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ 
ΤΟΥ 1940


Θα σας παρουσιάσω σήμερα εδώ ένα ΣΠΑΝΙΟ φυλλάδιο που διένειμε η ιταλική προπαγάνδα μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς και Ιταλούς. Το φυλλάδιο αυτό διανεμήθηκε από τους Ιταλούς στον ιταλοκρατούμενο το 1941 νομό Λασηθίου και έτσι βρέθηκε στα χέρια μου από το αρχείο του παπού μου Κων/νου Τσαγκαράκη που ζούσε στην Νεάπολη.
Με το βιβλιαράκι αυτό με τίτλο «ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΛΑΟΝ» (εκδ. NOVISSIMAROMA) προσπάθησε η Ιταλία να περάσει στους  υποδουλομένους  Έλληνες το μήνυμα ότι  η Φασιστική Ιταλία του Μουσσολίνι είχε αγαθές διαθέσεις απέναντι στην Ελλάδα και ότι η "προδοτική πολιτική ηγεσία" της χώρας , υπό τον Μεταξά και τον Βασιλιά Γεώργιο Β ’,  εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Αγγλίας και της ελληνικής πλουτοκρατίας  έφεραν την Ελλάδα στην δυσάρεστη κατάσταση που ευρίσκετο.
Το βιβλίο είναι αξιόλογο για τους μελετητές της ιστορίας του ελληνοϊταλικού πολέμου αφού μέσα από τις γραμμές του μπορούν να διαβάσουν, πέρα από την φασιστική ιταλική προπαγάνδα και το πώς ο Μεταξάς προσπάθησε να οχυρώσει και να εξασφαλίσει την άμυνα της Ελλάδας απέναντι στην ιταλική απειλή.
Ο αναγνώστης του φυλλαδίου αυτού σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να λησμονήσει ότι πρόκειται για ένα κατ’ αρχάς προπαγανδιστικό κείμενο που γράφτηκε στην προσπάθεια των αρχών της φασιστικής κατοχής να κάμψουν το ηθικό των κατακτημένων Ελλήνων και να στρέψουν το μίσος του λαού  κατά της ηγεσίας του, αντί αυτό να στραφεί κατά των κατακτητών.
Ωστόσο, όπως συμβαίνει και σε όλα τα προπαγανδιστικά κείμενα, υπάρχουν εκεί μέσα και κάποιες αλήθειες που χρησιμοποιούνται σαν στάχτη στα μάτια των αναγνωστών ώστε αυτοί να αποδεχθούν «αμάσητο» το σύνολο του κειμένου σαν αληθινό.
Διαβάζοντας το βιβλίο «Η αρχή του τέλους - Η επιχείρηση της Ελλάδας» του Εμμανουέλε Γκράτσι , πρεσβευτού της φασιστικής Ιταλίας στην Ελλάδα το 1940, αλλά και άλλα ιστορικα βιβλία, ελλήνων και ξένων, σχετικά με την κατοχή της Ελλάδος από τις δυνάμεις του Άξονα,  ο αναγνώστης μπορεί να ανακαλύψει τις  πάρα πολλές ανακρίβειες και τα ψέματα που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο αυτό. Ωστόσο η αξία του φυλλαδίου σαν ιστορικού ντοκουμέντου δεν χάνεται και είναι άξιο μελέτης από τους ασχολούμενους  με την Γερμανοϊταλική κατοχή της Ελλάδος.
Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ:

( upload 25.10.2012)


( upload 18.10.2012)


(Παρακαλώ να με ενημερώνετε αν τα link είναι νεκρά ή έχουν πρόβλημα)

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" 27.10.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: