Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Ακόμα ένα ποτηράκι!








Ακόμα ένα ποτηράκι!

«Πώς σας φαίνεται τώρα που θα έχετε Γερμανό υπερ-πρωθυπουργό;» με ρώτη­σε ο Τζων, Εγγλέζος που αγαπάει την Ελλάδα και έχει σπίτι στη Μάνη. «Πώς να μας φανεί, Τζωνάκη; Αμερικανό είχαμε μέχρι τώρα πρωθυ­πουργό, τουλάχιστον τώρα θα έχουμε Ευρωπαίο!» του απάντησα.

Πολύ σο­βαρός άνθρωπος ο Τζων, προσέχει τα λόγια του και αγαπάει πραγματικά τον τόπο που επέλεξε να ζήσει. «Για μένα, έπρεπε να έχετε γυρίσει στη δραχμή από καιρό» μου είπε και εξήγησε τη θέ­ση του. «Δεν μπορεί να υπάρξει Ενωμένη Ευρώπη παρά μό­νο πολιτικά και στη θε­ωρία. Πρακτικά, οικο­νομικά δηλαδή κυρίως, αποκλείεται κάτι τέ­τοιο. Δεν ταιριάζουν οι πολιτισμοί και οι παρα­δόσεις. Τι δουλειά έχει η δική σας ζωή, ο τρόπος που απολαμ­βάνετε αυτό που νομίζει ότι απολαμ­βάνει ο Γερμανός, ο Φινλανδός, ο Πο­λωνός; Πώς μπορεί να ταιριάξει η γερ­μανική κουλτούρα με τη δική σας ή του Ιταλού και του Πορτογάλου; Οι συνήθειες του καθενός έχουν το χρώ­μα του ουρανού της πατρίδας του.

Μην κοιτάζεις πώς τα έχουν καταφέ­ρει οι ΗΠΑ. Εκεί τα πράγματα εξελί­χθηκαν διαφορετικά, εκεί χτίστηκε έτσι η ένωση των πολιτειών και περπάτησε γιατί στην ουσία δεν υπήρχε ενιαίος πο­λιτισμός και συνήθειες. Και, όπως βλέ­πεις, ακόμη δεν έχει υπάρξει!

Εμείς οι Βρετανοί φερθήκαμε πιο έντιμα. Είπα­με "δεν ταιριάζουμε, δεν τα βρίσκουμε, δεν μετέχουμε στην ευρωζώνη" και μεί­ναμε απέξω. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή δεν είναι, αλλά ήταν έντιμο.

Θυμάμαι εκείνο το βράδυ του 2001, με τον Σημίτη να βγάζει τα ευρώ από το ATM και να τα δείχνει στον φακό με εκείνο το απλανές χαμόγελο. Ήταν αστεία εικό­να και συνάμα τραγική. Ο άνθρωπος παρουσίαζε για επιτυχία την υποθή­κευση της οικονομίας της χώρας του!

«Να δεις που σε δυο τρία χρόνια το ευρώ δεν θα υπάρχει».

Ο Τζων κατέβασε ένα ποτηράκι και τον ρώ­τησα: «Γιατί δεν θα υπάρχει;» «Διότι δεν θα εξυπηρετεί πλέον την Γερμανία! Ο Σαρκό θα έχει χρεοκο­πήσει, η Ιταλία θα έχει πάλι ακυβερ­νησία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελ­λάδα θα έχουν τρελάνει τους δείκτες και θα γυρίσουν όλοι στα εθνικά τους νομίσματα. Η Γερμανία θα έχει κερδίσει έναν πόλεμο χωρίς να έχει πέσει μια ντουφέκια και θα αρχίσει.. .να δα­νείζει τους ηττημένους! Το ευρώ απο­δείχτηκε αποτελεσματικότερο από τη Βέρθα και τη Λουφτβάφε. Δεν το κα­τάφεραν με τα όπλα, το πέτυχαν με το χαρτί!» είπε ο Τζων και παρήγγειλε ένα ακόμα...

Η ΑΚΙΣ


Η ΑΚΙΣ
Εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"
29.10.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: