Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ






Επιτέλους κάποιος που φοράει παντελόνια...

Και δεν κοροϊδεύει τον κόσμο, που σέβεται τον εαυτό του... 
και μπορεί να τον κοιτάξει στον καθρέπτη...


Έμεινε όρθια. Σταθερή σ’ αυτά που πιστεύει. Και δεν τα παζαρεύει για μια καρέκλα. Άντεξε στις αφόρητες πιέσεις. Δύο ώρες την παρακαλούσε ο Παπανδρέου. Εκεί και ο Βενιζέλος που εκβίαζε με τα γνωστά περί καταστροφής της χώρας. Η Λούκα Κατσέλη είπε το μεγάλο «ΟΧΙ».

Στην ιταμή απαίτηση όχι της «τρόικας» αλλά των υπαλλήλων της, που έχουν καβαλήσει το καλάμι και έχουν μεταβληθεί σε ύπατους αρμοστές, με την ανοχή της κυβέρνησης. Οι άλλοι 153 βουλευτές υπέκυψαν στον τρομοκρατικό εκβιασμό του κ. αντιπρόεδρου. Και προτίμησαν να... σώσουν την Ελλάδα, λες και η Λούκα δεν θέλει να σωθεί... Ξέρει όμως ότι μ’ αυτήν την πολιτική και την παράδοση στους δανειστές σωτηρία δεν υπάρχει. Το παραδέχθηκε και η Βάσω. Αλλά ψήφισε για μια ακόμη... τελευταία φορά.

Η ψηφοφορία της Πέμπτης απέδειξε ότι το οικονομικό έλλειμμα δεν είναι το μόνο. Λείπουν και τα... σώβρακα...

Ήταν ένα μήνυμα συνέπειας σ’ αυτόν τον κόσμο που πλήττεται. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο, είπε η Λούκα, ενώ τα τηλέφωνα στο σπίτι της είχαν σπάσει. Νέοι πολλοί, που την ευχαριστούσαν γιατί τους έδωσε μια ελπίδα, ότι δεν έχουν χαθεί όλα, ότι από κάπου μπορούν να πιαστούν.

Αυτήν τη συνέπεια η Λούκα την πλήρωσε ακριβά. Αλλά σε καμία στιγμή δεν σκέφθηκε να τη «νερώσει»...

Ενόχλησε, φόβισε τους τραπεζίτες η γραμμή της. Και κατάφεραν να πείσουν τον Γιώργο να την απομακρύνει από τον τομέα της Οικονομίας που είχε όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση. Και η μεγάλη στροφή στη διακηρυγμένη πολιτική στην οικονομία τής ... κοινοποιήθηκε με τον αποκλεισμό της από το τραπέζι των μεγαλοεπιχειρηματιών και τραπεζιτών που έγινε πριν από τις εκλογές στο σπίτι του Νίκου Καραμούζη, υποδιοικητή της Eurobank. Αντί της Λούκας ο Παπανδρέου πήρε μαζί του την Ντίνα Λάζαρη! Το μήνυμα το πήρε η Λούκα...

Ακολούθησε ο αποκλεισμός της από το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, για το οποίο ήταν η κατ’ εξοχήν αρμόδια, μια που είχε σχεδιάσει και το πρόγραμμα, και η τοποθέτηση εκεί του Παπακωνσταντίνου, με τη Λούκα να πηγαίνει στο Ανάπτυξης. Οι τραπεζίτες επέβαλαν τις αποφάσεις τους...

Η συνέχεια γνωστή. Πήραν εκδίκηση οι ίδιοι κύκλοι για την... απρονοησία της Λούκας να περάσει νόμο για τα πανωτόκια και για ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που έδιναν ανάσα στον κόσμο που γλίτωνε το σπίτι του. Μέχρι και τον Τρισέ επιστράτευσαν οι τραπεζίτες αλλά δεν τους πέρασε... Τους έκανε όμως το χατίρι ο Παπανδρέου και την πήρε από κει και την πήγε στο υπουργείο Εργασίας, έναν χώρο με τον οποίο δεν είχε η Λούκα καμία σχέση.

Όμως σύντομα η παρέα του ΣΕΒ κατάλαβε ότι την... πάτησε. Νόμισαν ότι την ξεφορτώθηκαν, αλλά τους άνοιξε πληγές. Αντιστάθηκε στην κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, στις εύκολες απολύσεις, είπε όχι στις επιχειρηματικές συμβάσεις... Διέσωσε πολλά κεκτημένα που είχαν κερδηθεί με αίμα των εργαζομένων. Στον δεύτερο ανασχηματισμό είδε επιτέλους το τραπεζικό και οικονομικό κατεστημένο φως. Η Λούκα, που εκείνη την Πέμπτη στη Βουλή ήταν κοινή η αίσθηση όλων των βουλευτών, με πρώτους του ΠΑΣΟΚ, ότι πέφτει η κυβέρνηση, μετά τις παραιτήσεις Φλωρίδη και Νασιώκα και θα ακολουθούσαν κι άλλοι, έτρεχε από τον έναν βουλευτή στον άλλον του ΠΑΣΟΚ, λέγοντάς τους ότι οι «νταβατζήδες» κινούν τα νήματα της νέας αποστασίας για να ρίξουν τον Παπανδρέου. Και ως ανταμοιβή, αναγνώριση της στήριξης, το πρωί από τις τηλεοράσεις έμαθε ότι είναι εκτός κυβέρνησης. Ο Παπανδρέου ούτε ένα τηλεφώνημα δεν της είχε κάνει. Τουλάχιστον για λόγους ευπρέπειας και σεβασμού που μια ζωή ήταν δίπλα στην οικογένειά του...

Όποιοι νομίζουν ότι τώρα απαλλάχθηκαν από τη Λούκα είναι βαθιά νυχτωμένοι. Δεν θα τους κάνει το... ρουσφέτι... Πολύ περισσότερο τώρα που ξέρει ο κόσμος, οι εργαζόμενοι, ποιος είναι κοντά τους με αποδείξεις και ποιος απέναντί τους.

Να ’σαι καλά, Λούκα, για την ελπίδα που έδωσες, για το μήνυμα που έστειλες στον ελληνικό λαό, ότι τίποτε δεν τελείωσε... Τα πάντα μπορούν ν’ αλλάξουν... Τη δύναμη την έχει ο λαός.

ΥΓ.: Ακόμη και λίγες ώρες πριν αρνηθεί να ψηφίσει το άρθρο 37 που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις με τροπολογία που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Λούκας και η οποία ψηφίστηκε, πήρε την... εκδίκησή της από τους τραπεζίτες. Η τροπολογία δίνει βαθιά ανάσα στους εργαζόμενους που έχουν πάρει δάνεια και θα ενταχθούν σε εργασιακή εφεδρεία και οι αμοιβές τους μειώνονται τουλάχιστον κατά 20%. Συγκεκριμένα δίνεται:

α) Περίοδος χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη της περιόδου χάριτος,

β) αναστολή κατά τη διάρκεια της εφεδρείας της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής, σύμφωνα με την περιοδικότητα εκτοκισμού που προβλέπεται στη σύμβαση και

γ) παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου για τρία χρόνια.

Την τροπολογία υπέγραψαν 40 βουλευτές μαζί με τη Λούκα.

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=71285&colid=37&catid=34&dt=2011-10-23%200:0:0






«Αύριο θα ζητήσω εκλογές!» απείλησε ο αντιπρόεδρος
Όμηρος του Βενιζέλου ο πρωθυπουργός

Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν με τη Λούκα
Όλοι οι διάλογοι

Η δραματική δίωρη συνάντηση και συνομιλία της Λούκας Κατσέλη με τον Γ. Παπανδρέου, παρουσία και του Β. Βενιζέλου την Πέμπτη, στα πλαίσια μιας απέλπιδας προσπάθειας να μεταπειστεί η Λούκα και να υπερψηφίσει το περιβόητο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, ήταν εξόχως αποκαλυπτική και προθέσεων και κλίματος που έχει δυναμικά διαμορφωθεί εντός της κυβέρνησης, αλλά -εν τέλει- και πολιτικών προσεγγίσεων.

«ΤΟ ΠΑΡΟΝ» αποκαλύπτει σήμερα ότι στη διάρκειά της και παρά τα σχετικά ρεπορτάζ στα διάφορα ΜΜΕ, οι δύο συζητητές ήσαν βασικά η Λούκα Κατσέλη και ο Β. Βενιζέλος και εκεί βγήκαν οι τεράστιες ιδεολογικές διαφορές που τους χωρίζουν. Ο Γ. Παπανδρέου συμμετείχε λίγο, παρενέβαινε ορισμένες φορές, όταν το κλίμα μεταξύ της Λούκας και του Βενιζέλου γινόταν έκρυθμο (κάτι που συνέβη αρκετές φορές...) και γενικά με την όλη στάση του έδειξε να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες όλη αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση...

Μάλιστα, κατά την έκφραση στο «ΠΑΡΟΝ» ακόμα και στενού του συνεργάτη, βρίσκεται κυριολεκτικά υπό κατάρρευση!

Στη διάρκεια της θυελλώδους συνάντησης ήταν σαφές ότι:

- Η μεν Λ. Κατσέλη παρέμεινε σταθερή στις απόψεις της για το άρθρο 37 και στη δέσμευσή της ότι δεν θα το ψηφίσει αν παραμείνει ως έχει.

- Ο δε Β. Βενιζέλος, με το προσφιλές και σύνηθες σε αυτόν υπεροπτικό, αλαζονικό ύφος του «ξερόλα», χωρίς να απαντά επί της ουσίας των όσων του έλεγε η πρώην υπουργός, επιχείρησε με ιταμό και εκβιαστικό τρόπο να της επιβάλει την ψήφισή του.

- Ο Γ. Παπανδρέου βρισκόταν σε εμφανή αδυναμία να πείσει την παλιά του φίλη και περιορίστηκε σε εκκλήσεις άνευ ουσιαστικού περιεχομένου...

Η Λ. Κατσέλη πήγε στη συνάντηση αποφασισμένη να μην κάνει την παραμικρή έκπτωση απ' τις θέσεις της, να μη βάλει νερό στο κρασί της. Και αυτό το κατέστησε σαφές ήδη απ' την αρχή της δραματικής συνάντησης.

- Όπως είναι, πρόεδρε, το άρθρο 37 δεν μπορώ να το ψηφίσω. Νομίζω όμως ότι μπορεί να αλλάξει ή να αποσυρθεί για πέντε μέρες και να κληθούν οι κοινωνικοί εταίροι να συζητήσουν το όλο θέμα, οπότε θα αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα, τόνισε.

- Όχι Λούκα, αυτό δεν μπορεί να γίνει, το άρθρο θα ψηφιστεί ως έχει, απάντησε ο... αντ' αυτού Βενιζέλος.

Το κλίμα βάρυνε και η ατμόσφαιρα μύριζε... μπαρούτι. Η Λ. Κατσέλη επεσήμανε ότι δεν είναι αλήθεια πως το άρθρο δεν μπορεί να αλλάξει ή ακόμα και να αποσυρθεί.

- Γιατί λέτε ότι αν δεν ψηφιστεί το άρθρο δεν θα εκταμιευθεί η 6η δόση; ρώτησε.

- Διότι έτσι έχουμε δεσμευτεί Λούκα, δεν το ξέρεις; απάντησε ο Βενιζέλος.

- Ποιος σας το ζήτησε αυτό; Σε ποιον δεσμευτήκατε;

- Αλήθεια, δεν ξέρεις σε ποιους δεσμευτήκαμε;

- Όχι, δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι πάντως η «τρόικα» δεν σας ζήτησε κάτι τέτοιο. Μόνοι σας το βάλατε το άρθρο 37.

- Μάλλον δεν ξέρεις τι λες!

- Μάλλον εσύ δεν ξέρεις να διαπραγματεύεσαι! Δηλαδή θα καταργήσουμε τους θεσμούς; Θα καταργήσουμε τα κόμματα; Θα καταργήσουμε τους βουλευτές; Βαγγέλη, τους θεσμούς δεν τους καταργείς, μόνο τους αναβαθμίζεις.


Έχεις δεξιές απόψεις!

Ο Β. Βενιζέλος προφανώς νόμιζε ότι με αυτόν τον ιδιόμορφο «τσαμπουκά» που τον διακρίνει θα «τουμπάριζε» τη Λούκα. Και εμφανώς εκνευρισμένος της είπε:

- Λούκα, κάνεις σαν να μην έχεις ασκήσει διαπραγμάτευση!

- Μη μου το λες εμένα αυτό, ως αρμόδια υπουργός αντιστάθηκα και με επιτυχία στις προσπάθειες για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Απλώς πρέπει να λες και όχι...

- Τι θέλεις να πεις;

- Θέλω να πω ότι ακόμα κι αν όχι μόνον εγώ, αλλά και άλλοι 4-5 βουλευτές καταψηφίσουν το άρθρο, αυτό όχι μόνο δεν αποδυναμώνει την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα την ισχυροποιεί. Θα πας και θα πεις ότι υπάρχουν όρια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν, και να πού οδηγείτε τους βουλευτές και σε αδιέξοδο την κυβέρνηση!

Εκεί ήταν που πήρε φωτιά ο Βενιζέλος. Και ύψωσε τη φωνή του λέγοντας ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα, αλλά ότι αν δεν ψηφιστεί θα είναι καταστροφή για τη χώρα, και δείχνοντας ότι έχει τελείως καπελώσει τον πρωθυπουργό είπε:

- Τότε αύριο θα ζητήσω εκλογές.

Σε άλλο σημείο η Λούκα απαντώντας στον Βενιζέλο τού είπε ότι είναι σαφές ότι έχουμε ιδεολογικές διαφορές! Εσύ περνάς μια νεοφιλελεύθερη γραμμή, εγώ αντιστέκομαι σε αυτό, και σου επαναλαμβάνω ότι η «τρόικα» ποτέ δεν ζήτησε το άρθρο 37, αυτό είναι δικιάς σου έμπνευσης. Περνάς τη γραμμή ορισμένων εργοδοτών. Κάνεις ρουσφέτι σε 4-5 επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εκδότες, ήταν η βόμβα που έριξε η Λούκα.

Έχεις βάλει στην άκρη όσους
σε στήριξαν στα δύσκολα!

Στο σημείο αυτό το κλίμα έγινε κυριολεκτικά εκρηκτικό. Ο Βενιζέλος εξερράγη. Απευθυνόμενος στη Λ. Κατσέλη τής είπε:

- Τι είναι αυτά που λες. Ένα σωρό απόνερα μας άφησες φεύγοντας από τα δύο υπουργεία, ανοικτά θέματα με τις τράπεζες και άλλα!

- Μιλάς έτσι για να καλύψεις τις δεξιές σου απόψεις. Περνάς τη γραμμή των εργοδοτών.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Γιώργος. Άλλωστε η συζήτηση μεταξύ Βενιζέλου και Κατσέλη δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί άλλο. Τις δύο ώρες που κράτησε η θυελλώδης συνάντηση ο πρωθυπουργός έλεγε και ξανάλεγε στη Λούκα να βρούμε μια λύση, να βάλουμε μια λέξη, έστω και πέντε, αλλά η απάντησή της ήταν αυτό που σημειώνουμε και στην αρχή, πάρε πίσω το άρθρο 37 για πέντε μέρες και κάλεσε τους φορείς να συζητήσετε.

Ήταν φανερό το αδιέξοδο όπου βρίσκεται ο Γιώργος.

- Εσύ φταις Γιώργο, σε έχουνε εγκλωβίσει, του είπε η Λούκα. Και πρόσθεσε: Όλους τους σοβαρούς ανθρώπους που σε στήριξαν το 2007 τους έβαλες στην άκρη.

Ο πρωθυπουργός είπε πόσο λυπάται γιατί θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα, εννοώντας τη διαγραφή της, και ρώτησε τη Λούκα τι θα κάνει μετά.

- Γιώργο σε στήριξα όσο κανένας άλλος, σε κρίσιμες στιγμές και θα στηρίζω τα σωστά.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε άδοξα η συνάντηση...

Όμηρος της κυβέρνησής του...

Όλο το κλίμα και το περιεχόμενο της συνάντησης, που αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», δείχνει ότι ουσιαστικά ο Γ. Παπανδρέου έχει καταστεί «αιχμάλωτος» του Βενιζέλου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς για τα οικονομικά.

Διότι η Λούκα είχε απόλυτα δίκιο όταν του επεσήμανε ότι η «τρόικα» δεν είχε απαιτήσει το άρθρο 37 και ουσιαστικά αυτό ήταν έμπνευσης του Βενιζέλου, με τα γνωστά αποτελέσματα...

Δεδομένης της άσχημης ψυχολογικής κατάστασης όπου βρίσκεται, ο πρωθυπουργός έδινε την εικόνα ότι είναι όμηρος της κυβέρνησής του.

Πηγή:
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=71244&colid=37&catid=34&dt=2011-10-23%200:0:0

Δεν υπάρχουν σχόλια: