Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Δεν υπάρχει (πολιτικό) αύριο για όσους ψηφίσουν ΥΠΕΡ του Νομοσχεδίου σήμερα



Και η χώρα δεν έχει ούτε… σήμερα! 

Δεν υπάρχει (πολιτικό) αύριο 
για όσους ψηφίσουν
σήμερα



Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση (που εξ όσων ακούγονται αυτές τις μέρες από τα πλέον επίσημα χείλη δεν λαμβάνεται) και κυρίως προς την Ευρώπη (που χωρίς αμφιβολία το λαμβάνει για τον φόβο του οικονομικού και του κοινωνικού ντόμινο), δίνουν από χθες οι Έλληνες στις μεγαλύτερες και πιο ογκώδεις διαδηλώσεις που οργανώνονται σε όλες τις ελληνικές πόλεις.

Για πρώτη ίσως φορά, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν δίνουν έμφαση στα έκτροπα, αλλά στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα, μιλώντας για έναν λαό που έχει οδηγηθεί στα όριά του και διερωτώμενα ως πού μπορεί να φθάσει η εξουθένωση ενός λαού πριν διασωθεί.

Ακόμη και οι εικόνες από τα επεισόδια χρησιμοποιήθηκαν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για να σταλεί το μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κυριακής, ότι η κοινωνική αναταραχή μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις ολόκληρη την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τίποτε. Ούτε είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει την λαϊκή οργή για να επιτύχει κάτι καλύτερο την προσεχή Κυριακή.

Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά η χθεσινή ομιλία του υπουργού των Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή, που δίνει μάχη για να υπερψηφιστεί σήμερα το πολυνομοσχέδιο, την ώρα που, αν και είναι ο κυρίως αρμόδιος και ο πλέον λαλίστατος, δεν έχει ακόμη πει ποια είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Περιορίστηκε να δηλώσει ότι «θα ζητήσουμε οριστική λύση», αλλά απέφυγε να πει ποια θα είναι αυτή η λύση. Το μόνο που έκανε ήταν να καταφύγει στην μέθοδο της τρομοκράτησης, προειδοποιώντας τους βουλευτές του κόμματός του πως αν καταψηφιστεί το νομοσχέδιο «δεν υπάρχει αύριο», δεν υπάρχει «επόμενη μέρα», υπάρχει μόνο «επόμενη νύχτα»!

Είπε επίσης πως η ψήφιση του νομοσχεδίου «είναι το εισιτήριο μας για να πάμε στη διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους» και δήλωσε ότι χωρίς αυτό δεν μπορεί να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2011, ούτε να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός του 2012.

Αποδέχθηκε δηλαδή πως η κυβέρνηση διοικεί τη χώρα εκβιαζόμενη και αποκάλυψε πως δεν έχει στη φαρέτρα της άλλο διαπραγματευτικό χαρτί εκτός από την πειθήνια εφαρμογή των πιο παράλογων απαιτήσεων των δανειστών.

Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης πως μέχρι την Κυριακή «δίνουμε τη μάχη των μαχών», κάνοντας αναφορά στις αδυναμίες της Ευρώπης και καλώντας τη (την Ευρώπη) να αντιληφθεί την ιστορικότητα της στιγμής!

Στο μεταξύ, αποδέχθηκε ότι είναι ανάγκη η χώρα και ο λαός της να τιμωρηθούν περνώντας από το Καθαρτήριο, για αμαρτίες του πολιτικού συστήματος – στο οποίο και ο ίδιος ανήκει.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι αντιφατικά.

Ο μεν Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα ούτε θα χρεοκοπήσει ούτε θα αναγκαστεί να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δε Bank of America-Merrill Lynch, μέσω έρευνας που δημοσιοποίησε χθες, προβλέπει χρεοκοπία της Ελλάδας και μάλιστα πριν από τον Μάρτιο του 2012.

Το πρόβλημα είναι πως όλοι, όποια κι’ αν είναι η γνώμη τους, δεν συνδέουν το ελληνικό πρόβλημα και την επίλυσή του με κανένα νομοσχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία, αλλά με αυτό καθαυτό το χρέος της χώρας που είναι θηριώδες και δεν είναι διαχειρίσιμο – όσα μέτρα και αν ληφθούν, όση εκδικητικότητα και αν επιδειχθεί απέναντι στον ελληνικό λαό.

Γι’ αυτό άλλωστε, κατά την συνάντησή του χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος κατέβασε τον πήχη, λέγοντας πως δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να μιλήσει για πατριωτικό καθήκον, το οποίο επιτελεί η κυβέρνηση, διότι «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάνουμε έναν πόλεμο».

Αλλά επειδή υπάρχει και εσωκομματικός πόλεμος – και για να χρυσώσει το χάπι - ο κ. Βενιζέλος, μετά από συνεννόηση, όπως είπε, που είχε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανο, έκανε αποδεκτή την πρόταση σχεδίου νόμου της κ. Λούκας Κατσέλη και πλειάδας κυβερνητικών βουλευτών, που ζήτησαν ρύθμιση των δανείων τα οποία έχουν λάβει οι προοριζόμενοι για την εργασιακή εφεδρεία δημόσιοι υπάλληλοι.

Όσο για την δραματική έκφραση «δεν υπάρχει αύριο» χωρίς το μοναδικής έμπνευσης (και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα της χώρας) πολυνομοσχέδιο, συνέπεσε με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που γνώρισε ποτέ η χώρα.

Είναι σαφές ότι ο λαός στέλνει το μήνυμα πως ούτε αύριο υπάρχει, ούτε σήμερα!

Και οπωσδήποτε, δεν υπάρχει (πολιτικό) αύριο για όσους ψηφίσουν σήμερα, αν και γνωρίζουν πως δεν έχουν τέτοια λαϊκή εντολή…



Δεν υπάρχουν σχόλια: