Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Το σχέδιο «E-F»





Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ    

Αν νομίζετε ότι ξε­μπερδέψαμε με τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς, τους Φινλανδούς και τις λοιπές δημο­κρατικές δυνάμεις, τώρα που έκλεισε η συμφωνία για το χρέος, πλανάσθε.

Κάνετε λάθος! Μόλις τώρα αρχίζουμε.

Και αρχίζουμε γιατί όλοι αυτοί θα προσπα­θήσουν εκ νέου στο παρασκήνιο να εξασφαλί­σουν τις πολυπόθητες εμπράγματες εγγυήσεις που έχασαν στο παρά πέντε εξαιτίας της ακυρό­τητας του Μνημονίου (η Βουλή δεν το κύρωσε ως διεθνή σύμβαση με αυξημένη πλειοψηφία).

Οπως θα θυμάστε, το επιχείρησαν αρκετές φορές στο παρελθόν.

Δεν το πέτυχαν στην ψηφοφορία για το Μνη­μόνιο, δεν το κατάφεραν όταν αξίωσαν διά του επιτρόπου Ρεν την έγγραφη συναίνεση της αντι­πολίτευσης στο οικονομικό πρόγραμμα της τρό­ικας, δεν το κατόρθωσαν όταν πίεσαν αφόρη­τα τον Αντώνη Σαμαρά να μετάσχει σε μια οι­κουμενική κυβέρνηση, δεν τους πέρασε όταν το ζήτησαν στο πλαίσιο του Ταμείου Αποκρατικο­ποιήσεων, δεν θα το πετύχουν και τώρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια τους. Το αντίθετο!

Τώρα βάζουν μπρος τα σχέδια «Ε» και «F».

Το σχέδιο «Ε» προβλέπει αύξηση της πίεσης για την κύρωση των συμπεφωνήθέντων μέσω ενός δημοψηφίσματος. Οι δανειστές είναι εκνευ­ρισμένοι που δεν κατάφεραν να αποσπάσουν από το πολιτικό σύστημα οιασδήποτε μορφής συναίνεση για την εξασφάλιση εμπράγματων εγ­γυήσεων, και μελετούν τώρα να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό. Δεν είναι εύκολο, το ξέρουν, αλ­λά θα μετρήσουν τις διαθέσεις των πολιτών απέναντι σε συγκεκριμένο δίλημμα και αναλόγως θα πορευτούν.

Το σχέδιο «F» είναι πιο πονηρό· έχει ως στόχο την αναδρομική θεραπεία της ακυρότητας του Μνημονίου με την εξασφάλιση 180 ψήφων κατά την κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης από τη Βουλή.

Η πρωτοτυπία του νέου σχεδίου συνίσταται στο ότι οι δανειστές θα πιέσουν αυτή τη φορά υπογείως και όχι εμφανώς το πολιτικό σύστημα για την παροχή αυξημένης πλειοψηφίας.

Τα 2/3 δεν θα αποτελέσουν δημόσιο και ομο­λογημένο στόχο του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση χαμήλω­σε τον πήχη των προσδοκιών για την έκβαση της ψηφοφορίας, επικαλούμενη τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο παρασκήνιο όμως θα εντείνει τις προσπάθειες της να πείσει για λογαριασμό της τρόικας πρόθυμες δυνάμεις του Κοινοβουλίου για να υπερψηφίσουν.

Με μερικές μικρές και μεγάλες αποστασίες το χατίρι των δανειστών μπορεί να γίνει πραγ­ματικότητα.

Ο εκλογικός νόμος, που θα αποτελεί έναν συνδυασμό σταυρού και λίστας, μπορεί να απο­τελέσει το ιδανικό τυράκι συναίνεσης για βου­λευτές που γνωρίζουν ότι είναι καταδικασμένοι από χέρι, αν και αυτή τη φορά διεκδικήσουν την επανεκλογή τους με τον σταυρό!

Συμπερασματικά, δεν πρέπει να εφησυχά­ζουμε. Το παιχνίδι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Πηγή: 
Εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" 29.1.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: