Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Φρ. Φράγκος ένας πετυχημένος ΥΕΘΑ



 ΒΑΖΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
 

Ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος κλήθηκε και υπηρέτησε την πατρίδα σαν υπουργός Εθνικής Αμύνης στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Πικραμένου.

Το διάστημα που υπηρέτησε στο υπουργείο ήταν ένας μόνο μήνας που ήταν όμως ένας μήνας τόσο γεμάτος από πλευράς έργου και ουσίας, που αναμφίβολα εγγράφει «παρακαταθήκη» για το μέλλον του στρατηγού-υπουργού Φράγκου.

Ο υπουργός, γνωρίζοντας άριστα το χώρο, και σε συνδυασμό με τον περιορισμένο χρόνο παραμονής του στην συγκεκριμένη  θέση, δεν αρκέστηκε σε μια απλή «διαχείριση» του στιλ «άντε να περάσει ο μήνας να φύγουμε», αλλά, με στοχευμένες ενέργειες ανά τομείς, έδωσε το προσωπικό του στίγμα, κέρδισε τους υφισταμένους του (όσους δεν τον ήξεραν), ενέπνευσε τον υπόλοιπο ελληνικό λαό στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται, έδειξε στους ξένους, γείτονες, φίλους και συμμάχους, με ή χωρίς εισαγωγικά οι λέξεις, ότι ηγέτης δεν γίνεσαι, αλλά γεννιέσαι, καθώς και ότι ένα κράτος, ανεξαρτήτως της καταστάσεως που -προσωρινά- βρίσκεται, είναι μεγάλο, αν το ίδιο θέλει να φαίνεται και να δείχνει ως τέτοιο.

Τελείως δειγματοληπτικά, και όχι με ημερολογιακή σειρά ή με σειρά σπουδαιότητας, παρουσιάζουμε μερικά μόνο σημεία του έργου του ΥΕΘΑ στις 30 ημέρες της υπουργίας του.

Σε συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, κινητοποίησε δύο φορές αντίστοιχους βραχίονες της διακλαδικής Δυνάμεως Ταχείας Αντιδράσεως των Ενόπλων Δυνάμεων (την αντιαεροπορική ομπρέλα και τη διοικητική μέριμνα αυτής), παρέχοντας έτσι αυτοπεποίθηση στο προσωπικό, που πέτυχε χρόνους αντιδράσεως που «τρόμαξαν» οι γείτονες.

Ενέκρινε και παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς βολές κατευθυνόμενων βλημάτων και των τριών Κλάδων εξαιρετικής δυσκολίας, πρωτοτυπίας και περιπλοκότητας, όλες απολύτως επιτυχείς. Με τις προαναφερθείσες ενέργειες ενέπνευσε στο λαό το αίσθημα της εθνικής ασφάλειας από εξωτερικούς εχθρούς, σε συνεργασία με τους αρχηγούς των Κλάδων και το προσωπικό των Ε.Δ.

Με προσωπική εντολή του ακύρωσε διαγωνισμό για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας του Πολεμικού Μουσείου κόστους 3.000.000 ευρώ.

Ακύρωσε, ουσιαστικά, την εμπλοκή τουρκικών συμφερόντων εταιρειών στη δασοπυρόσβεση της χώρας. Προχώρησε με εντατικούς ρυθμούς την κατασκευή της τριπλής χρήσεως τάφρου στον Έβρο, που γίνεται με ελάχιστο συγκριτικά κόστος, αφού κατασκευάζεται από το Μηχανικό του Δ' Σώματος Στρατού. Αρνήθηκε την έτι μεγαλύτερη μείωση εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ε.Δ., συμφωνά με τις επιταγές του Μνημονίου, δηλώνοντας πως «δεν παίζει με την άμυνα της χώρας».

Ευρισκόμενος στο Σικάγο των ΗΠΑ για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αρνήθηκε πρόσκληση για συνάντηση «γνωριμίας» του Σκοπιανού ομολόγου του με τη δικαιολογία ότι «είμαι υπηρεσιακός ενός μηνός συνολικά», προτιμώντας την ίδια ώρα να παραστεί και να μιλήσει σε συγκέντρωση ομογενών μας.

Ουσιαστικά, ξεμπλόκαρε τις διαδικασίες παραδόσεως από τις ΗΠΑ στον Ελληνικό Στρατό των 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams.

Ανέλαβε να «απαντήσει» ο ίδιος στα όσα ανιστόρητα υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ερντογάν, «υποδεικνύοντας» του περισσότερο σεβασμό, όπερ και εγένετο μερικές ημέρες μετά με «διορθωτική δήλωση».

Παρέστη προσωπικώς σε όλες τις τελετές για νεκρούς ήρωες (μνημόσυνα καταδρομέων-ιερολοχιτών. Ηλιακής, Σιαλμάς) ή γεγονότα (επέτειος Κινήματος Ναυτικού/Αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ»).

Αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος -ειρήσθω εν παρόδω- δεν υπήρξε ποτέ ανεπάγγελτος, ούτε και επαγγελματίας πολιτικός, αποστρατεύτηκε άρον-άρον τον περασμένο Νοέμβριο από τον τότε ΥΕΘΑ, Π. Μπεγλίτη, μαζί με τους άλλους τρεις αρχηγούς, με την κατηγορία κατά των Ε.Δ. ότι «σχεδιάζουν πραξικόπημα», πέτυχε μέσα σε ένα μήνα όσα άλλοι προκάτοχοι του δεν πέτυχαν σε 4ετή θητεία! Εγγράφοντας έτσι σοβαρή υποψηφιότητα για μια μελλοντική θέση του στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι δε άξιον απορίας πως δεν του δόθηκε εντολή να παραμείνει στην θέση του και αντικαταστάθηκε από τον κ. Π. Παναγιωτόπουλο.

Τελικά, για τον τέως στρατηγό-υπουργό το πιο δύσκολο φαίνεται πως δεν ήταν τα υπουργικά καθήκοντα, καθώς το έργο του υπήρξε πλουσιότατο, όσο το να επιβάλει στους δημοσιογράφους (εκτός του στρατιωτικού ρεπορτάζ) ότι το όνομα του είναι Φρανκούλης και το επίθετο του Φράγκος. Και φαίνεται πως ακόμα και αυτό το πέτυχε αν και δεν το κατάλαβε ο κ. Παναγιωτόπουλος με αποτέλεσμα, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, να τον αποκαλέσει κ. Φρανκούλη για να πάρει την απάντηση εκ μέρους του την κλήση «κ. Πάνο» κατά την δική του αντιφώνηση..

Διασκευή/συμπλήρωση άρθρου του κ. Λεωνίδα Μπλαβέρη στην εφημερίδα «Weekend» της 15ης Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: