Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα






Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα 

 του Νίκου Σαμοίλη

Πολλές και δύσκολες προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει από αύριο κιόλας η νέα κυβέρνηση, καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος τόσο κατά την περίοδο διακυβέρνησης Παπαδήμου, όσο και κατά την διάρκεια της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, που ευτυχώς έλαβε τέλος με τον σχηματισμό κυβέρνησης. 
Εκτός από τους εταίρους μας που θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα, (τα) φορολογικό νομοσχέδιο, ιδιωτικοποιήσεις, απορρόφηση ΕΣΠΑ, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ανεργία, κατώτατοι μισθοί και καθημερινότητα, θα πρέπει να είναι οι πρώτες προτεραιότητες προκειμένου να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει.

Σταθερό και δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο

Η δημιουργία ενός νέου φορολογικού πλαισίου-νομοσχεδίου, το οποίο θα στοχεύει σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη θα πρέπει να είναι η φορολογική αποκατάσταση των χαμηλών εισοδημάτων με κατάργηση αδικιών (χαράτσι ΔΕΗ, τεκμήρια κλπ) και η δεύτερη, η δημιουργία προϋποθέσεων για τις επιχειρήσεις στην κατεύθυνση προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ιδιωτικοποιήσεις

Δυστυχώς μέσα στο 2012, αν και ο στόχος προβλέπει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία. Βέβαια αν βελτιωθεί το κλίμα στο ΧΑ και στην οικονομία γενικότερα, λόγω του σχηματισμού κυβέρνησης, ίσως το έργο του ΤΑΙΔΕ να γίνει ευκολότερο, αλλά ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και σαφώς ο στόχος δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Το χρονοδιάγραμμα αλλά και κάποιες λεπτομέρειες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να επανέλθει η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο και παράλληλα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επιστροφής των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που «εγκατέλειψαν» τα γκισέ των ελληνικών τραπεζών υπό το φόβο μιας χρεοκοπίας. Παράλληλα θα δημιουργηθούν και ευνοϊκότερες συνθήκες παροχής ρευστότητας στην αγορά, κάτι που θα αναθερμάνει την κατανάλωση, τις επενδύσεις και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

ΕΣΠΑ

Εκπόνηση τώρα Εθνικού πλάνου καθοδήγησης ιδιωτών, επιχειρήσεων, Δήμων, αλλά και άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου με στόχο την γρήγορη απορρόφηση των πόρων.. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα η απορρόφηση συνολικά του ΕΣΠΑ έχει φτάσει το 31,5%. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2007 και θα λήξει το 2013. Όμως αντιλαμβάνεστε πόσο γρήγορα θα πρέπει να τρέξει από εδώ και πέρα για να καλύψει μέσα στην επόμενη διετία, υπερδιπλάσιο ποσοστό απορροφητικότητας σε σχέση με μια ολόκληρη χαμένη πενταετία.

Ανεργία

Με τον αριθμό των ανέργων να ξεπερνά το 1.120.000 συμπολίτες μας και το ποσοστό στο τρίμηνο να σκαρφαλώνει στο απίστευτο 22,6% και στους νέους να ξεπερνά το 50%, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια καθυστερήσεων. Δυστυχώς όμως οι επιλογές της νέας κυβέρνησης, με βάση την κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στις επιχειρήσεις, δεν είναι πολλές. Θα πρέπει άμεσα να τρέξουν όλα αυτά τα προγράμματα, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε από άλλες πηγές, που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Μισθοί, ειδικά μισθολόγια, επιδόματα

Η μείωση των μισθών, τα ειδικά μισθολόγια και τα επιδόματα είναι λέξεις που συμπεριλήφθησαν στην προεκλογική καμπάνια και των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Τώρα η νέα κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις, προκειμένου να μην προκαλέσει -και δικαίως -τις έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας, που ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην συνοχή της νέας κυβέρνησης

Καθημερινότητα- ασφάλεια

Εγιναν σημαία κατά την προεκλογική περίοδο, τόσο η βελτίωση της καθημερινότητας όσο και η ασφάλεια του πολίτη. Ειδικά το τελευταίο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, καθιέρωσε στην πολιτική σκηνή το κόμμα της Χρυσής Αυγής, το οποίο ουσιαστικά κάλυψε τα κενά που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις

http://www.fpress.gr/opinions/item/2477-tvra-arxizoun-ta-dyskola

Δεν υπάρχουν σχόλια: