Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ν. Λυγερός : Όλοι ενωμένοι στο θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ





Η ανάγκη της Ελλάδας


Η ανάγκη της Ελλάδας είναι μία και λέγεται ΑΟΖ. Οι ανάγκες είναι πολλές, αλλά δίχως στρατηγική δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν. Δεν έχει σημασία, λοιπόν, αν ο καθένας μας τα βρίσκει με την κυβέρνηση ή με την αντιπολίτευση. Η Ελλάδα δεν νοιάζεται γι’ αυτά. Το μόνο που έχει σημασία τώρα είναι η όσο πιο σύντομα γίνεται ανακήρυξη της ΑΟΖ. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει ότι υπάρχει μια αλλαγή νοοτροπίας. Και το ίδιο ισχύει και για τους ξένους φορείς . Για να τους περάσουμε ένα δυναμικό και θετικό μήνυμα , διαθέτουμε μόνο και μόνο την ΑΟΖ, λόγω της αξίας του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να ενισχύσουμε τις παραδοσιακές μας συμμαχίες. Η Κύπρος θα έχει πολύ γρήγορα την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χάρη στην ΑΟΖ της είναι ικανή να λειτουργήσει με αποτελεσματικό τρόπο ως γνήσιος γεωπολιτικός παίκτης. Πάλι σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να αναδείξουμε τη θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το άνοιγμα της ΑΟΖ είναι τόσο σημαντικό που αλλάζει ορθολογικά τα δεδομένα. Αν δεν το εκμεταλλευτούμε γρήγορα η κατάσταση η οικονομική όχι μόνο θα δυσκολέψει, αλλά θα γίνει αβάσταχτη για την πατρίδα και τον λαό. Δεν χρειάζονται μόνο μια πολιτική ανάσα, αλλά πραγματικά ένα νέο πλαίσιο που μπορεί να προσφέρει μόνο η ΑΟΖ. Κατά συνέπεια, χρειαζόμαστε και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για να πετύχουμε γρήγορα τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ. Δεν μπορούμε πάλι να εμπλακούμε σε πολιτικάντικες διαμάχες . Ας τις κάνουμε μετά, όταν η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα και άμεσα είναι μαχητές της ΑΟΖ, ικανοί να παλέψουν το θέμα για να προσφέρουν ένα έργο θεμελιακό σε όλους τους Έλληνες. Αυτό είναι εθνική στρατηγική τίποτα άλλο.

http://www.lygeros.org/articles.php?n=9560&l=gr


Η ΑΟΖ ως Ζήτημα Εξωτερικής Πολιτικής


Ανάμεσα στα Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής με τα οποία συμφώνησαν και τα τρία κόμματα που αποτελούν τη νέα κυβέρνηση, το πρώτο είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την εξής φράση: «Συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής ώστε να επισπευσθεί η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου.». Αυτή η έμπρακτη αναφορά στην ΑΟΖ σ’ ένα κείμενο αποδεκτό από το σύνολο της κυβέρνησης είναι ένα βήμα σημαντικό. Η ΑΟΖ πέρασε σε μία νέα φάση στον ελληνικό κόσμο. Από την αρχική ουτοπία που υπήρξε και που μετατράπηκε σιγά σιγά σε όραμα, για να εισέλθει στην πολιτική ατζέντα, τώρα η ΑΟΖ είναι επιτέλους ένας συγκεκριμένος σκοπός για την κυβέρνηση. Έτσι έχουμε ένα πρώτο στάδιο δικαίωσης του Θεόδωρου Καρυώτη και του Βασίλη Μαρκεζίνη που προσπάθησαν τόσα χρόνια να γίνει γνωστό το θέμα σε όλο τον ελληνικό λαό. Με τη νέα κυβέρνηση, η Ελλάδα ακολουθεί το άνοιγμα της Κύπρου και συγκεκριμένα του Τάσσου Παπαδόπουλου, αφού συνειδητοποίησε ότι η θέσπιση της ΑΟΖ είναι το πρώτο στάδιο της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου. Και στο τελευταίο μέρος, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε το ρόλο του Αντώνη Φώσκολου και του Ηλία Κονοφάγου. Τώρα με αυτόν τον στρατηγικό σκοπό, η πατρίδα μας πρέπει να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στην υλοποίησή του, προσπερνώντας την εσωτερική αδράνεια που καθυστέρησε τόσα χρόνια την ύπαρξη της ΑΟΖ στον ελληνικό χώρο. Θα ήταν καλό λοιπόν το Δίκαιο της Θάλασσας να γίνει και ευρύτερα γνωστό, για να μην έχουμε αντιδράσεις από ειδικούς που δεν έκαναν τίποτα τόσα χρόνια για να το εφαρμόσουν. Βέβαια υπάρχει πάντα η δικαιολογία της έλλειψης πολιτικής βούλησης, αλλά αυτό δεν αρκεί πλέον. Τώρα κάθε Έλληνας ειδικός έχει το καθήκον να προωθήσει το θέμα και μάλιστα να υποστηρίξει ή να πιέσει τη νέα κυβέρνηση για να περάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το νομοσχέδιο της ανακήρυξης της ΑΟΖ. Και στη συνέχεια, την ώρα της υπερψήφισης της Βουλής των Ελλήνων να συμφωνήσει και η αντιπολίτευση ότι η ΑΟΖ είναι όντως ένα εθνικό ζήτημα Εξωτερικής Πολιτικής, με το οποίο μπορούμε πραγματικά ν’ αλλάξουμε τα δεδομένα, για να μην έχουμε πολιτικάντικες αντιπαραθέσεις που δεν βοήθησαν ποτέ την εξέλιξη της Ελλάδας. Για να ξεπεράσουμε την τωρινή οικονομική κατάσταση, πρέπει ν κάνουμε αυτή τη στρατηγική κίνηση.

http://www.lygeros.org/articles.php?n=9556&l=gr

Οι εφοπλιστές της ΑΟΖ

Η θέσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν είναι μόνο η αρχή της υλοποίησης ενός από τα πιο σημαντικά οράματα της Ελλάδας, είναι και το σήμα που περιμένουν οι εφοπλιστές μας, που βρίσκονται στο εξωτερικό και αποτελούν τον πρώτο εμπορικό στόλο του κόσμου. Μπορεί να μην ξέρουν όλοι τις δυνατότητες και την πραγματικότητα του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της πατρίδας μας, αλλά κατανοούν με την πάροδο του χρόνου ότι το άνοιγμα που έκανε η Κύπρος με το φυσικό αέριο και τώρα με το πετρέλαιο δεν είναι μόνο και μόνο ένα τέχνασμα. Βλέπουν ότι το όραμα της ελληνικής ΑΟΖ γίνεται σιγά-σιγά μια πραγματικότητα, η οποία αλλάζει όλα τα δεδομένα. Μπορεί όλοι τους να μην έχουν ούτε το πνεύμα ούτε την ικανότητα ενός Ωνάση ή ενός Νιάρχου, αλλά μπορούν όλοι τους να εκμεταλλευτούν μια τεράστια όχι μόνο ευκαιρία, αλλά αλλαγή φάσης, που δεν έζησαν ποτέ. Θέλουν δεν θέλουν, η Ανατολική Μεσόγειος διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες πηγές ενέργειας του κόσμου. Κατά συνέπεια, η αλλαγή είναι δεδομένη και προγραμματισμένη. Επιπλέον, η εμβέλειά της δεν αφορά πια μια τοπική μονοπωλιακή σχέση. Είναι όντως μια ανοιχτή δομή με απίθανες ναυτιλιακές δυνατότητες για όλους τους Έλληνες εφοπλιστές. Ακόμα και αν δεν έδωσαν ποτέ σημασία σε αυτό το γεγονός, διότι δεν είχαν τις απαραίτητες γνώσεις, για να το επινοήσουν, τώρα πλέον με την τεχνολογία όλα είναι προσβάσιμα. Και αν δεν πίστευαν στις πολιτικές δυνατότητες της πατρίδας μας τώρα μπορούν να δουν επί του πρακτέου ότι η ΑΟΖ δεν είναι πια μόνο στην πολιτική ατζέντα, αλλά και στο πρόγραμμα της νέας Κυβέρνησης, πράγμα το οποίο δεν είναι πια εικασία από θεωρητικούς εκτιμητές. Επιπλέον, ακόμα κι αν είμαστε στα πρώτα βήματα στην Ελλάδα, η συμμαχία μας με την Κύπρο δείχνει το μονοπάτι. Η επερχόμενη Προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα άλλο επιχείρημα για να γίνουν τώρα σημαντικές επαφές, αφού ξέρουμε ήδη ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια θα έχουμε στο χώρο μας το φυσικό αέριο της Κύπρου. Σε συνδυασμό με αυτά τα δεδομένα, γνωρίζουμε πλέον ότι οι Νορβηγοί έχουν ήδη κατασκευάσει επιβατικό πλοίο 600 θέσεων που λειτουργεί με LNG, δηλαδή με υγροποιημένο φυσικό αέριο, και ότι οι Ιάπωνες διαθέτουν τεχνολογία για supertankers με κινητήρες που όχι μόνο λειτουργούν με LNG, αλλά και με μειωμένη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο μάλιστα εκμεταλλεύονται μέσω του φαινομένου turbo. Αυτές οι καινοτομίες δείχνουν ότι υπάρχει ορθολογικός δρόμος ανάπτυξης των ναυτιλιακών δυνατοτήτων μέσω της υλοποίησης της ΑΟΖ. Έτσι θα δείξουν σε όλους την πραγματική τους αξία. 

http://www.lygeros.org/articles?n=9574&l=gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: