Οι πρώτες δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα
«Σκληρή δουλειά» ήταν η μόνη δήλωση που δέχτηκε να κάνει
Εξερχόμενος της συνάντησης, ανέφερε ότι πρώτα θα αναλάβει χαρτοφυλάκιο και κατόπιν θα κάνει εκτιμήσεις.
«Σκληρή δουλειά» ήταν η μόνη δήλωση που θέλησε να κάνει ο νέος υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών που έγινε στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά.
Αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο μέχρις ότου ορκιστεί ενώ ευχαρίστησε τους πολιτικούς αρχηγούς για «την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό» του.
«Δεν ξέρω πόσο αισιόδοξος είμαι» ανέφερε ερωτηθείς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και παρέπεμψε μετά την ορκωμοσία.
Πηγή: newsbeast
«Κλειδώνει» ο Γ. Στουρνάρας για το υπουργείο Οικονομικών
Συνεργασία Αντ. Σαμαρά με Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη στις 19.30
Εντός των επόμενων ωρών θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις του πρώην υπηρεσιακού υπουργού Ανάπτυξης να αναλάβει τη θέση του «τσάρου» της οικονομίας.
Ο κ. Στουρνάρας απάντησε θετικά και το απόγευμα, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με του κκ Βενιζέλο και Κουβέλη, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.
Από το πρωί εξελίσσεται ένα θρίλερ αναφορικά με το πρόσωπο που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του κρισιμότερου υπουργείου.
Οι αρχικές σκέψεις από πλευράς πρωθυπουργού ήταν ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, για τον οποίο ωστόσο εξέφρασαν αντιρρήσεις οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έπεσαν και τα ονόματα του κ. Τάκη Αράπογλου, του κ. Αλέξανδρου Τουρκολιά, πρόσωπα που συγκέντρωναν τα προσόντα του τεχνοκράτη που αναζητούσαν για το υπουργείο Οικονομικών.
http://www.newsbomb.gr/politikh/story/213684/kleidonei-o-g-stoyrnaras-gia-to-ypoyrgeio-oikonomikon
Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη στις 19.30
Νέος υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας
NAFTEMPORIKI.GR
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 14:19
Τελευταία Ενημέρωση : 26/06/2012 14:51
Τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας, με απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, έπειτα από την παραίτηση του Βασίλη Ράπανου για λόγους υγείας.
Σε δήλωσή του νωρίτερα στη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου σε κεντρικό βιβλιοπωλείο, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη. «Εχουμε τις δυνατότητες να ξεφύγουμε από το πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, έχουμε ανηφορικό δρόμο, αλλά η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες», παρατήρησε, ενώ έκανε λόγο για ένα «τείχος κατεστημένων νοοτροπιών» που δεν θέλουν να ακούσουν, όπως είπε, ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει.
Σημείωσε μάλιστα ότι στη διάρκεια των τελευταίων μόνον ημερών μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα περίπου δύο δισ. ευρώ. «Υπάρχει τοίχος κατεστημένων νοοτροπιών που δεν θέλουν να ακούσουν ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες», πρόσθεσε.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνάντηση που θα έχουν οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης στην οικία του Πρωθυπουργού στις 19.30, έχει κληθεί να προσέλθει και ο κ. Στουρνάρας.
Σε δηλώσεις του, πάντως, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ανέφερε ότι η επιλογή του υπουργού Οικονομικών είναι μια επιλογή που γίνεται από τον Πρωθυπουργό και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να δεχτεί οποιοδήποτε πρόσωπο πληροί τις βασικές προϋποθέσεις καταλληλότητας.
Στο μεταξύ, ο Β. Ράπανος πήρε το μεσημέρι εξιτήριο από το ιδιωτικό θεραπευτήριο, στο οποίο νοσηλευόταν από την περασμένη Παρασκευή. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους δεν θέλησε να αναφερθεί στο θέμα της παραίτησής του, τόνισε ωστόσο ότι ήταν πάντα και θα συνεχίσει να είναι παρών όποτε και όπως μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα.
Το βιογραφικό του νέου υπουργού Οικονομικών
Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου 1956. Τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης και αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978, ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το οποίο απέκτησε Master και Διδακτορικό με ειδικότητα στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική.
Εργάστηκε μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως Research Fellow και ως Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής, και της Τράπεζας της Ελλάδος σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής.
Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει από το 1989 Μακροοικονομία και Οικονομική Πολιτική.
Από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, συμμετέχοντας μάλιστα από τη θέση αυτή στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και εκπροσωπούσε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη Νομισματική Επιτροπή της Ε.Ε.. Από τη θέση αυτή συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΔΕΠΑ , ενώ υπήρξε και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ΟΔΔΗΧ . Από το 2000 μέχρι το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ενώ από το 2005 μέχρι τον Αύγουστο του 2008 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακής.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 6 Ιουλίου 2010
ΤΗ «ΒΙΒΛΟ» ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ
Στουρνάρας: μέτρα στιλ Μνημονίου μέχρι το 2020
Υμνους για το Μνημόνιο και την
τρόικα πλέκει το ΙΟΒΕ, με τα στελέχη του να το χαρακτηρίζουν τομή για
την οικονομική πολιτική και διαβατήριο σωτηρίας της χώρας, ενώ ο γενικός
διευθυντής του Ιδρύματος Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς
να επεκταθεί ο χρονικός ορίζοντας των πολιτικών δράσεων πέραν της
τριετίας που προβλέπει το Μνημόνιο, φτάνοντας μέχρι και το 2020.
Από το βήμα της εκδήλωσης «Το Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής και οι Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας», που οργάνωσε το ΙΟΒΕ, ο Γ. Στουρνάρας πρότεινε ταυτόχρονα με τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, το Ασφαλιστικό, τον ανταγωνισμό στις αγορές, την άρση του καμποτάζ, την απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας, τις αποκρατικοποιήσεις κ.ά., να αναληφθούν πρωτοβουλίες με ορίζοντα δεκαετίας από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιλυθούν ζητήματα κυρίως θεσμικά, διαρθρωτικά, κοινωνικής πολιτικής και εξειδίκευσης ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου.
«Πρόσθετος πλούτος»
Εκτίμησε δε πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί εφικτή η απελευθέρωση «κρυμμένων δυνάμεων» στην ελληνική οικονομία που θα δημιουργήσουν πρόθετο πλούτο ώστε να μειωθεί ταχύτερα το χρέος και να κατευναστούν οι ανησυχίες των αγορών για την αναδιάρθρωση του χρέους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως ακόμη και αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2012, είναι πιο πιθανό να επεκταθεί η διάρκεια της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα για μια τριετία, παρά να αναγκαστεί η χώρα να προβεί σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους.
Κάτω από 130% του ΑΕΠ
Μελέτη του ΙΟΒΕ, την οποία επιμελήθηκε ο Ν. Καραβίτης, υποστηρίζει ότι αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου αλλά και όσων επιπλέον προτείνει το ΙΟΒΕ, τότε το χρέος θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από το 130% του ΑΕΠ το 2013 και στο 87% του ΑΕΠ το 2020 με βάση το πιο ευνοϊκό σενάριο, έναντι στόχων της τρόικας για 149% και 120% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Τα κλειστά επαγγέλματα
* Σύμφωνα με άλλη έρευνα που παρουσίασε ο Ν. Ζόνζηλος, η πλήρης απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων και υπηρεσιών μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 10% ή 24 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία και κατά 17% μεσοπρόθεσμα, προσθέτοντας ουσιαστικά άλλα 40 δισ. ευρώ πλούτου στην ελληνική οικονομία. Επίσης, προβλέπεται ότι σωρευτικά οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 12,2%, οι εξαγωγές κατά 10,5% ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις κατά 15,6%.
Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, αυτές οι εξελίξεις δεν αξιολογούνται στα μακροοικονομικά σενάρια του Μνημονίου και επομένως μπορούν να αποτελέσουν τη θετική έκπληξη στις διεθνείς αγορές, που κατά τον ίδιο αυτή την περίοδο δυσλειτουργούν και υποεκτιμούν τις δυνατότητες οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι στόχοι της ελληνικής οικονομίας είναι, βάσει του προέδρου του ΙΟΒΕ Μιχ. Κορτέση, να δρομολογηθούν εκ βάθρων ανατροπές εκσυγχρονισμού στη Δημόσια Διοίκηση ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνια δημοσιονομικά προβλήματα με κυρίαρχα τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και τη βραδύτητα λειτουργίας. *
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=180590
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου