Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Μνήμη υποσμηναγού (Ι) Νίκου Σιαλμά




Αθάνατος! Αίεν Υψικρατείν!

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ

Στις18  Ιουνίου τιμήθηκε η επέτειος των ετών 20 χρόνων από την τραγική απώλεια του 27χρονου ήρωα υποσμηναγού (Ι) Νίκου Σιαλμά στις 18/6/1992 στη θα­λάσσια περιοχή νοτίως του Αγίου Ευστρατίου, κατά την εκτέλεση του προς την πατρί­δα καθήκοντος. Η σχετική τελετή πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα, την Τρίτη 12.6.2012, με την επι­βαλλόμενη τιμή-παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμύνης και όλων των αρχηγών των Κλάδων, που μαζί με τους συγγενείς και τους λοιπούςω επισήμους βρέθηκαν για λίγο στο ακριτικό νησί.

Μολονότι η Π.Α. είναι ο Κλάδος των Ε.Δ. που «πολεμά» εν ειρήνει, έχοντας τις περισσότερες απώλειες στελε­χών κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και σε διατεταγμένες αποστολές, η συγκεκριμένη απώλεια του νεαρού υποσμηναγού σηματοδότησε το «σημείο καμπής» στον καθημερινό «πόλεμο του Αιγαίου».

Η απώλεια Σιαλμά σηματοδότησε την επίδειξη της ακραίας -που φτάνει στα όρια της «αποκοτιάς» - αποφασιστικότητας του Έλληνα πιλότου, που, πετώντας με παλαιότερης τεχνολογίας αεροσκάφος σε σχέση με τον Τούρκο εισβολέα, δεν «κώλωσε», μπήκε στο χορό και ξεκίνησε την αερομαχία. Ο Έλληνας πιλότος πετούσε με ένα μαχητικό Mirage F.1CG  της 342 Μοίρας Παντός Καιρού, τα οποία εντάχθηκαν στην ΠΑ. την τριετία 1975 -1978, και ο Τούρκος με ένα σύγχρονο τότε μαχητικό F-16C, που τα παραλάμ­βαναν περίπου μία δεκαετία αργότερα, με ισχυρότερο κινητήρα και πιο σύγχρονο ραντάρ.




Ο ήρωας Σιαλμάς, που πετούσε ως Νο του «ζευγαριού» των αναχαιτι­στών μας, μετά την τυπική αναγνώριση και την αναχαίτι­ση των τουρκικών μαχητικών, αγνόησε την προτροπή του επικεφαλής του σχηματισμού, που ζήτησε να μην απαντήσουν στις προκλήσεις των Τούρκων. Ο Σιαλμάς, όμως, κατευθύνθηκε προς τον πλησιέστερο Τούρκο, του οποίου «πήρε την ουρά» με παράτολμους ελιγμούς, πετώντας πολύ κοντά στην επιφάνεια του Αιγαίου. Τότε, ο Τούρκος, με δύσκολο ελιγμό και χάρη στο δυνατό κινη­τήρα του αεροσκάφους του, απαγκίστρωσε από τη βύθι­ση, κερδίζοντος ύψος. Το αεροσκάφους του Σιαλμά με τον παλαιότερο κινητήρα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί και, «κάρφωσε» κυριολεκτικά στο Αιγαίο.


Οι Τούρκοι, ωστόσο, είχαν πάρει το μήνυμα τους. Ότι οι Έλληνες πιλότοι είναι αποφασισμένοι να «παίζουν ξύλο» μαζί τους, ανεξάρτητα με το αν πετούν ή όχι με σύγχρονα μαχητικά. Αυτή η εθελοθυσία του Σιαλμά συγκλόνισε τότε το πανελλήνιο. Οι συνάδελφοί του τε­χνικοί της Μοίρας του, με δική τους πρωτοβουλία, κατασκεύασαν στην πλησιέστερη ξηρά σε σχέση με το ση­μείο της πτώσης του το έμβλημα της Μοίρας. Την αρχαία σπαρτιάτικη ασπίδα με το δόρυ και τις λέξεις «Ή ταν ή επί τας». Τελικά, φαίνεται πως τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτόν τον κόσμο.

Από την εφημερίδα "Weekend"

Δεν υπάρχουν σχόλια: