Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων






H 5η Νεμεάδα στις 23 Ιουνίου στο αρχαίο στάδιο Νεμέας

Στις 23 Ιουνίου 2012 θα αναβιώσουν για πέμπτη φορά τα Νέμεα! Απ' τους σημαντικότερους αθλητικούς αγώνες της αρχαιότητος! Στα 1996, 2000, 2004 και 2008 οι Νέμεοι Αγώνες αναγεννήθηκαν! Στις 23 Ιουνίου του 2012 θα επαναληφθούν.

Η αναβίωση αυτή οφείλεται στον αρχαιολόγο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Στέφανο Μίλλερ, που μένει μόνιμα στη Νεμέα, μιλάει ελληνικά και έχει γίνει Έλληνας.

Πολύτιμο έργο της ζωής του, που προσέφερε σε όλους μας, οι ανασκαφές και οι αναστηλώσεις στην Νεμέα του Ναού του Διός και άλλων αρχαιολογικών ευρημάτων. Μελέτησε όλα τα ευρήματα και τις πληροφορίες που διασώθηκαν και έκανε μία όσο γίνεται πιο πιστή αναβίωση. Το 1996, έλαβαν μέρος 500 αθλητές όλων των ηλικιών (από 6 έως 88 ετών) από 28 διαφορετικές χώρες. Το 1996 και το 2000 συμμετείχαν και οι τότε Αμερικανοί πρέσβεις στη χώρα μας, πρέσβεις άλλων χωρών και άλλες προσωπικότητες.

Οι Αγώνες ξεκινούν στις 8 το πρωί με το άναμμα της Φλόγας στο Βωμό του Νεμείου Διός. Οι αθλητές μπαίνουν στα αποκαλυφθέντα αρχαία αποδυτήρια και φορούν αντίγραφα αρχαίων χιτώνων λευκού χρώματος. Εισέρχονται στο στάδιο από μία θολωτή δίοδο μήκους 37 μέτρων. Τρέχουν απόσταση μισού σταδίου (περίπου 100μ) σε ηλικιακές ομάδες.

Στην αναβίωση συμμετέχουν και οι γυναίκες που συναγωνίζονται ηλικιακά μεταξύ τους.

Η εκκίνηση γίνεται από την ίδια αρχαία πέτρινη βαλβίδα και χρησιμοποιείται ο αρχαίος μηχανισμός της «ύσπληγας». Υπάρχουν ελλανοδίκες, σαλπιγκτής, κήρυκες, που φορούν διαφορετικού χρώματος χιτώνες.

Δεν χρονομετρούνται οι αθλητές, αλλά στον πρώτο δίδεται κλάδος φοίνικα, του δένουν μια κορδέλα στο κεφάλι και τον στεφανώνουν με στεφάνι αγριοσέλινου, όπως γινόταν και τότε. Επίσης γίνεται επίδειξη οπλιτοδρομίας και παρουσίαση καλλιτεχνικού δρώμενου. Οι αγώνες ολοκληρώνονται με τρέξιμο, ή βάδισμα, 7,5 χιλιομέτρων «στα βήματα του Ηρακλή». Οι θεατές που κάθονται άνετα στις πλαγιές γύρω από το Στάδιο, σχολιάζουν, χειροκροτούν, τρώνε και απολαμβάνουν το θέαμα όπως έκαναν χιλιάδες χρόνια πριν και οι πρόγονοί τους.

Η συμμετοχή στα Νέμεα είναι δωρεάν.

http://parisis.wordpress.com/2012/06/21/αναβίωση-των-νεμέων-αγώνων/

Δεν υπάρχουν σχόλια: