Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Όταν η ελληνική σημαία υποστέλλεται







Οι αρνητές της Ιστορίας
 
Του Χριστόδουλου K. Γιαλλουρίδη Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Το συμβάν που έλαβε χώρα προσφάτως στη γνωστή ταβέρνα της Λευκωσίας «Ενωτικόν Οινοπνευματικόν, το Αιγαίον», που είναι το καθιερωμένο στέκι κατανυκτικού περάσματος της κυπριακής ελληνοπρέπειας, σηματοδότησε την πολιτική νοοτροπία ενός μέρους, ελπίζουμε όχι κυρίαρχου της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, που προδίδει την ιστορία του τόπου, πιο σωστά την απαρνιέται, διακατεχόμενη από την ανόητη ψευδαίσθηση πως κατ' αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνει να κατευνάσει τους φόβους ή τις ανησυχίες των ξένων πως η διατράνωση της ελληνικής μας ηρωικής ιστορίας, και δη της πρόσφατης μοναδικής στιγμής μυθικού ηρωισμού της Κύπρου, θα συνέβαλε στην προώθηση της κοινής υπόθεσης, που στα μάτια των ξένων, οι οποίοι θα εφησύχαζαν δήθεν ότι η Κύπρος δεν ελληνοκρατείται, δεν έχει εθνικό παλμό και κυρίως δεν έχει ελληνική ιστορία που θα εμπόδιζε τη συνεννόηση με τους Τουρκοκύπριους.

Οποία δουλοπρεπής, εθελόδουλη και εντέλει απολύτως αναποτελεσματική ως προς τους πραγματικούς στόχους που θα έπρεπε να είχε για την προώθηση του κυπριακού προβλήματος και την υλοποίηση της πολιτικής της Κύπρου και του Eλληνισμού, αν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς αυτού του είδους τις ενέργειες ως πολιτική. Το γεγονός αυτό, που –όπως είπαμε– συνέβη στη γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ταβέρνα του Βάσου Φτωχόπουλου, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και θλίψη όχι μόνο για τούτο το συμβάν, αλλά γιατί αυτό από μόνο του αποτυπώνει σημειολογικά τον πυρήνα της φιλοσοφίας της σημερινής ηγετικής ομάδας του κυπριακού κράτους, δηλαδή της κυβέρνησης Χριστόφια. Νομίζουν δηλαδή πως αρνούμενοι την ελληνική ιστορία του τόπου, που αποτελεί μια αδιάλειπτη και αδιάψευστη ιστορική πραγματικότητα της τρισχιλιετούς ιστορίας της Κύπρου και αποτυπώνει τον πολιτισμό της, αυτή η άρνηση θα συνέβαλε, όπως ανόητα πιστεύουν, στην προσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους και τον εξευμενισμό της Τουρκίας, της Βρετανίας και ορισμένων άλλων θεσμικών και πολιτικών εκφραστών του διεθνούς παράγοντα, που επιδιώκουν να μετατρέψουν την Κύπρο από Νήσο της Ιστορίας και του Πολιτισμού, με ελληνική ταυτότητα, πολιτικούς αγώνες για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση, σε ένα Χονγκ Κονγκ της Μεσογείου χωρίς παρελθόν, χωρίς πολιτισμό του παρόντος και χωρίς ιστορικό μέλλον.

Εκείνο που επιδιώκουν σε τελευταία ανάλυση είναι η μετατροπή του Ελληνισμού της Κύπρου σε έναν σωρό καταναλωτών χωρίς ταυτότητα, χωρίς πνευματικό πολιτισμό και χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς δημιουργική παρουσία στο ιστορικό γίγνεσθαι της περιοχής και χωρίς συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό. Εκείνο που επιτυγχάνεται με αυτήν την εθελόδουλη πολιτική των ηγετών του τόπου είναι η πολιτική και διπλωματική υπονόμευσή μας ως μιας εθνότητας που δεν διεκδικεί τον σεβασμό των άλλων γι' αυτό που είναι, γι' αυτό που ήταν και γι' αυτό που θέλει να παραμείνει στο μέλλον. Θα έπρεπε να γνωρίζουν οι αδαείς που διαπραγματεύονται τόσο επιπόλαια και ρηχά το μέλλον της Κύπρου πως οι τρίτοι, εχθροί και φίλοι, σε σέβονται όσο σέβεσαι εσύ τον εαυτό σου, υπερασπίζεσαι τις αξίες σου και τον πολιτισμό σου. Αν δεν σέβεσαι εσύ την ιστορία σου, που είναι ουσιαστικά το διαπραγματευτικό πλεονέκτημά σου, που είναι μια ιστορία αγώνων για την ελευθερία, τότε και οι άλλοι δεν αισθάνονται την ανάγκη να σου αναγνωρίσουν το δικαίωμα να είσαι ελεύθερος, να έχεις το δικαίωμα να είσαι ισότιμος και ανεξάρτητος με αυτούς. Αντιθέτως, σου επιτρέπουν να συνεχίσεις να ζεις ως καταναλωτής και χωρίς να αναγνωρίζεσαι ότι υπάρχεις ως ισότιμος εταίρος που δικαιούσαι τον σεβασμό τους.

Η Κύπρος είχε στη νεότερη ιστορία της, που ήταν και ιστορία του Ελληνισμού, μια χρυσή ηρωική στιγμή του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα του '55-59, στην οποία δεκάδες νέα παιδιά υπήρξαν πρότυπα της παγκόσμιας νεολαίας, κοινωνικά πρότυπα που γαλούχησαν γενεές ολόκληρες του ελληνικού έθνους, γιατί θυσίασαν τα ωραιότερα και πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής τους για την ελευθερία του συνόλου. Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Γρηγόρης Αυξεντίου και ο Μάρκος Δράκος, μαζί με τόσους άλλους ήρωες της ελευθερίας, θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία της Κύπρου και της Ελλάδος ως πρότυπα και φορείς της ελευθερίας, ιδιαίτερα σήμερα που ζούμε σε μια εποχή γενικευμένης ξηρασίας και αποστέρησης προτύπων και αξιών.

Οι ξένοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να επισκέπτονται με την άφιξή τους στην Κύπρο πρώτα τα «Φυλακισμένα Μνήματα», όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα όπου επισκέπτονται τους χώρους και τα μνημεία των αγώνων και τις θυσίες του κάθε έθνους. Αυτό που μας θλίβει αντικρίζοντας αυτήν την τραγική εικόνα της αυτοματαίωσης και απαξίωσης της ιστορίας μας είναι το γεγονός πως είναι πλέον σαφές πως οι χειριστές του κυπριακού προβλήματος, πολιτικοί ταγοί της Κύπρου, αντιμετωπίζουν το κυπριακό πρόβλημα ως μια τεχνική διευθέτησης ρυθμίσεων συνύπαρξης και άρσης παρεξηγήσεων του παρελθόντος!

Αντιθέτως, πρόκειται για την ουσία της αποστολής της ανθρώπινης ύπαρξης, που σημαίνει καταξίωση του δικαιώματος της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας, πραγμάτωσης της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, δηλαδή οικοδόμησης και εμπέδωσης ενός σύγχρονου, ελεύθερου και δημοκρατικού κράτους που να σέβεται τους πολίτες του γι' αυτό που ήταν και που δικαιούνται να αναπτύξουν τον πολιτισμό και τα πολιτικά τους όνειρα με σεβασμό στην ταυτότητα και με αναπαλλοτρίωτο το δικαίωμα της αυτοπραγμάτωσης.

Τελειώνοντας πρέπει να υπογραμμίσουμε πως οι λαοί επιβιώνουν όχι ως στιγμιαίο γεγονός, αλλά ως συνέχεια ενός ιστορικού παρελθόντος. Αυτό το ιστορικό παρελθόν καταξιώνει το παρόν και χαράσσει το μέλλον. Λαοί που αρνούνται την ιστορία τους ή την απαλλοτριώνουν, την αλλοιώνουν και τη μεταβάλλουν στο πλαίσιο ή με κριτήριο τις πολιτικές σκοπιμότητες που προς στιγμήν εμφανίζει η συγκεκριμένη πολιτική εξέλιξη μιας συγκυρίας, νοθεύουν την ίδια την πολιτική τους στόχευση, αλλοτριώνουν το παρόν τους και δεν έχουν μέλλον. Χάνονται στη χοάνη του παγκόσμιου ανταγωνισμού συμφερόντων και σκοπιμοτήτων. Επιβιώνουν και κερδίζουν τις μάχες της πολιτικής και της καταξίωσης στο διεθνές γίγνεσθαι εκείνοι που σθεναρά αντιστέκονται υπερασπιζόμενοι την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους, δηλαδή την ύπαρξή τους. 

http://www.paron.gr/

ΑΚΥΡΩΣΑΝ ΓΕΥΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 
ΛΟΓΩ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ


Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Κύπρο πως ακυρώθηκε γεύμα προς τιμή των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο, οπότε και η Κύπρος θα ασκεί τα καθήκοντα της Προεδρίας, λόγω της ελληνικής σημαίας.

«Ο Υπουργός Άμυνας, αφού φιλοξένησε μία Γαλλίδα επίσημο στην ταβέρνα ΑΙΓΑΙΟΝ και έμεινε ιδιαιτέρως ικανοποιημένος, αποφάσισε ότι το γεύμα προς τιμήν των υπουργών αμύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο, όταν η Κύπρος θα ασκεί τα καθήκοντα της Προεδρίας, να το κάνει πάλι στο ΑΙΓΑΙΟΝ, και οι συνταγματάρχες του, αφού επισκέφτηκαν ξανά την ταβέρνα και συζήτησαν όλα τα σχετικά μαζί μου, έκλεισαν όλο τον χώρο για τις 26 του Σεπτέμβρη.

Την Παρασκευή 1η Ιουνίου με πήρε τηλέφωνο ο κύριος Ηλιάδης, για να μου αναφέρει δύο σημεία του πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν επισκέψεις σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και άλλους τέτοιους δημόσιους χώρους. Πρώτο σημείο, κατά τον Υπουργό, είναι το πρωτόκολλο περί ΣΗΜΑΙΩΝ. Ο χώρος εστίασης δεν μπορεί να έχει άλλες σημαίες παρά εκείνες των 27 χωρών της Ε.Ε.

Όταν του ανέφερα ότι μπορώ να συζητήσω το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν τις σημαίες τους έξω στον δρόμο, μπήκε απευθείας στο δεύτερο σημείο του πρωτοκόλλου, το οποίο είναι ακόμη πιο ύπουλο, δηλαδή ότι δεν μπορούν οι υπουργοί να περάσουν από χώρους που περιέχουν βιβλία, φωτογραφίες και αφίσες. Πολύ ευγενικά του εξήγησα πως την ελληνική σημαία δεν την κατεβάζουμε για κανέναν επίσημο και πως τα βιβλία, οι φωτογραφίες και οι αφίσες, πέραν του ότι βρίσκονται εκεί και δίνουν το στίγμα του χώρου μας, βρίσκονται εκεί και ως διακόσμηση εδώ και τριάντα χρόνια. Του είπα ευθέως μάλιστα ότι αυτά τα βιβλία και τα κάδρα ΔΕΝ τα κατεβάζω για κανέναν Ευρωπαίο, Κύπριο ή Εδεκκίτη που έγινε Ακελικός, με ευγένεια φυσικά.

Τότε ο Υπουργός, με μια ξεκάθαρη ατάκα, με έβαλε στη θέση μου, λέγοντάς μου πως αν τα πράγματα είναι έτσι, το γεύμα ΔΕΝ μπορεί να γίνει στο ΑΙΓΑΙΟΝ και θα πρέπει να ακυρωθεί. Τον ευχαρίστησα και κλείσαμε το τηλέφωνο. Τώρα, έξυπνοι άνθρωποι είστε, καταλάβατε τι έχει συμβεί. Κάποιος του σφύριξε πως δεν γίνεται οι Ευρωπαίοι υπουργοί να περάσουν κάτω απ’ την ΕΛΛΗΝΙΚΗ σημαία για να μπουν μέσα στο ΑΙΓΑΙΟΝ και μετά ν’ αντικρίσουν φωτογραφίες, βιβλία και αφίσες που τα βάζουν με τον Χριστόφια και με το υπόλοιπο κυπριακό συγκρότημα εξουσίας.

Νοείται κιόλας πως ειδικά ο Υπουργός των Εγγλέζων ΔΕΝ μπορεί να περάσει κάτω από τη φωτογραφία του Αυξεντίου χωρίς να κάνει εμετό. Ούτε είναι σωστό να υπάρχουν φωτογραφίες της Εφημερίδας ΕΝΩΣΙΣ με τον Παπαδόπουλο στο πρωτοσέλιδο να λέει ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ, με το οποίο συμφωνούσαν οι σκατοευρωπαίοι. Λάθος χώρο διαλέξατε να πείτε τα ψέματά σας, κύριε Ηλιάδη.

Υπάρχουν άνθρωποι σ’ αυτόν τον τόπο, και είναι πολλοί, που δεν κατεβάζουν τα βρακιά τους δίδοντας ταυτοχρόνως και το προφυλακτικό στους εταίρους μας μήπως και πάθουν και καμιά ζημιά. Πολύ ευγενικός ήσουν, όμως δεν μας έπεισες. Και κάτι άλλο, κύριε Υπουργέ. Οι Υπουργοί θα χάσουν, και όχι εμείς». (newsit)

http://www.liako.gr/news/greece-national-news/38146-2012-06-15-07-00-51.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: