Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα προτείνουν Φέκτερ και Γκάμπριελ






«Το πρόγραμμα που καταρτίσαμε μέχρι τώρα δεν έχει πλέον ισχύ, καθώς έχει εκτροχιασθεί» υποστηρίζει ο Τόμας Βίζερ με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο επίκεντρο της οποίας θα τεθούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ισπανία. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της «Euro Working Group», που συντονίζει τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών, προέβη στην επισήμανση ότι η Αθήνα βρίσκεται μήνες πίσω από τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ «παράλληλα η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξελίχθηκε χειρότερα από ό,τι αναμενόταν».

Θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον Αυστριακό αξιωματούχο, οι χώρες της ευρωζώνης συμφωνούν στην ανάγκη αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος. «Θα πρέπει να διεξαγάγουμε εκ νέου σοβαρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να θέσουμε πάλι εντός τροχιάς το πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίζερ για να προσθέσει ότι εάν η Ελλάδα δεν κερδίσει το χαμένο έδαφος ή δεν της δοθεί περισσότερος χρόνος, θα πρέπει ή να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές ή να δεχθεί περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί και το ισπανικό ζήτημα. Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, η Μαδρίτη θα καταθέσει επίσημα το αίτημα για οικονομική βοήθεια των τραπεζών της. «Αυτό υποθέτουμε, αλλά εάν αυτό δεν γίνει σήμερα θα γίνει μια μέρα αργότερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βίζερ.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν αποφασίσει τη διάθεση έως και 100 δις. ευρώ για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Ωστόσο η Μαδρίτη αναμένει το αποτέλεσμα του ελέγχου σε δύο τράπεζές της προτού καταθέσει επίσημα το αίτημα για οικονομική βοήθεια.

Αλλαγή στάσης από την Μ. Φέκτερ

Σε συνέντευξή της προς την εφημερίδα Die Presse η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ τάσσεται υπέρ της χορήγησης περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα θεμελιώνοντας την αλλαγή στάσης της με την "πρακτική ανάλυση της πολιτικής κρίσης". Οι Έλληνες δεν δούλεψαν τους τελευταίους μήνες στο πρόγραμμά τους, αλλά είχαν παραλύσει πολιτικά λόγω του προεκλογικού αγώνα. Πρέπει τώρα να διορθώσουμε αυτή τη ζημία. "Πόσο μεγάλη είναι η ζημία" ρωτά η εφημερίδα, για να απαντήσει η κα Φέκτερ ότι "αυτό θα μπορούμε να το πούμε σε μερικές εβδομάδες. Στόχος μας είναι, ως γνωστόν, να μειώσει η Ελλάδα το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Αυτό πιθανόν να πρέπει να αναπροσαρμοστεί".

Γκάπριελ: Να δοθεί περισσότερος χρόνος

Υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων για την Ελλάδα τάσσεται εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Επί της ουσίας δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στους Έλληνες, αλλά θα πρέπει να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο», λέει προς την Hannoversche Allgemeine Zeitung.

O κ. Γκάμπριελ συμφωνεί επί της αρχής με το πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα. Ωστόσο ακόμη και το καλύτερο φάρμακα μπορεί να είναι θανατηφόρο εάν η δόση είναι υπερβολική, όπως λέει. «Η δόση λιτότητας που έδωσαν Μέρκελ και Σαρκοζί στην Ελλάδα είναι προφανώς θανατηφόρα».

Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών προτείνει το πάγωμα ελληνικών περιουσιακών στοιχείων σε ευρωπαϊκούς τραπεζικούς λογαριασμούς «μέχρι οι κύριοι αυτοί να αποδείξουν ότι έχουν πληρώσει φόρο στην πατρίδα τους». Παραδέχεται ωστόσο ότι για τέτοιου είδους μέτρα δεν υπάρχει πολιτική βούληση ούτε στη Γερμανία. «Ενίοτε οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών στην Ευρώπη συμπεριφέρονται σαν κλεπταποδόχοι που θέλουν εν κρυπτώ να επωφεληθούν από τη φοροδιαφυγή των ελλήνων δισεκατομμυριούχων», καταλήγει ο Ζ. Γκάμπριελ.

Πηγή: DW - Σταμάτης Ασημένιος, afp
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: