Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ναζί κανείς ή να μη ζει στο Διαδίκτυο






1. Ανασφάλεια και προκατάληψη

Της  ΜΑΡΙΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

«Ο συλλογικός φόβος ερεθίζει το αγελαίο ένστικτο
και τείνει να προκαλεί το μένος εναντίον αυτών που
δεν θεωρούνται μέρος της αγέλης»
Μπέρτραντ Ράσελ,
Βρετανός φιλόσοφος (1872-1970)

Στη Γαλλία είναι η Μαρίν Λεπέν με το Εθνικό Μέτωπο, στην Ιταλία η Λέγκα του Βορρά, στην Αυστρία οι «Ελεύθεροι» και η «Συμμαχία για το Μέλλον της Αυστρίας» , στην Ολλανδία ο Χερτ Βίλντερς με το «Κόμμα της Ελευθερίας», στο Βέλγιο το Φλαμανδικό Μπλοκ, στην Ελβετία το Λαϊκό Κόμμα, στη Φινλανδία οι Γνήσιοι Φινλανδοί, στη Δανία το Λαϊκό Κόμμα, στη Γερμανία οι Εθνικοδημοκράτες, η Ενωση του Γερμανικού Λαού, στην Ουγγαρία το Κίνημα για μια καλύτερη Ουγγαρία, στην Πολωνία η Δεξιά της Δημοκρατίας και η Αυτοάμυνα, στη Σλοβακία το Εθνικό Κόμμα, στη Βουλγαρία η Επίθεση, στη Σλοβενία το Δημοκρατικό Κόμμα, στη Ρουμανία το Κόμμα της Μεγαλύτερης Ρουμανίας. Και υπάρχουν και άλλα μικρότερα κόμματα, στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Κοινή συνισταμένη: είναι όλα κόμματα της Ακροδεξιάς, κόμματα που τα τελευταία χρόνια βλέπουν τεράστια αύξηση των ποσοστών  τους στις εθνικές εκλογές.

 Η οικονομική κρίση και η ανέχεια, η ανεργία και η ανασφάλεια τρέφουν όσο τίποτα την Ακροδεξιά που θεριεύει σε μια Ευρώπη που μοιάζει να έχει χάσει το δημοκρατικό προσανατολισμό της. Με τα εισοδήματα της πλειονότητας των εργαζομένων να συρρικνώνονται, τις κοινωνικές δομές να κλυδωνίζονται επικίνδυνα, το σενάριο για πιθανή διάσπαση της Ε.Ε. και της ευρωζώνης και όλα όσα αυτό συνεπάγεται, την ανεργία να καλπάζει, τα κόμματα της Ακροδεξιάς πετυχαίνουν να κερδίσουν τη συμπάθεια αρκετών «ανθρώπων της διπλανής πόρτας» και θρονιάζονται στα έδρανα των Κοινοβουλίων της Ευρώπης.

Και αν την τελευταία δεκαετία η Ακροδεξιά κατάφερνε να κερδίσει μόνο ελάχιστα μονοψήφια ποσοστά, τα τελευταία χρόνια απολαμβάνει άνετα τον υπερδιπλασιασμό τους. Και τούτο γιατί τώρα είναι πολύ πιο εύκολο να απευθυνθεί σε μια κοινωνία που υποφέρει και ταλανίζεται. Μια κοινωνία που φοβάται τους πάντες και τα πάντα. Μια κοινωνία που δαιμονοποιεί ευκολότερα μετανάστες, Ρομά, ομοφυλόφιλους, αλλόθρησκους και οτιδήποτε «διαφέρει».

Έτσι η Ακροδεξιά κερδίζει έδαφος ανάμεσα σε ανθρώπους που εξ ορισμού δεν μπορεί να χαρακτηριστούν «ακραίοι». Ανθρώπους όλων των ηλικιών, των επαγγελμάτων και των κοινωνικών διαστρωματώσεων. Ανθρώπους που έχουν χάσει την ελπίδα τους, πιθανώς τη
δουλειά τους, που θέλουν να σταθούν με κάποιον τρόπο και πάλι στα πόδια τους και που δεν εμπιστεύονται προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν εμπιστεύονται το διπλανό τους, δεν εμπιστεύονται καν τις δυνάμεις τους. Ανθρώπους θυμωμένους, που δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς φταίει και βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση, αλλά έτοιμους να στρέψουν το θυμό τους σε όποιον τους υποδειχθεί. Αρκεί η υπόδειξη να έχει κάποιο «λογικοφανές» επιχείρημα: «οι μετανάστες φταίνε γιατί μας κλέβουν τις δουλειές».

Και όλα αυτά σε χώρες της Ευρώπης -ακόμη πιο έντονα είναι τα παραδείγματα της Γερμανίας και της Αυστρίας- που θα έπρεπε να έχουν διδαχτεί για τα καλά από τη σύγχρονη ιστορία τους ποια κατάληξη έχει η ενδυνάμωση της Άκρας Δεξιάς. Σε όλα τα σχολεία της Ευρώπης τα παιδιά μαθαίνουν πώς ο ίδιος ο Χίτλερ είχε καταφέρει να εκλεγεί πανηγυρικά στην εξουσία και πώς με την προπαγάνδα «έπαιζε στα δάχτυλα του» ένα ολόκληρο έθνος. Όμως αρκετοί είναι εκείνοι που μεγαλώνοντας βολικά το ξεχνούν. Αλλιώς δεν μπορούν να δικαιολογηθούν τα ποσοστά των κομμάτων της Ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι Κινέζοι έχουν μια παράξενη δοξασία: εύχονται, όταν ένα μωρό γεννιέται, να μη ζήσει σε «ενδιαφέροντες» καιρούς. Και με τον όρο «ενδιαφέροντες» εννοούν καιρούς αλλαγών, καιρούς ταραγμένους, καιρούς ανακατατάξεων. Φαίνεται πως για όλους μας η τύχη ήθελε να βιώσουμε εποχές παραπάνω από «ενδιαφέρουσες». Αυτό που έχει ίσως σημασία είναι να μπορέσουμε να μάθουμε από αυτές, να ζήσουμε χωρίς να χάσουμε την ανθρωπιά μας για όσο διαρκέσουν, να τις ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και να μπούμε κάποια στιγμή σε περίοδο γαλήνης και ηρεμίας. Οχι απλά να επιβιώσουμε όσο διαρκεί η καταιγίδα...

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε (ενδεικτικά) και τα:

http: //en.wikipedia.org/wiki/Far-right_politics
http://edoc.hu-berlin de/nordeuropaforum/2010-1/widfeldt-anders-7/XML
http ://en.wikipedia.org/wiki/Neo-Nazism
http://esr.oxfordjournals.org/content/24/2/269. extract

Αν πάλι είστε σινεφίλ, μην παραλείψετε να δείτε:

«Λευκή κορδέλα» (Das weifte Band) (2009), «Το κύμα» (Die Welle) (2008)
«Μαθήματα αμερικανικής ιστορίας» (American History X) (1998), «Romper Stomper» (1992)


2. Ναζί κανείς ή να μη ζει στο Διαδίκτυο

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Την ώρα που ή ρατσιστική βία εξαπλώνεται στη χώρα και χιλιάδες πολίτες πιστεύουν ότι ψηφίζοντας «Χρυσή Αυγή» αντιδρούν στο «σύστημα», το Ιντερνετ είναι γεμάτο με κείμενα πρώην συντρόφων των εθνικοσοσιαλιστών που επιτίθενται με σφοδρότητα στην οργάνωση και κάνουν λόγο για κόζα νόστρα, νονούς και ρουφιάνους.

Ολοι μαζί αποτελούν τον «αυτόνομο» πόλο του εθνικιστικού χώρου. Θιασώτες ενός «αντι-συστημικού νεοναζισμού» καπηλεύονται αναρχικά αντιεκλογικα συνθήματα και οραματίζονται ρατσιστικές φυλετικές επαναστάσεις. Οι περισσότεροι υπήρξαν μία παρέα με τα «εξαιρετικά παιδιά της Χρυσής Αυγής» (όπως τα αποκάλεσε πρόσφατα ο Κ. Πλεύρης, επικεφαλής ψηφοδελτίου επικρατείας του ΛΑΟΣ).
Σημείο αναφοράς τους ο Αντώνης Περίανδρος Ανδρουτσόπουλος, καταδικασμένος σε 12 χρόνια φυλακή για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας εναντίον φοιτητών και εκπαιδευτικών. Σήμερα θεωρεί τον εαυτό του προδομένο από την οργάνωση που κάποτε ήταν μέντορας.

Τον περασμένο Αύγουστο δημοσίευσε στο Ιντερνετ μια επιστολή με τίτλο «Προς συντρόφους εθνικιστές» (http://tinyurl.com/75PWU74). Αναφέρεται σε «καρπαζοεισπράκτορες ρουφιάνους της ακροδεξιάς» και αποκαλύπτει τις υπόγειες σχέσεις μεταξύ ΛΑΟΣ και «Χρυσής Αυγής».
Πιο συγκεκριμένα γράφει πως στελέχη της Χ. Α. συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του Καρατζαφέρη για τις νομαρχιακές εκλογές «με άνεση προδότη, ενώ σε σχετική μου αντίδραση ο ηθικός καθοδηγητής τους έσπευδε να υπερασπισθή τον πολιτικάντη!»

Επιπλέον αποδίδει σε πρώην και νυν Χρυσαυγίτες βαρείς χαρακτηρισμούς και τους κατηγορεί ότι «σιγούν, ότι υπήρξα ΑΘΩΟΣ και κατεδικάσθην για ανομήματα άλλων». Ο ίδιος δηλώνει οπαδός της παλιάς Χρυσής Αυγής και θεωρεί πως η σημερινή μορφή της οργάνωσης «μετατρέπει τους Εθνικιστές σε Κρατιστές, σε αμόρφωτους χομπίστες ενός αστικού πατριωτισμού». Κι όλα αυτά ενώ υποστηρίζει πως «οι αριστεροί τρομοκράτες ετοιμάζονται για τον 3ο γύρο του συμμοριτοπόλεμου».

Εξίσου επικριτικός προς τη Χρυσή Αυγή είναι και ο ιστότοπος «Αρμα, σύνδεσμος εθνοφυλετικής αναπλάσεως» (http://www.armahellas.com/?p=5250).

Στις 7 Μαΐου δημοσίευσε μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος όπου η οργάνωση περιγράφεται ως εξόχως «αντι-αριστοκρατική, ένα κοζανοστρικό ιδιοτελές συμπίλημα πνευματικού και ηθικού προλεταριάτου στην κορυφή, απελπιστικών μετριοτήτων στην μέση και σταδιακώς λοβοτομουμένων νεαρών ιδεαλιστών στην, συνεχώς ανανεουμένη,βάση».

Προστίθεται πως η Χ.Α. αποτελεί μία «ζωντανή και βρώσα δυσφήμιση» της ακροδεξιάς. Ένα «ατύχημα που συμπληρώνει το όλον χατζηαβατικόν νεοελληνικό σκηνικό». Ταυτόχρονα ο συγγραφέας του κειμένου πιστεύει ότι η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή «αποτελεί κόλαφο για το πολιτικό κατεστημένο και μια τεράστια ευκαιρία για απενοχοποίηση του εθνικισμού», όμως ελπίζει «ο, ως εκ της φύσεως των πραγμάτων βέβαιος, διασυρμός της να μη σημάνει και τον διασυρμό ΤΟΥ Εθνικισμού».

Το «Άρμα» συνδέεται με ομάδες όπως οι «Αυτόνομοι Εθνικιστές» και ο «Μαύρος κρίνος». Νεοναζιστικές φράξιες που κατακλέβουν αριστερά και αναρχικά συνθήματα και αυτοπροβάλλονται ως οι «αντιεξουσιαστές» του εθνικιστικού χώρου. Στα διάφορα σάιτ που διαθέτουν στο Ιντερνετ βαφτίζουν ως «λαϊκές εξεγέρσεις» τα ομαδικά ρατσιστικά λιντσαρίσματα στην Πάτρα και επιχειρούν να εμφανιστούν ως πολέμιοι της «αστικής δημοκρατίας». Δεδομένων όμως των στενών ιδεολογικών και επικοινωνιακών ορίων του ναζισμού, εκμεταλλεύονται πολιτικά τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα ανά τον πλανήτη, ενώ αντιγράφουν διαρκώς αναρχικά συνθήματα και φρασεολογία προσπαθώντας να προσηλυτίσουν  εξεγερμένους νεολαίους.

Ορισμένοι -όπως το «Γένος Ελλήνων» (http://tinyurl.com/8y8mwjk) υποστηρίζουν πως «το εβραιόδουλο κράτος δεν μπορεί να καταπολεμηθεί "νόμιμα". Καμιά επαναστατική αλλαγή στον κόσμο δεν έχει γίνει από την πλειοψηφία και από τις μάζες». Τονίζουν πως «πρέπει να αποφευχθεί η σύρραξη μεταξύ των αλλόφυλων και εθνικιστών». Αναφέρονται σε «βαλτούς δήθεν εθνικιστές» που επιχειρούν «να αποπροσανατολίσουν τους Έλληνες από το πρόβλημα της εβραϊκής κατοχής στους αλλόφυλους. Το πρώτο προπαγανδιστικό θέμα μας δεν είναι ούτε η τουρκιά, ούτε οι λάθρο, ούτε το οικονομικό».

Εδώ και καιρό ορισμένες από αυτές τις ομάδες χρησιμοποιούνται ως το «άλλοθι» της «Χρυσής Αυγής» όταν -για επικοινωνιακούς λόγους- θέλει να αποσυνδεθεί από τις εκατοντάδες ρατσιστικές επιθέσεις στους χώρους της χώρας.

Πάντως το μεγαλύτερο δημόσιο κράξιμο ανάμεσα στους εθνικιστές φιλοξενήθηκε σ’ ένα από τα πιο σημαντικά γήπεδα του εχθρού, τον αντιεξουσιαστικό ενημερωτικό ιστότοπο Indymedia (http://tiriyurl.com/nutpa9). Εκεί αποκαλύπτεται λεπτομερώς η «Αρια και Ελληνική ευγένεια και ιδιότητα», των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος.

Από την «Ε» Απεργιακή 16.6.2012

3. Μια άλλη άποψη

Και η άλλη άποψη είναι αυτή της ηθοποιού Ελένης Λιάσκα. Την αναδημοσιεύουμε από το διαδίκτυο, όπου έλαβε αρκετά like, και αφήνουμε τα συμπεράσματα για το που βαδίζει ο τόπος σε εσάς.




 " Γι όλα φταίει η Χρυσή Αυγή ;"


Η ηθοποιός Ελένη Λιάσκα μέσα από την σελίδα της στο facebook έβγαλε την οργή και την αγανάκτησή κι απαντά σε όλους εκείνους που κατηγορούν την Χρυσή Αυγή. Είναι μια νέα κοπέλα, γνωστή από τα σίριαλ "Καφέ της Χαράς" αλλά κι άλλα πολλά, που δεν βλέπει διέξοδο σε αυτή τη χώρα. Σας...μεταφέρουμε τι έγραψε:

"Συναγερμός. Η δημοκρατία κινδυνεύει .Οι βουλευτές μας .Οι άνθρωποι που έκαναν τόσο υπερήφανη την ελλαδα υποφέρουν κάτω από την δεσποτική τυρανία του συστήματος της χρυσής αυγής. Και γιατί να μην το κάνουν άλλωστε;Η χρυσή αυγή κυβερνούσε τόσα χρόνια και χρεοκόπησε την ελλαδα .Η χρυσή αυγή άδειασε τα ταμεία του κράτους με αποτέλεσμα οι ελληνες να μην έχουν ούτε καν φάρμακα. Η χρυσή αυγή γέμισε την ελλαδα με μετανάστες τους έκανε νόμιμους για να μπορούν να σκοτώνουν και να σφάζουν και να βιάζουν ελληνες και ελληνιδες .Η χρυσή αυγή πούλησε την ελλαδα στους γερμανους και στους γαλλους. Αυτό κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσε να ήταν αστείο και γραφικό. Δύστυχως όμως το σύστημα προσπαθεί να μας το περάσει για αλήθεια...

Ανοίξτε τις τηλεοράσεις ,και δείτε το. Τα ραδιόφωνα;Το ίδιο.

Ας σκεφτούμε κάτι όμως:Αυτά τα ραδιόφωνα και τα κανάλια μέσα στην τόσο μεγάλη οικονομική κρίση,που βρίσκουν τα λεφτά για να επιβιώσουν;Και τι πολιτικές εξυπηρετούν για να δικαιολογήσουν την οικονομική ενίσχυση;

Για όλα λοιπόν φταίει όχι ο..ΣΥΡΙΖΑ αλλά η χρυσή αυγή .Μάλιστα. Για κάποιους πλέον είναι ξεκάθαρο, για άλλους όχι τόσο. Θα το πούμε λοιπόν καθαρά.

Ο μόνος λόγος που ξαναγιναν εκλογές ήταν η ελπίδα να μην μπει η χρυσή αυγή στο κοτέτσι με τα χρυσά αυγά. Στην βουλή. Για να μην φωνάζει .Γιατί ,τους έμπειρους πολιτικάντηδες μπορείς να εξαγοράσεις με χρήματα και δόξα. Τα νέα παιδιά με μια καθαρή εθνική ιδεολογία που έχουν στόχους και όνειρα και δεν έχουν προλάβει να διαβρωθούν από το σύστημα ,πως τα εξαγοράζεις;Πως εξαγοράζεις τη σιωπή τους;Την συνενοχή τους;

Δεν τα εξαγοράζεις. Και απόδειξη ήταν αυτό που έγινε στα στούντιο του ΑΝΤ1.

Του την είχαν στημένη ήταν ολοφάνερο. Ήξεραν ότι είναι παρορμητικός νέος και ότι πιστεύει πως έχει το δίκιο με το μέρος του. Φώναξαν λοιπόν το ανάλογο πάνελ, με την μετρ του είδους στο να εξαγριώνει κόσμο Κανέλλη και την Δουρου με την οποία υπήρχε μεγάλο προηγούμενο.

Το σκηνικό στήθηκε και περίμεναν να αρχίσει η παράσταση.

Το ελπιδοφόρο είναι πως ο κόσμος τους κατάλαβε στην πλειοψηφία του. Το ευτυχές είναι πως ο κόσμος είδε την Κανέλλη να σηκώνεται πρώτη και να πουλάει τσαμπουκά. Άκουσε την Δουρου να “ψέλνει” ύμνους υπέρ του συστήματος που υπηρετεί πιστά τόσα χρόνια και να κατακεραυνώνει την χρυσή αυγή..

500 χρόνια Κ. Δουρου μας γύρισαν ήδη, μας γύρισαν οι μέντορες σας, οι συνάδελφοι σας και η βουλή μέσα στην οποία ο λαός σας ψήφισε για να τον υπηρετείτε και όχι για να πάρουν τα μυαλά σας αέρα."


Πηγή:
Διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια: