Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Χιλιάδες Έλληνες στην ουρά της…απόγνωσης για λίγα λαχανικά




Ατελείωτες ουρές… απόγνωσης σχηματίστηκαν χθες το πρωί στο Πεδίον του Άρεως για μία κούτα δωρεάν λαχανικά.

Τρεις μήνες μετά τη «γιγάντωση» του κινήματος της φτηνής πατάτας, η ανάγκη των πολιτών για χαμηλές τιμές στα οπωροκηπευτικά μοιάζει επιτακτική. Εκατοντάδες Αθηναίοι έσπευσαν χθες να προμηθευτούν τα προϊόντα που μοίρασε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ανατολή» της Ιεράπετρας Κρήτης, σε μία προσπάθεια να στηρίξει τις οικονομικά ευαίσθητες ομάδες.

Η προσέλευση στο χώρο της διάθεσης ξεκίνησε ήδη από τα ξημερώματα. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με υπεύθυνους του δήμου, ότι παρόλο που η διανομή είχε προγραμματιστεί για τις 10, ξεκίνησε από τις 8.30 λόγω της μαζικής προσέλευσης.

Οι Κρητικοί παραγωγοί μοίρασαν 2.700 κιβώτια, σε συσκευασίες των 11 κιλών το καθένα, με μελιτζάνες, ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές. Μέσα σε τρεις ώρες, οι 25 τόνοι οπωροκηπευτικών προϊόντων είχαν… εξαφανιστεί.

«Το πρόβλημα επιβίωσης των συνανθρώπων μας αυξάνεται διαρκώς. Οι παραγωγοί σοκαριστήκαμε από το θέαμα που αντικρίσαμε στο Πεδίον του Αρεως», αναφέρει στον «Ε.Τ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Ανατολή», Αντώνης Ζαχαριαδάκης.

Ο ίδιος τόνισε ότι αντίκρισε τακτικούς πελάτες του συνεταιρισμού, οι οποίοι πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα προϊόντα του και έσπευσαν χθες ώστε να τα πάρουν δωρεάν.

Σε κάθε πολίτη αντιστοιχούσε ένα κιβώτιο που αποτελεί το οικογενειακό καλάθι για αρκετές εβδομάδες. «Με αυτά τα λαχανικά θα έχει τη δυνατότητα να τρέφεται για σημαντικό διάστημα μία οικογένεια», αναφέρει ο κ. Ζαχαριαδάκης.

Το κόστος του κάθε κιβωτίου στο εμπόριο θα κοστολογούταν περίπου στα 12 ευρώ.
Βέβαια, δεν έλειψε η ένταση από τη διανομή, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επιχείρησαν να πάρουν και δεύτερο κιβώτιο, γεγονός που προκάλεσε μικροεντάσεις.

Στη διάθεση των προϊόντων συνέβαλε και ο δήμος Αθηναίων, ο οποίος φρόντισε ώστε να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα που έχουν ανάγκη και είναι καταγεγραμμένα στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Έτσι, η πλειονότητα των ατόμων που στήθηκαν στην ουρά ήταν άνεργοι και άνθρωποι που έχουν φτάσει στα όρια της ανέχειας. Εντυπωσιακός ήταν ο τρόπος που υποδέχτηκαν την κίνηση και ευχαρίστησαν τους παραγωγούς. «Μας αγκάλιαζαν και μας έλεγαν “ευχαριστώ” μέσα από την καρδιά τους. Ζήσαμε κάτι πρωτοφανές», λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Η πρωτοβουλία των παραγωγών από την Ιεράπετρα αποτελεί μέρος μίας σειράς δωρεάν διάθεσης προϊόντων, η οποία ξεκίνησε από την Κρήτη. Ωστόσο, οι διανομείς, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριαδάκη, χθες ήρθαν αντιμέτωποι με μία έκπληξη. Όπως αναφέρει: «Το πρόβλημα επιβίωσης στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι αισθητά μεγαλύτερο από την περιφέρεια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων απόρων στο Δήμο της Αθήνας πλησιάζει τις 2.500, ενώ περίπου 22.000 είναι τα άτομα που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα.

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά, στον Ελεύθερο Τύπο
http://www.antinews.gr/2012/06/21/167535/

Δεν υπάρχουν σχόλια: