Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Γίνεται να (μην) πολιτικοποιήσουμε τον αγώνα Ελλάδας-Γερμανίας;







Γίνεται να (μην) πολιτικοποιήσουμε τον αγώνα 

Ελλάδας-Γερμανίας;




Oι εκλογές τελείωσαν και το βλέμμα των Ελλήνων στρέφεται τώρα στην Εθνική και τον μεγάλο αγώνα με τη Γερμανία προκειμένου να εξασφαλίσει την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης.
Ήδη πολλοί φίλαθλοι «ζητούν την Μέρκελ» και θέλουν να παίξουν στοίχημα το χρέος της Ελλάδας, ενώ άλλοι κρατούν χαμηλούς τόνους λέγοντας ότι δεν πρέπει να συγχέονται το ποδόσφαιρο με την πολιτική.
Είναι όμως αυτό εφικτό;

Η σχέση πολιτικής και αθλητισμού παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται συχνά είναι πολύ ισχυρότερη απ’ όσο φαίνεται. Ο λόγος πίσω από αυτό βρίσκεται στη δημοφιλία των σπορ και τη σύνδεσή τους με τις εθνικές και τοπικές ταυτότητες. Έτσι ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να μη βρεθεί στο στόχαστρο της πολιτικής προπαγάνδας, προκειμένου να χειραγωγήσει τις μάζες και να πετύχει τους σκοπούς της.

Ένα από τα πλέον κλασικά παραδείγματα που ο αθλητισμός συνδέεται με την πολιτική είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Από τους ναζιστικής αισθητικής Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936 και την νίκη του Τζέσε Όουενς που ανάγκασε τον Χίτλερ να αποχωρήσει από τη βράβευση μέχρι τους Αγώνες του «Ψυχρού Πολέμου» και τα εκατέρωθεν μποϋκοτάζ από τα δύο στρατόπεδα, η κορυφαία αθλητική διοργάνωση μόνο αποπολιτικοποιημένη δεν υπήρξε.

Φυσικά μια τέτοια σχέση μεταξύ πολιτικής και αθλητισμού δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει στο πιο δημοφιλές άθλημα, το ποδόσφαιρο. Η αιώνια μάχη του El Clasico μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Φράνκο και τον Ισπανικό Εμφύλιο, αλλά και σήμερα με την αντιπαλότητα των δύο μεγάλων αστικών κέντρων. Ακόμα σε κάθε αγώνα μεταξύ Άγγλων και Γερμανών δεν υπάρχει περίπτωση να μην ακουστεί το δημοφιλές σύνθημα «Two World Wars and one World Cup, England, England», που αναφέρεται στη νίκη των Βρετανών στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το Μουντιάλ, που το 1978 χρησιμοποιήθηκε από τη δικτατορία της Αργεντινής προκειμένου να δείξει στον κόσμο την «αρμονία» που επικρατούσε στη χώρα.

Η σύνδεση των δύο, παρά τις αντιδράσεις κάποιων θέτει ένα γενικότερο ζήτημα του πως αντιμετωπίζει κανείς την πολιτική, αν δηλαδή την περιορίζει στα θεσμικά όργανα και στον χώρο των high politcs με γραβατομένους γραφειοκράτες και υπουργούς ή αν την αντιλαμβάνεται ως πανταχού παρούσα στη ζωή του ανθρώπου.


Αν το καλοσκεφτείτε τα πάντα στη ζωή μας έχουν πολιτικές προεκτάσεις. Από το μέρος που θα πιούμε τον καφέ μας μέχρι τη θέση που θα παρκάρουμε όλα συνδέονται με πράξεις ή παραλήψεις της πολιτικής ηγεσίας. Έτσι λοιπόν ένας ποδοσφαιρικός αγώνας που συμβαίνει ενώ η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και έχει έντονα αντι-γερμανικά αισθήματα δεν μπορεί να αποσυνδεθεί με τον ιστορικό χρόνο στον οποίο λαμβάνει χώρα.

Μάλιστα, η μοίρα παίζει ένα ακόμη μεγαλύτερο σημειολογικό παιχνίδι στον αγώνα της Παρασκευής αφού θα λάβει χώρα στο Γκντάνσκ της Πολωνίας. Η πόλη που έγινε σύμβολο του αγώνα του Λεχ Βαλέσα και της «Αλληλεγγύης» και συνέβαλε στην πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, έχει μια ειδική θέση στην καρδιά των Γερμανών αλλά για άλλους λόγους.

Η πόλη του Γκντάνσκ πριν γίνει συνώνυμη των εργατικών διαδηλώσεων το 1989, ήταν διεθνώς γνωστή για τον περίφημο «διάδρομό» της, όταν το 1919 λεγόταν ακόμη Ντάντσιχ. Η πόλη είχε δοθεί στην Πολωνία ως αμοιβή μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελούσε την έξοδο της Πολωνίας στη Βαλτική, χωρίζοντας ταυτόχρονα τη Γερμανία από τα εδάφη της στην Ανατολική Πρωσία. Ζητώντας «τον διάδρομο του Ντάντσιχ» τα ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939, ξεκινώντας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τη λήξη του Πολέμου, το μεγαλύτερο τμήμα της Ανατολικής Πρωσίας δόθηκε στην Πολωνία και οι Γερμανοί κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν στη Γερμανία. Για τους Γερμανούς λοιπόν, η πόλη του Γκντάνσκ έχει μια ιδιαίτερη σημασία, όπως και η Πρωσία που αποτέλεσε την απαρχή της γερμανικής ενοποίησης.

Αν σε αυτά προσθέσουμε ένα μικρό περήφανο λαό που επιχειρεί να κάνει το «θαύμα του 2004» και έχει μάθει να συνδέει τα πάντα με την πολιτική, το παράξενο θα είναι την Παρασκευή να μην ακούσουμε το «Μέρκελ ετοιμάσου, έρχεται η σειρά σου!».

Οι πουριτανοί που δε θέλουν να συνδέουν τίποτα και αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά φαινόμενα με όρους «Χημείας» ας κλείσουν την τηλεόραση…
Γιώργος Κοκκόλης

http://www.agonaskritis.gr/γίνεται-να-μην-πολιτικοποιήσουμε-τον/



Προϊστορία Γερμανία - Ελλάδα

Καποτε θα σπάσει και η παράδοση

Αρνητική η παράδοση της Εθνικής μας απέναντι στην αντίστοιχη της Γερμανίας 

Η εθνική Γερμανίας είναι από τις ελάχιστες ομάδες για τις οποίες η εθνική ακόμη δεν έχει βρει αγωνιστικό αντίδοτο. Η ιστορία των ελληνογερμανικών αναμετρήσεων θέλει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να αγνοεί τη νίκη στους οκτώ αγώνες που τέθηκε αντιμέτωπο της «νατσιοναλμάνσαφτ», έχοντας να επιδείξει μόλις τρεις ισοπαλίες, έναντι πέντε ηττών, ενώ ο απολογισμός των τερμάτων είναι επίσης αρνητικός (7-17). Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι πως οι τρεις ισοπαλίες ήταν συνεχείς, με την τελευταία εξ αυτών να καταγράφεται πριν 22 χρόνια: ήταν στο Κύπελλο Εθνών που διοργάνωσε η Ιταλία, το 1980, όταν η «γαλανόλευκη» ομάδα υποχρέωσε τους Γερμανούς στη μοναδική απώλειά τους, στο δρόμο προς την κατάκτηση του τίτλου.

 Αναλυτικά:

20/11/1960 
Ελλάδα-Δ. Γερμανία 0-3 (γήπεδο Παναθηναϊκού, προκριματικά Μουντιάλ 1962)
Σκόρερ: 10΄ Ντέρφελ, 29΄ Μπριλς, 43΄ Χάλερ
ΕΛΛΑΔΑ (Τρύφων Τζανετής): Θεοδωρίδης, Αναστασιάδης, Λουκανίδης, Τ. Βασιλείου, Πολυχρονίου, Αρ. Καμάρας, Σιδέρης, Υφαντής, Νεστορίδης, Παπαεμμανουήλ, Θεοφάνης
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τιλκόφσκι, Λουτζ, Έρχαρντ, Σνέλιγκερ, Γκίζερμαν, Σιμάνιακ,Κρεμπ, Μπριλς, Ζέελερ, Χάλερ, Ντέρφελ

22/10/1961 
Δ. Γερμανία-Eλλάδα 2-1 (Άουγκσμπουργκ, προκριματικά Μουντιάλ 1962)
Σκόρερ: 6΄, 26΄ Ζέελερ - 59΄ Παπαεμμανουήλ
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τιλκόφσκι, Νόβακ, Σνέλιγκερ, Σουλτς, Έρχαρντ, Γκίζεμαν, Κρέϊβ, Χέρμαν, Ζέελερ, Χάλερ, Μπριλς
ΕΛΛΑΔΑ (Αντώνης Μηγιάκης): Βουτσαράς, Αρ. Καμάρας, Στεφανάκoς, Τ. Bασιλείου, Παπουλίδης, Δομάζος, Πολυχρονίoυ, Mαστρακoύλης, Απ. Βασιλειάδης,Παπαεμμανουήλ, Ποσειδών

22/11/1970 
Ελλάδα-Δ. Γερμανία 1-3 (στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», φιλικός)
Σκόρερ: 52΄ Γιούτσος – 30΄ Νέτσερ, 41΄ Γκραμπόφσκι, 73΄ Μπεκενμπάουερ
ΕΛΛΑΔΑ (Λάκης Πετρόπουλος): Οικονομόπουλος (46΄ Χρηστίδης), Τομαράς, Αρ. Καμάρας, Τόσκας, Σταθόπουλος, Ελευθεράκης, Δομάζος (αρχηγός), Παπαϊωάννου (68΄ Κρητικόπουλος), Κούδας, Αντωνιάδης (46΄ Γιούτσος), Δέδες
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Γκρος, Φογκτς, Ζίλοφ, Μπέλα, Χέτκες, Νέτσερ (32΄ Φλόε), Όβερατ (35΄ Ροτ), Μπεκενμπάουερ, Λίμπουντα, Χάινκες, Γκραμπόφσκι

20/11/1974 
Ελλάδα-Δ. Γερμανία 2-2 (στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», προκριματικά Κυπέλλου Εθνών 1976)
Σκόρερ: 12΄ Δεληκάρης, 70΄ Ελευθεράκης – 51΄ Κούλμαν, 82΄ Βίμερ
ΕΛΛΑΔΑ (Αλκέτας Παναγούλιας): Οικονομόπουλος, Κυράστας, Γκλέζος (62΄ Φοιρός), Σιώκος, Ιωσηφίδης, Ελευθεράκης, Δομάζος, Σαράφης, Τερζανίδης, Παπαϊωάννου (68΄ Ασλανίδης), Δεληκάρης
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Μάγερ, Φογκτς, Κρέμερς, Σβάρτσενμπεκ,
Μπεκενμπάοuερ, Κούλμαν (76΄ Κάπελμαν), Γκάιε, Χάϊνκες, Χολτζεμπάιν, Βίμερ, Χάινκες

11/10/1975 
Δ. Γερμανία-Ελλάδα 1-1 (Ντίσελντορφ, προκριματικά Κυπέλλου Εθνών 1976)
Σκόρερ: 67΄ Χάινκες - 79΄ Δεληκάρης
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Μάγερ, Φογκτς, Κέρμπελ, Μπεκενμπάουερ, Καλτς, Μπράιτνερ, Νέτσερ,Μπέερ, Χόλτσεμπαϊν, Κοστέντε, Χάινκες
ΕΛΛΑΔΑ (Αλκέτας Παναγούλιας): Κελεσίδης, Κυράστας, Συνετόπουλος (46΄ Αποστολίδης), Φoιρός, Πάλλας, Σαράφης, Κούδας, Τερζανίδης, Δεληκάρης, Κρητικόπουλος, Παπαϊωάννου

17/06/1980 
Ελλάδα-Δ. Γερμανία 0-0 (Τορίνο, τελική φάση Κυπέλλου Εθνών)
ΕΛΛΑΔΑ (Αλκέτας Παναγούλιας): Πουπάκης, Γούναρης, Μπ. Ξανθόπουλος, Ραβούσης, Νικολάου, Κούης, Νικολούδης (65΄ Κούδας), Αρδίζογλου, Λιβαθηνός, Γαλάκος, Μαύρος (79΄ Κωστίκος)
Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σουμάχερ, Καλτς, Κούλμαν, Μπερντ Φέστερ (46΄
Βόταβα), Καρλ Χάινς Φέρστερ, Στίλικε, Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε (66΄ Ντεχάγιε), Μπρίγκελ, Χρούμπες, Χάνσι Μίλερ, Μέμεριγκ

02/09/2000 
Γερμανία-Ελλάδα 2-0 (Αμβούργο, προκριματικά Μουντιάλ 2002)
Σκόρερ: 17΄ Ντάϊσλερ, 75΄ αυτ. Ουζουνίδης
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Καν, Ρέμερ, Χάϊνριχ (46΄ Λίνκε), Νοβότνι, Ράμελοφ, Μπάλακ, Ντάϊσλερ, Σολ, Γιάνκερ, Τζίγκλερ (70΄ Ρινκ), Μπόντε
ΕΛΛΑΔΑ (Βασίλης Δανιήλ): Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης (22΄ Πατσατζόγλου), Γεωργάτος, Γκούμας, Αμανατίδης, Ουζουνίδης, Πουρσανίδης (64΄ Χούτος), Ζαγοράκης (76΄ Λάκης), Λυμπερόπουλος, Τσάρτας, Γ. Χ. Γεωργιάδης

28/03/2001 
Ελλάδα-Γερμανία 2-4 (ΟΑΚΑ, προκριματικά Μουντιάλ 2002)
Σκόρερ: 20΄ Χαριστέας, 43΄ Γ. Χ. Γεωργιάδης - 6΄ Ρέμερ, 24΄ πεν. Μπάλακ, 81΄ Κλόζε, 89΄ Μπόντε
ΕΛΛΑΔΑ (Βασίλης Δανιήλ): Ελευθερόπουλος, Πατσατζόγλου, Κωστούλας (35΄ Μαυρογενίδης), Γκούμας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γ. Χ. Γεωργιάδης, Καραγκούνης (75΄ Νινιάδης), Χαριστέας (83΄ Αλεξανδρής), Λυμπερόπουλος, Γεωργάτος
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Καν, Βερνς, Τζίγκε, Χάινριχ, Νοβότνι, Γέρεμις (92΄ Ράμελοφ), Ρέμερ, Μπάλακ, Γιάνκερ (78΄ Μπόντε), Ντάισλερ, Νόιβιλ (67΄ Κλόζε)

http://www.woop.gr/content/71325/proistoria-germania-ellada# 


ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Το «ματς του μνημονίου» ιντριγκάρει την Ευρώπη

Στην αποψινή αναμέτρηση Γερμανίας-Ελλάδας στρέφουν την προσοχή τους πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ, δίνοντας πολιτική διάσταση σε ένα παιχνίδι που χαρακτηρίζουν «ματς του μνημονίου», «ντέρμπι των σπρεντ», αναμέτρηση ισχυρών και φτωχών. Το βρετανικό δίκτυο BBC σημειώνει πως οι Έλληνες θέλουν να πάρουν την εκδίκησή τους, έστω και εντός του γηπέδου. Η γερμανική Bild διαμηνύει: «σήμερα δεν θα μπορέσουμε να σας σώσουμε», ενώ η ιταλική Repubblica γράφει ότι οι Ιταλοί είναι «με τα ξαδέρφια από την Αθήνα».

Το «ματς του μνημονίου» ιντριγκάρει την Ευρώπη


Με ένα άρθρο έμπλεο συμπαθείας προς τους Έλληνες, η ιταλική «La Repubblica» δίνει πολιτική διάσταση στο σημερινό ματς το οποίο χαρακτηρίζει «ντέρμπι των σπρεντ», ντέρμπι μεταξύ φτωχών και ισχυρών, σημειώνοντας πως οι Ιταλοί υποστηρίζουν την Ελλάδα, αφού νιώθουν πιο κοντά στα «ξαδέρφια από την Αθήνα» παρά στην Άνγκελα Μέρκελ.

«Οι Γερμανοί ενάντια στους Έλληνες είναι λίγο (σα να λέμε) η υπόλοιπη Ευρώπη ενάντια στους Γερμανούς, αδύναμα νομίσματα εναντίων των Γερμανών, οικονομικές περιφέρειες εναντίων των Γερμανών. Σε κάποιες περιπτώσεις ένας αγώνας ποδοσφαίρου γίνεται πολλά περισσότερα» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, εξηγώντας ότι το να υποστηρίζει κανείς τους πιο αδύναμους, έχει και ένα ιδεολογικό υπόβαθρο.

Το να αισθάνεται κανείς ότι είναι απέναντι σε όσους έχουν την εξουσία είναι σαν να υπερασπίζεται κανείς την χαμένη υπερηφάνεια, την υπερηφάνεια των εξαθλιωμένων. «Αυτοί (που έχουν ανάγκη) είναι οι Έλληνες, είμαστε λίγο κι εμείς οι Ιταλοί, που σίγουρα μοιάζουμε περισσότερο στα ξαδέρφια από την Αθήνα απ' ότι στην κυρία Άνγκελα Μέρκελ» γράφει με οίστρο η εφημερίδα, η οποία συνοδεύει το κομμάτι με ένα διαδικτυακό γκάλοπ όπου οι αναγνώστες καλούνται να δηλώσουν ποια από τις δυο ομάδες υποστηρίζουν.

Το «ματς του μνημονίου» ιντριγκάρει την Ευρώπη

Το σκορ μέχρι στιγμής είναι ευνοϊκό για την χώρα μας: 68% υπέρ της Ελλάδας, 27% υπέρ της Γερμανίας και 4% οι…αναποφάσιστοι.

ΒΒC

Μετά από τρία δύσκολα χρόνια λιτότητας και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η ευφορία επέστρεψε έστω και προσωρινά στην Ελλάδα, μετά τη νίκη της Εθνικής επί της Ρωσίας στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αναφέρει το BBC σε θέμα του για το «ματς του μνημονίου».
Και από όλους τους πιθανούς αντιπάλους προέκυψε στον επόμενο γύρο η Γερμανία, στο πλέον πολιτικό ματς που θα δει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο εδώ και πολύ καιρό.

«Οι Έλληνες θέλουν εκδίκηση έναντι των Γερμανών. Νιώθουν ότι είναι εδώ και καιρό σε εξέλιξη μία άνιση μονομαχία μεταξύ τους. Από την αρχή της κρίσης, θεωρούν ότι οι Γερμανοί πολιτικοί τους προσβάλουν και τους ελέγχουν, επιβάλλοντας μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση», όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο.

Όπως προσθέτει, συχνά-πυκνά η Μέρκελ απεικονίζεται στα ΜΜΕ ντυμένη SS, ενώ επτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι το Βερολίνο προωθεί τη δημιουργία ενός «Τέταρτου Ράιχ» στην Ευρώπη.
Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί δεν μπορούν να αντιληφθούν τις ελληνικές αντιδράσεις στην επιβολή μέτρων και αρνούνται να διαθέσουν περισσότερα δισ. ευρώ. «Και μετά, προέκυψε το ποδόσφαιρο».

Στην Ελλάδα λίγοι Γερμανοί είναι στο απυρόβλητο, με πρώτο ίσως τον Ότο Ρεχάγκελ. Οδήγησε την Εθνική στην κορυφή του EURO2004 και θεωρείται ήρωας, ενώ για το βραδινό ματς έχει δηλώσει «Η Γερμανία δεν πρέπει να υποτιμήσει την Ελλάδα».

Ο ελληνικός Τύπος, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, έχει βάλει ξανά τη Μέρκελ στο στόχαστρο και κανείς δεν εξετάζει ποδοσφαιρικά το ματς. Σε μία εφημερίδα σημειωνόταν ότι ο διαιτητής θα πρέπει να τρομάξει τη Μέρκελ στρίβοντας μία δραχμή (αντί ευρώ) για να επιλέξουν οι ομάδες τέρματα, ενώ σε άλλη ότι «το πρώτο μέτρο της νέας κυβέρνησης επιβάλλεται από το Βερολίνο και είναι να ηττηθούμε από τη Γερμανία την Παρασκευή».

Όποια και να είναι η έκβαση του αγώνα, πάντως, οι πολιτικοί θα έχουν ακόμη μία κρίση να αντιμετωπίσουν την επομένη, κάτι καθόλου αστείο, καταλήγει το BBC.

Γερμανικός τύπος

Με την οικονομία και την πολιτική ανακατεύει σήμερα ο γερμανικός Τύπος το ποδόσφαιρο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα για την Εθνική Γερμανίας που σήμερα το βράδυ αντιμετωπίζει την Ελλάδα στα προημιτελικά του Euro 2012.

Συγκεκριμένα, "σήμερα στις 20:45 (ώρα Γερμανίας) υπάρχει ένα επαναληπτικό μάθημα για τους Έλληνες στο ευρώ. Τα αγόρια θα παίξουν όπως η καγκελάριος: σκληρά, αλλά δίκαια", γράφει η εφημερίδα ταμπλόιντ του Βερολίνου BZ, που προσφέρει στους αναγνώστες της ένα πόστερ της Εθνικής Γερμανίας με τα πρόσωπα των παικτών να έχουν αντικατασταθεί με το πρόσωπο της Μέρκελ σε διαφορετικές εκφράσεις.

"Σήμερα δεν θα μπορέσουμε να σας σώσουμε", γράφει στην πρώτη της σελίδα η Bild, η οποία κάνει λόγο για "το πιο δύσκολο ματς της καγκελάριου", η οποία θα παρακολουθήσει τη συνάντηση από τις κερκίδες του σταδίου του Γκντάνσκ της Πολωνίας. Η Bild αναρωτιέται αν η Άνγκελα Μέρκελ θα μπορέσει πραγματικά να εκφράσει τη χαρά της σε περίπτωση που η Γερμανία βάλει γκολ. "Θα δείξει τη χαρά της ή θα την κρύψει τελείως", επισημαίνει η εφημερίδα η οποία εκφράζει τη βεβαιότητα πως ο "γερμανός προπονητής Γιοακίμ Λεβ θα σπάσει το ελληνικό μπετόν".

Ενας αγώνας "πιστωτών εναντίον οφειλετών"

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επέλεξε μια εικόνα από σκηνή ταινίας "Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντι Πάιθονς" που δείχνει τον Σωκράτη και τον Χέγκελ να δίνουν τα χέρια πριν από τον ποδοσφαιρικό αγώνα στο σκετς "Ο Αγώνας των Φιλοσόφων" της ταινίας. Η εφημερίδα τονίζει πως ως "λαός ποιητών και των στοχαστών οι Γερμανοί είναι ισότιμοι με τους Έλληνες".

Η Tageszeitung βλέπει έναν αγώνα "πιστωτών εναντίον οφειλετών" και εικονογραφεί το ρεπορτάζ της με ένα σκίτσο που απεικονίζει ένα καφέ στην Αθήνα με τους έντεκα έλληνες παίκτες να αναρωτιούνται πως θα σκοράρουν απέναντι σε έντεκα ομπρέλες με τα ευρωπαϊκά χρώματα που έχουν παραταχθεί στο αντίπαλο τέρμα, σε μια αναφορά στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την ώρα που αρκετοί θεωρούν πως αυτή η αναμέτρηση ξεπερνά το ποδόσφαιρο, η Tagespiegel υπενθυμίζει πως "ίσως να μην είναι παρά ένα παιχνίδι".

Τέλος, η Frankfurter Rundschau εκτιμά πως θα δούμε αντίπαλους τους "στρατιώτες του ευρώ" με μια ελληνική ομάδα που έχει έναν και μόνο στόχο: να στείλει τη μπάλα στα μούτρα της Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: