Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Όταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έπιναν μπύρα

 Ένας αιγυπτιακός τάφος που ανακαλύφθηκε στο Λούξορ, δείχνει την παρασκευή μπύρας πριν από 3.000 χρόνια.

01152379970352Ο τάφος, που είναι διακοσμημένος με πολύχρωμες τοιχογραφίες, ανήκε στον ζυθοποιό της πόλης του Λούξορ. Φωτογραφία: AP/Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Πηγή: AP

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο ενός αρχαίου ζυθοποιού στην πόλη του Λούξορ στην Αίγυπτο, η ηλικία του οποίου είναι άνω των 3.000 ετών. Σύμφωνα με τον υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Ιμπραήμ, ο τάφος ανακαλύφθηκε από Ιάπωνες αρχαιολόγους και ανήκε στον ζυθοποιό Χόνσο Εμ Εβρ.

Ο τάφος του Χόνσο Εμ Εβρ, που έζησε πριν από 3.200 χρόνια, είναι «μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν ποτέ στην πόλη του Λούξορ, στη νεκρόπολη της Θήβας», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ.

Ο τάφος χρονολογείται από την περίοδο του Ραμσή Β΄(τρίτου Φαραώ της 19ης δυναστείας, 1303-1213 π.Χ) και ανήκει στον επικεφαλής «παρασκευαστή μπύρας των θεών των νεκρών» που ήταν επίσης επικεφαλής της βασιλικής αποθήκης.

01152379970353Τοιχογραφίες στον τάφο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Λούξορ της Αιγύπτου. Φωτογραφία: AP/Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων. Πηγή: AP

Όπως ανέφερε ο υπουργός αρχαιοτήτων, οι τοίχοι των θαλάμων του τάφου έχουν «υπέροχα σχέδια και χρώματα που αντανακλούν τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής μαζί με τις θρησκευτικές τελετές» των αρχαίων Αιγυπτίων.

Να σημειωθεί ότι ενώ στον ελληνικό κόσμο βασίλευε ο Διόνυσος και η άμπελος, στους λαούς της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας κυριαρχούσε η μπύρα. Οι Ασσύριοι έφτιαχναν μπύρα από τους καρπούς της φοινικιάς, ενώ οι Αιγύπτιοι από σιτάρι και κριθάρι και μερικές φορές η μπύρα αποτελούσε μέρος της αμοιβής των δημόσιων εργατών.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το χώρο, ενώ καθάριζαν το προαύλιο «ενός άλλου τάφου που ανήκε σε ένα κορυφαίο μέλος του βασιλείου της εποχής του Φαραώ Αμενχοτέπ Γ΄της 18ης δυναστείας», δήλωσε ο Jiro Kondo, επικεφαλής της ιαπωνικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο Waseda.

Ο τάφος θα βρίσκεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έως ότου ολοκληρωθεί το ανασκαφικό έργο, ανέφερε το υπουργείο.

Το Λούξορ, μια πόλη περίπου 500.000 κατοίκων, στις όχθες του Νείλου στη νότια Αίγυπτο, είναι σαν υπαίθριο μουσείο με τους εντυπωσιακούς ναούς του, τα κολοσσιαία αγάλματα, τους τάφους των Φαραώ και διάφορα άλλα αξιοθέατα, όπως το ξενοδοχείο Winter Palace, όπου η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι λέγεται ότι έγραψε το “Θάνατος στο Νείλο”.

http://www.youmagazine.gr/wordpress/2014/01/ancient-brewer-found-in-luxor-tomb/

Δεν υπάρχουν σχόλια: