Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Ανδρέα Λασκαράτου : Ο εκλογεύς




Ο εκλογεύς

 (Όπως τον περιέγραψε ο Ανδρέας Λασκαράτος πριν από 150 χρόνια και παραμένει ίδιος κι απαράλλακτος με τον σημερινό.)

Ο ψηφοφόρος τούτος εκλογεύς, εχτός σπάνιων εξαιρέσεων, είναι ον ολοκλήρως ανίδεο των ηθικο-πολιτικο-κοινωνικών συμφερόντων της ανθρωπότητος, του έθνους του, ή του τόπου του. Αλλά και αν τον έκανες ναν τα καταλάβει, έμενε παντελώς αδιάφορος δι' αυτά. Αντί τούτων εχτιμά και γυρεύει το ιδιαίτερον ατομικόν συμφέρον.
Εις την ψήφον οπού του έδωσεν ο μεγαλόδωρος νομοθέτης, αυτός έχει ένα πίστωμα. Πίστωμα χωρίς προσδιορισμένο ποσόν αλλ' οπού, στην περίσταση, διά συμβιβασμού, ορίζεται το ποσόν και  πληρώνεται  πέντε φράγκα, δέκα φράγκα περισσότερο ή λιγότερο. «Πώς θα πάει κ' εκείνος αύριο στας Αθήνας να λάβει τόσα;»... πληρώνεται ακόμη το πίστωμά του και με υπόσχεση θέσεως: υπάλληλος είς τα Δικαστήρια, δασοφύλακας, τελώνης, αρχαιοφύλακας κ.λπ...
Πληρώνεται και με υπόσχεση μεσιτείας διά την υπόθεση του... Είναι τόσος καιρός οπού γυρεύει ναν του παραχωρεθεί το δείνα ή το δείνα άλλο, και ο υποστηριζόμενός του θα μιλήσει με το φίλο του τον υπουργό, και θαν του κατορθώσει ό,τι θέλει, κ,λ. κ.λ.
Τέτοια είναι τα δάχτυλα που ρίχνουνε ψήφους μέσα στες κάλπες! Ανοίγουντ' έπειτα οι κάλπες τούτες, κηρύττονται οι μείναντες βουλευταί, και σημαίνουνε οι καμπάνες χαρά μεγάλη!...
 Έτσι ο ψηφοφόρος τούτος εκλογεύς δεν είναι πολίτης γνωμοδοτών διά της ψήφου του είς τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλ' απλώς μόνον είναι κάτοχος πιστώματος, ποσού και είδους αορίστου, συναλλαττομένου κατ' αρέσκειαν με χρήματα, ή με υπόσχεσες.
Αλλά εμείς οι Ανατολίτες αντιγράφουμε τους πολιτικούς θεσμούς από τους κώδικας των Ευρωπαίων, καθώς αντιγράφουμε και τες  μόδες από τα φιγουρίνια τους.


Ο Ανδρέας Λασκαράτος, ο μεγάλος κεφαλλονίτης σατιρικός ποιητής, πεζογράφος  και μαχητής, γεννήθηκε την Πρω­τομαγιά του 1811 στο χωριό Ριτσάτα και πέθανε στις 24 Ιουλίου 1901, στο Λη­ξούρι. Γεννήθηκε σε μια εποχή που τα Επτάνησα περνούσαν από την Γαλλική στην Αγγλική προστασία. Από την φύση του ήταν πνεύμα ιδιαίτερα ανήσυχο, έξυπνος και ετοιμόλογος. Υπήρξε έντονα σατιρικός και σταθερός στις απόψεις του παραδίδοντας έργα που έρχονται σε σύγκρουση με τις αντιλήψεις της εποχής του. Το γεγονός ότι δεν δίσταζε να εκφράζει ελεύθερα και ανεπηρέαστα τις απόψεις του στηλιτεύοντας την υποκρισία αποτέλεσε την κύρια αιτία για τη φυλάκιση, τους διωγμούς και τους αφορισμούς που γνώρισε κυρίως από την εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: