Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Υπάρχουν τροφές που χαρίζουν μακροζωία;





Υπάρχουν τροφές που χαρίζουν μακροζωία;
Συχνά αναφερόμαστε στους κατοίκους της Ικαρίας, που "παραδίδουν" μαθήματα μακροζωίας, καθώς  οι περισσότεροι καταφέρνουν να αγγίξουν τα 90 χρόνια ζωής. Μήπως ανάμεσα στα μυστικά τους  είναι και η καλή διατροφή; Υπάρχουν... διατροφικά ελιξίρια που χαρίζουν μακροζωία;
Αντιοξειδωτικά: Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγει το σώμα και ευθύνονται για τπ γήρανση. Οι αντιοξειδωτικές  τροφές  περιέχουν βιταμίνες  C, Ε, Q10, β-καροτένιο, λυκοπένιο, σελήνιο και βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα, το ακτινίδιο, το ρόδι, τα μούρα, τα κράνμπερι, το κόκκινο κρασί -που περιέχει φλαβονοειδή και πολυφαινόλες-, το πράσινο τσάι κ.λπ.
Το ελαιόλαδο: Η πιο αντιπροσωπευτική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Προστατεύει την καρδιά, αφού αυξάνει την HDL χοληστερόλη (καλή). Επιπλέον το ελαιόλαδο, όπως και οι ελιές, εμφανίζει προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Έχει τη μεγαλύτερη θερμική αντοχή κατά το μαγείρεμα, με αποτέλεσμα η χρήση του να συνιστάται ως βασική πηγή λίπους.
Ω-3 λιπαρά οξέα: Αρκετά ψάρια (σαρδέλα, σολομός, ρέγκα. πέστροφα) αποτελούν εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα και αποτελούν πολύ βασικό συστατικό για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.
Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα και καρύδια, είναι πλούσια σε γ-τοκοφερόλεδ αλλά και βιταμίνη Ε, που βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του λιπιδαιμικού προφίλ, μειώνοντας τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.
Λαχανικά: Τροφοδοτούν τον οργανισμό με φυτικές ίνες για την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Είναι πλούσια σε νερό για την ενυδάτωση του σώματος και αποτελούν πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων που προστατεύουν τον οργανισμό από προβλήματα υγείας. Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α (προστατεύει τα μάπα), η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο (μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου και χρόνιων παθήσεων). η πατάτα είναι πηγή καλίου (ρυθμίζει την πίεση) και το μπρόκολο είναι πηγή ασβεστίου για γερά οστά. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (πλούσια σε φυλλικό οξύ) προστατεύουν από καρδιαγγειακά προβλήματα μέσω ενός μηχανισμού μείωσης της ομοκυστεΐνης στο αίμα.
TIP. Σύμφωνα με έρευνες για τη μακροζωία, η γενικότερη υιοθέτηση ενός μεσογειακού μοντέλου διατροφής, έναντι ενός αντίστοιχου δυτικού τύπου, εξασφαλίζει τη μακροβιότητα.
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: