Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Αναστασία Δ. Κόκκαλη : Νηστεία και σωστή διατροφή




Νηστεία και σωστή διατροφή
Της  Αναστασίας Δ. Κόκκαλη
Η Σαρακοστή χαρακτηρίζεται από την πιο γνωστή νηστεία συγκριτικά με τις υπόλοιπες νηστείες του έτους. Πολλοί είναι αυτοί που ακολουθούν την παραδοσιακή νηστεία, η οποία επιβάλλει πλήρη αποχή από κάθε ζωικό τρόφιμο.
Η συγκεκριμένη περίοδος είναι μια καλή ευκαιρία για να ζήσουμε ως χορτοφάγοι και να γευτούμε εξαιρετικές και πολύ θρεπτικές παραδοσιακές συνταγές.
Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι από μόδα τείνει να γίνει ανάγκη, καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας, στην ευεξία, στην καλή διάθεση, στο ωραίο δέρμα, στα λαμπερά μαλλιά και στην καλύτερη απώλεια βάρους. Έχει  περάσει η εποχή όπου όσοι νήστευαν αποτελούσαν μικρή μερίδα του πληθυσμού. Οι λόγοι; Θρησκευτικοί, ηθικοί, υγείας αλλά και για λόγους αδυνατίσματος!
Φυτικά τρόφιμα
Ο Αμερικανικός Σύλλογος Καρκίνου, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου και ο Αμερικανικός Σύλλογος της Υγείας της Καρδιάς, όλοι συστήνουν μία διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα και με περιορισμό στις ζωικές τροφές.
Μία χορτοφαγική δίαιτα, όπως δηλαδή είναι η νηστεία, περιλαμβάνει αφθονία αντιοξειδωτικών, φυτοχημικά συστατικά και φυτικές ίνες, ενώ είναι φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και χοληστερόλη, και όλα συνηγορούν σε υγιή απώλεια βάρους και παράλληλα στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.
Για να εξασφαλίσουμε την επιθυμητή διατροφική ισορροπία, θα πρέπει να υπάρχει μία καλή ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβάνοντας μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρια, όσπρια, και προϊόντα σόγιας. Ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά όπως π.χ ρεβίθια με καστανό ρύζι ή φασόλια με πλιγούρι είναι απαραίτητος για την κάλυψη της πρωτεϊνικής πρόσληψης. Η κατανάλωση θαλασσινών 3 φορές την εβδομάδα πχ γαρίδες, καλαμάρι, χταπόδι, σουπιές επιβάλλεται για την ισορροπημένη πρόσληψη ω-3 λιπαρών, σιδήρου και πρωτεΐνης. Επίσης η προσθήκη πολλών λαχανικών σε όλα τα γεύματα καλύπτει τις ανάγκες μας σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, πολύτιμα αντιοξειδωτικά και αναρίθμητα θρεπτικά συστατικά.
Χορτοφαγία
Είναι γεγονός ότι οι ενήλικες και τα παιδιά που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή είναι γενικά πιο αδύνατοι από τους non vegetarians. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι μια χορτοφαγική διατροφή περιλαμβάνει συνήθως λιγότερο κορεσμένο λίπος και περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, δηλαδή τρόφιμα που είναι πιο χορταστικά και λιγότερo πυκνά σε θερμίδες.
Αλλά μια χορτοφαγική διατροφή δεν είναι αυτομάτως χαμηλή σε θερμίδες.
Πρόγραμμα
Χρειάζεται σωστός διατροφικός σχεδιασμός δίνοντας προτεραιότητα στο μέγεθος της μερίδας αλλά και στους συνδυασμούς.
Εξάλλου, βασικά στοιχεία για την επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι τα ίδια για χορτοφάγους και non vegetarians. Υγιεινή διατροφή, ποικιλία στα τρόφιμα, ενεργειακό ισοζύγιο, επαρκής ενυδάτωση και υψηλή αντιοξειδωτική προστασία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: