Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Στον βωμό της επικείμενης επιλογής του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου έπεσαν οι καθαρίστριες

 

Στον βωμό της επικείμενης επιλογής του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου έπεσαν οι καθαρίστριες
 
Της ΤΖΩΡΤΖΙΑΣ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ


Ο μόνιμος διαγκωνισμός υποψηφίων και η συλλογή «εμπράκτων» αποδείξεων αγαστής συνεργασίας με την εκτελεστική εξουσία, που πρόκειται να κρίνει και να επιλέξει τον δικαστικό λειτουργό που θα καταλάβει το ύπατο αξίωμα της δικαστικής ιεραρχίας, αποτελούν πάγια πρακτική στον δικαστικό κλάδο.

Η υπόθεση των καθαριστριών έμελλε να πέσει θύμα αυτής της συγκυρίας, αφού σε λίγες ημέρες (30 Ιουνίου) αδειάζει η θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, καθώς ο σημερινός πρόεδρος Μιχαήλ Θεοχαρίδης αποχωρεί λόγω ορίου ηλικίας.

Οι αρχαιότεροι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου που διεκδικούν τη θέση του προέδρου είναι, κατά σειρά αρχαιότητας, οι κύριοι Αθανάσιος Κουτρουμάνος, Γεώργιος Χρυσικός, Γεώργιος Γιαννούλης, Ιωάννης Σίδερης, Δήμητρα Παπαντωνοπούλου και Νικόλαος Λεοντής.

Ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος κ. Κουτρουμάνος είχε παραλειφθεί από την ίδια κυβέρνηση πέρυσι προκειμένου να προαχθεί στη θέση του προέδρου ο νεότερός του στην επετηρίδα κ. Θεοχαρίδης. Συνεπώς θεωρείται απίθανο να στηριχθεί φέτος για την ίδια θέση. Δεύτερος έρχεται ο κ. Χρυσικός, ο οποίος θεωρείται από τους πλέον ανεξάρτητους και αξιοπρεπείς δικαστικούς λειτουργούς. Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για δικαστή που ουδέποτε είχε σχέσεις με την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία. Γεγονός που τον αποκλείει από την προαγωγή του στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. Τρίτος στη σειρά αρχαιότητας είναι ο αντιπρόεδρος κ. Γ. Γιαννούλης, ο οποίος θεωρείται και το φαβορί για τη θέση του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου.

Και σε αυτό ακριβώς το σημείο εντοπίζεται ο κρίκος σύνδεσης με την απόφαση για την αναστολή επαναπρόσληψης των 397 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

Η αίτηση της αναστολής του υπουργείου Οικονομικών εισήχθη για εκδίκαση στο Β2 τμήμα του Αρείου Πάγου των εργατικών διαφορών. Πρόεδρος του τμήματος είναι ο αντιπρόεδρος κ. Γ. Γιαννούλης, ο οποίος και χρέωσε την υπόθεση στον αρεοπαγίτη κ. Χριστόφορο Κοσμίδη, που έβγαλε την επίμαχη απόφαση. Αν και δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί τα νέα δικαστικά τμήματα για τη δικαστική περίοδο 2014-2015, φαίνεται πως ο τελευταίος θα είναι στο ίδιο τμήμα εργατικών διαφορών, στο οποίο και θα συζητηθεί η κύρια αίτηση αναιρέσεως της διαθεσιμότητας των καθαριστριών.

Στο μεταξύ, στο τέλος του μηνός, θα μείνουν κενές τέσσερις θέσεις αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, τις οποίες διεκδικούν με ισχυρές πιθανότητες εκλογής η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Βασιλική Θάνου, ο αρεοπαγίτης Παν. Γεωργέλλης, καταγόμενος εκ Μυτιλήνης, όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπάμπης Αθανασίου, ο Παναγιώτης Ρουμπής, ο Ανδρέας Δουλγεράκης και ο Κωνσταντίνος Φράγκος.

Αρχαιότερη στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών είναι η κ. Βιολέττα Κυτέα, η οποία ωστόσο παραλείφθηκε να προαχθεί στον βαθμό του αντιπροέδρου και στις περσινές επιλογές του υπουργού, με συνέπεια να θεωρείται πιθανό να επαναληφθεί η παράλειψή της και φέτος, αν και η ηγεσία του υπουργείου υποστήριζε και εξακολουθεί να υποστηρίζει πως σέβεται τη σειρά αρχαιότητος των δικαστικών λειτουργών. Παρά την παλιά συνδικαλιστική –και όχι μόνο– αντιπαλότητα της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Θάνου με τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να παραλειφθεί στις επικείμενες προαγωγές μετά και τη θριαμβευτική εκλογή της στον μεγαλύτερο δικαστικό συνδικαλιστικό φορέα της δικαιοσύνης.


****

Έτσι εννοούσε την αποκατάσταση των αδικιών ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Έδωσε μάλιστα τη δυνατότητα στη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα «New York Times» να δείξει σε όλη την υφήλιο με ποιον... ανθρώπινο τρόπο στην Ελλάδα διορθώνονται οι αδικίες κατά ανυπεράσπιστων καθαριστριών, που ξαφνικά εν μια νυκτί έχασαν τη δουλειά τους και τα 400 ευρώ με τα οποία προσπαθούσαν να ζήσουν τα παιδιά τους...

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=87670&colid=37&catid=33&dt=2014-06-15%200:0:0

Δεν υπάρχουν σχόλια: