Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Από αύριο ήλθε η ώρα για νέο μακελειό στις συντάξεις!



Ηρθε η ώρα για νέο μακελειό στις συντάξεις!

Από αύριο ξεκινά η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, που περιλαμβάνουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% και την περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 5,2%.

Αυτές οι αλλαγές οδηγούν:

α) σε ανεπαίσθητη αύξηση του μισθού 1.700.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα,
β) στη λίγο μεγαλύτερη μείωση του κόστους της μισθοδοσίας κατά 2,9% για επιχειρήσεις - εργοδότες.
γ) στη μείωση των επικουρικών συντάξεων για 1.061.362 συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Ηδη οι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑ έλαβαν από την προηγούμενη εβδομάδα τη μειωμένη επικουρική σύνταξη του Ιουλίου.

Στο σκέλος της αύξησης του μισθού στους εργαζομένους, αυτή αναμένεται να είναι της τάξης του 1%. Για αποδοχές 1.200 ευρώ ο εργαζόμενος θα καρπωθεί όφελος 12 ευρώ τον μήνα. Στον αντίποδα, υπολογίζεται ότι οι περικοπές κατά 5,2% στις επικουρικές συντάξεις μεταφράζονται σε μειώσεις κατά περίπου 10 ευρώ κατά μέσο όρο, καθώς έχει υπολογιστεί ότι οι επικουρικές συντάξεις κυμαίνονται στα επίπεδα των 200 ευρώ.

Η παράπλευρη ωφέλεια από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Οι υπολογισμοί του υπουργείου Εργασίας θέλουν να προστίθενται έως 30.000 εργαζόμενοι ως το τέλος του έτους λόγω αυτής της μείωσης εισφορών. Αιτία είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν μείωση του λειτουργικού κόστους τους, συνεπώς θεωρητικά θα μπορούν να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ευκολία σε νέες προσλήψεις προσωπικού.

Από την άλλη πλευρά όμως η μείωση αυτή των ασφαλιστικών εισφορών έχει ως συνέπεια να καταργείται σε πρώτη φάση, από την 1η Ιουλίου, ο Διανεμητικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ), που αποτελούσε μια κοινωνική παροχή για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Επίσης, μειώνεται η εισφορά για τη χορήγηση επιδομάτων μητρότητας, με το υπουργείο Εργασίας να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να εξευρεθεί από άλλες πηγές το συγκεκριμένο κονδύλι και να μην αναγκαστεί να προχωρήσει είτε σε περικοπή είτε, ακόμα χειρότερα, σε κατάργηση του συγκεκριμένου επιδόματος. Επίσης, μειώνεται η εργοδοτική εισφορά για το επίδομα στράτευσης, για τον Ειδικό Λογαριασμό Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης και για τον Ειδικό Κοινό Λογαριασμό Ανεργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για αντίστοιχη μείωση στα προγράμματα που θα απευθύνονται σε ανέργους.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της περικοπής στις επικουρικές συντάξεις, επιβλήθηκε λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής, ελέω Μνημονίου, από την 1η Ιουλίου, της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για το ΕΤΕΑ. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 όλοι οι φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) υπόκεινται στον ίδιο κανόνα, άρα είναι πιθανό να προκύψουν και εκεί ανάλογες περικοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: