Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Tips για την ταξιδιωτική φωτογραφία


Tips για την ταξιδιωτική φωτογραφία

 

  Πλησιάζει καλοκαίρι. Διακοπές. Ταξίδια. Η εποχή που δραπετεύουμε από την καθημερινότητα και οι φωτογραφικές μηχανές παίρνουν εμπρός. Οι φωτογραφικές ευκαιρίες των ταξιδιών, μας δελεάζουν να απαθανατίσουμε εικόνες που θέλουμε να κρατήσουμε για πάντα. Από μέρη μακρινά, ασυνήθιστα, πέρα από τη ρουτίνα. Από τόπους κοντινούς και μακρινούς, που καθένας μας κερδίζει με τη δική του ομορφιά. Θα ήταν ασυγχώρητη παράλειψη να μην εκμεταλλευτούμε τις ανεπανάληπτες εμπειρίες των ταξιδιών για να κάνουμε δημιουργικές φωτογραφίες, με πολύ περισσότερες αξιώσεις από τις απλές snapshot.


Για καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες

1. Προετοιμασία:

Story board. Πριν ξεκινήσει το ταξίδι μαζεύουμε πληροφοριακό υλικό, αγοράζουμε ταξιδιωτικό υλικό, χάρτες κλπ. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για τις ιδιαιτερότητες και τις συνήθειες της περιοχής, τους κατοίκους, τα αρχαιολογικά μνημεία, τις φυσικές ομορφιές, τον καιρό κλπ. τόσο καλύτερες πιθανότητες έχουμε. Κάνουμε ένα σχέδιο δράσης τι ακριβώς ενδιαφέρει να φωτογραφίσουμε και αν θα ασχοληθούμε με ένα θεματικό άξονα π.χ. ανθρώπινοι χαρακτήρες, θάλασσα, άγρια ζωή κλπ. Για παράδειγμα σε ένα φωτοσαφάρι στην Νότια Αφρική είναι αναμενόμενο να επικεντρωθεί κανείς στα άγρια ζώα ενώ σε μια πόλη της Κεντρικής Ευρώπης έχουν πολύ ενδιαφέρον τα μεσαιωνικά κτήρια.

Οργανώνουμε τον εξοπλισμό μας με τα απολύτως απαραίτητα. Δεν έχει νόημα να κουβαλάει κανείς μαζί του μια βαρειά και ασήκωτη τσάντα, γεμάτη φακούς και μηχανές και τελικά να χρησιμοποιήσει τα μισά ή λιγότερα. Οι καλύτερες φωτογραφίες γίνονται με ένα δύο αγαπημένους φακούς, με προσεκτική επιλογή που να ταιριάζει ακριβώς στα ενδιαφέροντά μας, πάντα με μια καλή αλλά όχι βαρειά μηχανή.


Τα αξεσουάρ. Εκτός από τον καθαυτό φωτ. εξοπλισμό, πολύ σημαντικά είναι πράγματα όπως μια καλή τσάντα τύπου daypack με χώρο για κάποια ρούχα και ένα σάντουιτς. Επίσης φακός, πολυεργαλείο τύπου ελβετικού σουγιά, πυξίδα, αδιάβροχο κινητό τηλέφωνο, εξτρά μπαταρίες.

Ασφάλεια. Σε τόπους μακρινούς που δεν γνωρίζουμε καλά, ιδιαίτερα εκτός Ευρώπης, παίρνουμε μερικές βασικές προφυλάξεις. Δηλ. προσπαθούμε να είμαστε πάντα με παρέα, προσέχουμε τη φωτογραφική τσάντα, δεν περπατάμε σε περίεργα μέρη νύκτα, δεν αφήνουμε τον εξοπλισμό σε αυτοκίνητο, ασφαλίζουμε την τσάντα όταν καθόμαστε σε εστιατόριο ή καφέ κλπ.


2. Λήψη:

Προσέγγιση. Για να ξεφύγουμε από τη λογική της απλής αναμνηστικής φωτογραφίας υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Π.χ. να διηγηθούμε μια φωτογραφική ιστορία που να ξετυλίγεται μέσα από τη σειρά των φωτογραφιών. Ή να υιοθετήσουμε μια διαφορετική οπτική γωνία αποφασίζοντας να κάνουμε τα πάντα με ευρυγώνιο.

Πρωτοτυπία. Στην ταξιδιωτική φωτογραφία σχεδόν τα πάντα έχουν ειπωθεί με κάποιο τρόπο. Οπότε για δημιουργική φωτογραφία το καλύτερο είναι να αναζητήσουμε το προσωπικό μας ύφος και τη δική μας ματιά, μακριά από τα τετριμμένα και αυτονόητα. Αν πλησιάσουμε από κοντά και τοποθετήσουμε στο πρώτο πλάνο ένα αντικείμενο ενδιαφέροντος, αν βρούμε ένα ζωντανό στοιχείο π.χ. ένα παιδάκι που ζωντανεύει ένα κατά τα’ άλλα άψυχο κάδρο, αν βάλουμε ένα έντονο χρώμα σε μονοχρωματικό πλαίσιο κλπ. τότε έχουμε κερδίσει τις εντυπώσεις.

Αναζήτηση θέματος: Οι τοπικές αγορές, τα παζάρια, οι παραδοσιακές συνοικίες των πόλεων κλπ. είναι τα πρώτα σημεία που θα στραφούμε ψάχνοντας το θέμα. Άνθρωποι στους χώρους δουλειάς ιδιαίτερα αν ασχαλούνται σε παραδοσιακά επαγγέλματα αποτελούν καλές επιλογές. Επίσης έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, οι απλοί άνθρωποι των αγροτικών περιοχών συνήθως είναι ανοιχτοί και φιλικοί για φωτογράφηση.

Άδεια και συνεννόηση. Είναι καλό να εξασφαλίζουμε τη συναίνεση όσων φωτογραφίζουμε έστω και σε μακρινό πορτραίτο και να σεβόμαστε τις τοπικές συνήθειες και παραδόσεις, ειδικά σε χώρες με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο και αντιλήψεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσβάλλουμε ανθρώπους με τη συμπεριφορά μας.

http://www.photo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: