Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΡΑΚΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΗΤΤΑ


ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Γκρίνια, κατήφεια και εντάσεις. Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μπροστά στη διαφαινόμενη ήττα, οι κορυφαίοι της Νέας Δημοκρατίας επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, λένε οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του, είναι σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση, αφού παρά τα όσα λέει δημοσίως, έχει αντιληφθεί το μέγεθος της ήττας. Ενδεικτικό της εικόνας διάλυσης που παρουσιάζει το κόμμα είναι ότι η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb, το τελικό χτύπημα για τον πρωθυπουργό ήρθε το Σάββατο 17 Ιανουαρίου, ανήμερα του Αγίου Αντωνίου. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους συνεργάτες του να ειδοποιήσουν τους εργαζόμενους στα γραφεία του κόμματος να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταβεί στη Συγγρού και να του ευχηθούν χρόνια πολλά για την ονομαστική του εορτή.

Προς μεγάλη του απογοήτευση, οι συνεργάτες του τον ενημέρωσαν πως δεν μπορεί να στηθεί κάποια «φιέστα» διότι στα γραφεία του κόμματος δεν υπήρχε… ψυχή ζώσα.

Τα γραφεία του κόμματος που τα προηγούμενα χρόνια έσφυζαν από ζωή και από χιλιάδες ψηφοφόρους που σχημάτιζαν ουρές για τη λεγόμενη «πολιτική ζύμωση», είναι πλέον άδεια…

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ο μόνος που φαίνεται να έχει εξασφαλισμένη μία θέση στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας είναι ο Δημήτρης Σταμάτης, του οποίου η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας εγγυάται τουλάχιστον την παρουσία στα πράγματα από την 26η Ιανουαρίου και μετά.

Κανείς άλλος δε φαίνεται να έχει μέλλον στη ΝΔ σε περίπτωση ήττας, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταλογίζουν ευθέως στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, σημαντικές ευθύνες για τη διαφαινόμενη ήττα.

«Η σκληρή πόλωση του Χρύσανθου» μας κατέστρεψε, λένε στις ιδιωτικές τους συζητήσεις δεκάδες στελέχη του κόμματος φωτογραφίζοντας τον Χ. Λαζαρίδη ως το βασικό υπεύθυνο του σκληρού ροκ που ακολούθησε ο Πρωθυπουργός, απωθώντας με τον τρόπο αυτό κεντρώους ψηφοφόρους που κατευθύνονται - όπως όλα δείχνουν - στο Ποτάμι.

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη είναι το βασικό πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή, καθώς σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων που στήριξαν τη ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, φαίνεται πως επιλέγει το Ποτάμι στη μάχη της 25ης Ιανουαρίου.

Αυτές οι κρίσιμες 2-3 μονάδες θα έδιναν άλλη προοπτική στη Λεωφόρο Συγγρού, στην οποία αναγνωρίζουν λάθη στη στρατηγική που οδηγούν το κόμμα με μαθηματική ακρίβεια στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας του.

Αρκετά στελέχη μιλούν ακόμα και για διαφαινόμενο βατερλώ στην κεντρική ομιλία του κόμματος αφού ο μηχανισμός δεν μπορεί να συγκεντρώσει κόσμο. Κάποιοι λένε στον Σαμαρά η συγκέντρωση να γίνει στο Σύνταγμα με 2.000 – 3.000 ψηφοφόρους, ενώ κάποιοι άλλοι του εισηγούνται το ΟΑΚΑ όπου θα χρειαστεί τουλάχιστον 15.000 πολίτες για να φανεί μια αξιοπρεπής εικόνα χωρίς τηλεοπτικά τρικ.

Δε λείπουν πάντως και οι αντικρουώμενες απόψεις. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που «κατηγορούν» τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού για χαλαρότητα την προεκλογική περίοδο, παρά το γεγονός πως σε οργανωτικό επίπεδο αποδείχθηκε ότι ο γαλάζιος μηχανισμός ανταποκρίθηκε αναπάντεχα καλά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

«Οι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι με το ΣΥΡΙΖΑ θα χάσουν πολλά» σημειώνει στο Newsbomb.gr στέλεχος της απερχόμενης κυβέρνησης, ο οποίος τονίζει ότι δεν υπήρχε χρόνος να χτιστούν θετικά μηνύματα, όπως επιχείρησε την πρώτη εβδομάδα το εκλογικό επιτελείο, αλλά έπρεπε να ενταθεί ο φόβος.

Ο μεγάλος προβληματισμός όλων πάντως, στο γαλάζιο στρατόπεδο, είναι μήπως η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να φτάσει το 29.66% που έλαβε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, κάτι που ενδεχομένως ανοίξει νέο κύκλο εσωστρέφειας και αμφισβήτησης της ηγεσίας στη Λεωφόρο Συγγρού.

Αυτό που έχει τρομάξει περισσότερο από όλα τον Αντώνη Σαμαρά είναι το θέμα ηγεσίας που πρόκειται να τεθεί αμέσως μετά τις εκλογές. Βέβαια, εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός έχει φροντίσει σε εκλόγιμες θέσεις των ψηφοδελτίων να τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους προκειμένου την επόμενη μέρα να «ελέγχει» τουλάχιστον την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: