Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΙΖΕΛΟΣ : Και οι συστημικές τράπεζες υπεύθυνες για το χρέος


Και οι συστημικές τράπεζες υπεύθυνες για το χρέος 

Γράφει ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΙΖΕΛΟΣ

H μεγάλη υπερχρέωση της χώρας μας έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο πτωχοκομείο. Οι σοφοί εγκέφαλοι των κυβερνήσεων της τελευταίας πενταετίας έριξαν όλα τα βάρη της κρίσης στον μόνο ανεύθυνο, τον λαό. Ενώ εκείνο που είναι γεγονός είναι ότι η υπερχρέωση είναι το αποτέλεσμα της πλήρους ανικανότητας των ελληνικών κυβερνήσεων που συνεχώς κατασπαταλούσαν τους πόρους του Δημοσίου σε περιττές και πολυτελείς δαπάνες. Εκείνο, όμως, που δεν γνωρίζει ο λαός είναι ότι για την υπερχρέωση ένας από τους βασικούς παράγοντες ήταν και οι τράπεζες.

Στην περίοδο πριν από την κρίση, για να πετυχαίνουν υψηλή κερδοφορία ενοχλούσαν όλο τον κόσμο και τον προέτρεπαν να λάβει δάνεια και να αποκτήσει πιστωτικές κάρτες. Έτσι ο κάθε Έλληνας είχε από δύο και τρεις πιστωτικές κάρτες και δανειζόταν αφειδώς από τις τράπεζες. Και τα κέρδη των τραπεζών είχαν φτάσει σε αστρονομικά ποσά. Και ύστερα ήρθε η εποχή της οικονομικής κρίσης και η δραστική μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων. Έτσι πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν πλέον στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Έτσι δημιουργήθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια και οι στρόφιγγες δανειοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις τράπεζες έκλεισαν. Και εκτός από τα «κόκκινα» δάνεια έχουμε την τρομερή μείωση της ρευστότητας στην αγορά. Αυτή είναι η κατάσταση που δημιούργησε η πλεονεξία του τραπεζικού μας συστήματος. Και το κράτος, δηλαδή οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την οικονομική κρίση, αποφάσισαν να υπερχρεώσουν τη χώρα για να πετύχουν τη στήριξη του τραπεζικού μας συστήματος. Θα ήταν ασφαλώς δικαιολογημένοι στην απόφασή τους αυτή αν οι τράπεζες συμμετείχαν στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας μας. Αυτό, όμως, δεν συνέβη. Αντίθετα, έδειξαν προσήλωση αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κάθε τράπεζας. Εδώ έχουμε την αποκορύφωση της διαπλοκής των συστημικών τραπεζών με την κυβερνητική ηγεσία. Και απόδειξη αυτής της κατάστασης είναι η χορήγηση δανείων στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα δάνεια αυτά δόθηκαν χωρίς να τηρηθούν τα τραπεζικά κριτήρια και πρέπει να θεωρηθούν ότι πλέον έχουν χαθεί για τις τράπεζες.  

Καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από την «τρόικα», και τα οποία φορτώθηκαν οι έλληνες φορολογούμενοι, δόθηκαν κατά μεγάλο ποσοστό στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Και επιπλέον δημιουργήθηκε και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αυτό προικοδοτήθηκε από τα χρήματα δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για την αντιμετώπιση έκτακτων ζημιογόνων γεγονότων σε βάρος των τραπεζών. Σήμερα, το Ταμείο αυτό διαθέτει ένα νεκρό απόθεμα ύψους 10 δισ. ευρώ. Και η κυβέρνηση δεν θέλει το κεφάλαιο αυτό, που ανήκει στο Δημόσιο, να το αξιοποιήσει, για να μη στενοχωρηθούν οι μεγαλοτραπεζίτες. Και επιπλέον οι τράπεζες χρωστάνε στο Δημόσιο 500 εκατ. ευρώ από φόρους. Και το Δημόσιο, αντί να κυνηγήσει την είσπραξη του ποσού αυτού, κυνηγάει τους μικροοφειλέτες με κατασχέσεις και φυλακίσεις. Τι προσέφεραν οι τράπεζες έναντι των ευεργετημάτων που απόλαυσαν και απολαμβάνουν; Οι τράπεζες είναι ιδρύματα που στηρίζουν την οικονομία ενός κράτους. Τα δάνεια που χορηγούν στις επιχειρήσεις, αλλά και στα νοικοκυριά, είναι ένα είδος αιμοδοσίας στην οικονομία, γι' αυτό και απολαμβάνουν ευεργετήματα από τα κράτη. Όμως, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αγνόησε παντελώς αυτή τη σπουδαία αποστολή των τραπεζών. Τα χρήματα που εισέπραξε το Δημόσιο από την «τρόικα» και στη συνέχεια δόθηκαν στις τράπεζες δεν αιμοδότησαν την οικονομία και τα νοικοκυριά. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων δόθηκε στην ΕΚΤ για τη μείωση των δανείων που είχαν λάβει οι ελληνικές τράπεζες. Δηλαδή, σου δίνω και μου δίνεις, και τα πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος. Να γιατί στην πενταετία που μας πέρασε έχουμε σχεδόν διπλασιασμό του δημόσιου χρέους.

Τα «κόκκινα» δάνεια: Ασφαλώς, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που χορήγησαν οι ελληνικές τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς το συνολικό ύψος τους φτάνει σήμερα τα 80 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες άρχισαν να καλούν τα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια να δώσουν προσφορές για την εξαγορά και είσπραξη των δανείων αυτών. Ήδη από δέκα ξένα funds βρίσκονται αντιπρόσωποι στην Αθήνα για συζητήσεις, οι τιμές όμως που δίνουν είναι πολύ χαμηλές προς το παρόν. Μόνο η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε σχετική συμφωνία με την αμερικανική KKR και της πούλησε πακέτο «κόκκινων» δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Ήδη και η Alpha Bank βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ισπανική Aktual για τη δημιουργία κοινής εταιρείας που θα αναλάβει με δικά της έξοδα και τεχνογνωσία την είσπραξη των «κόκκινων» δανείων, το ύψος των οποίων υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ. Η Εθνική, προς τιμήν της, δεν έχει αποφασίσει ακόμη να πουλήσει πακέτα με «κόκκινα» δάνεια, γιατί σέβεται την αξιοπρέπεια των πελατών της, που έχουν περιέλθει σε δύσκολη θέση. Αυτό για την ελληνική κοινωνία θα είναι ένα ισχυρό χτύπημα και η κυβέρνηση, η όποια προκύψει από τις προσεχείς εκλογές, θα πρέπει να λάβει τα μέτρα της ώστε να μη γεμίσει η Ελλάδα από έλληνες και ξένους μπράβους που θα εκβιάζουν τους δυστυχείς δανειολήπτες για να τους αναγκάσουν να πληρώσουν. Επομένως, πρέπει να υπάρξει κάποια προστασία των δανειοληπτών. Και οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για την κατάσταση αυτή έχουν ένα μεγάλο ποσοστό ευθύνης. Ωστόσο οι τράπεζες, από την κατάσταση αυτή δεν ζημιώθηκαν καθόλου, διότι η κυβέρνηση κάλυψε τις ζημίες από τα δάνεια που έλαβε το Δημόσιο. Έτσι, όλο αυτό το βάρος μετατοπίστηκε στους ώμους των φορολογουμένων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από την περσινή δόση του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από την «τρόικα», ύψους 42 δισ. ευρώ, ολόκληρο σχεδόν το ποσό αυτό δόθηκε για τη στήριξη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Εκτός αυτού, όμως, οι τράπεζες έλαβαν δάνεια άνω των 100 δισ. από την ΕΚΤ και θα έπρεπε να επιδείξουν έναν σεβασμό στους αδύναμους οικονομικά δανειολήπτες. Και θα έπρεπε η κυβέρνηση να μεριμνήσει για να βρει τρόπο εξυπηρέτησης των «κόκκινων» δανείων, χωρίς την επιδρομή στην Ελλάδα των ξένων κεφαλαίων.

Προεκλογικά δρώμενα: Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν να σβήσουν τα όσα δεινά επισώρευσαν στον ελληνικό λαό, ή τουλάχιστον να τα εμφανίσουν ως αναγκαία για τη σωτηρία της Ελλάδας! Η ΝΔ, πιστή στη γραμμή της κινδυνολογίας και της ψευδολογίας, καταβάλει αγωνιώδεις προσπάθειες να μας πείσει ότι το πρόγραμμά της, στην περίπτωση που θα επανέλθει στην εξουσία ως πρώτο κόμμα, θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που εφάρμοσε και εφαρμόζει μέχρι σήμερα. Ο πανικόβλητος κ. Σαμαράς υπόσχεται μείωση των φόρων και την οικονομική ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων των συνταξιούχων, των ανέργων και ότι θα αυξήσει τον κατώτερο μισθό των εργαζομένων. Επίσης, ανήγγειλε ότι στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ υπάρχει προς εφαρμογή ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς να το αντιληφθεί, με την ομιλία του αυτή, αναγνώρισε την πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε μέχρι σήμερα. Πολλοί από το ακροατήριό του τον χειροκρότησαν, δεν καταλάβαμε όμως αν αυτό αφορούσε τη μετάνοιά του ή το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που παρουσίασε. Τις ίδιες αυτές υποσχέσεις είχε δώσει και στο παρελθόν κατ' επανάληψη, και κυρίως στις δύο ομιλίες και συνεντεύξεις που έδωσε στο Ζάππειο πέρυσι και πρόπερσι. Και πολύ σωστά ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Φλωρίδης, στην προ ημερών τηλεοπτική εμφάνισή του, μας είπε ότι γέμισε την Ελλάδα με δύο Ζάππεια ψέματα, που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, γιατί ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δεν είχε πιστέψει ότι αυτά που έλεγε ήταν δυνατόν να εφαρμοστούν.

Τώρα, το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου προσπαθεί να σβήσει τις ευθύνες του για την πολιτική που ακολούθησε ο κ. Σαμαράς. Αλλά ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και γνωρίζει τον ρόλο που έπαιξε ο Βενιζέλος στη συγκυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ονειρεύεται το κόμμα του να έρθει τρίτο σε εκλογική δύναμη. Θα πρέπει, όμως, να είναι ευχαριστημένος εάν ο ελληνικός λαός στις εκλογές τού δώσει το 3% για να μπει στη Βουλή. Και δεν είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς τη συμπεριφορά του κ. Βενιζέλου στη λίστα Λαγκάρντ. Ο κ. Βενιζέλος βλέπει το κόμμα του σαν τσόντα κάθε κόμματος. Δηλαδή να εκλέξει μερικούς βουλευτές για να συμμετέχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Όμως τις τσόντες ο λαός δεν τις υπολογίζει. Όσον αφορά τα άλλα μικρά κόμματα φαίνεται ότι τα περισσότερα από αυτά, αν όχι όλα, δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 3% και να μπουν στη Βουλή. Ο έντονος προεκλογικός αγώνας των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, οδήγησε στην πόλωση των ψηφοφόρων. Και αυτό, ασφαλώς, αποδυνάμωσε τα υπόλοιπα μικρά κόμματα.

Η αβεβαιότητα αυτή τελειώνει την Κυριακή το βράδυ.
 
"ΤΟ ΠΑΡΟΝ" 

Δεν υπάρχουν σχόλια: