Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Ολη η αλήθεια για τις πτήσεις με τα δισ.


ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΑΤΜ

Ολη η αλήθεια για τις πτήσεις με τα δισ.


Οι σκηνές τρόμου που εκτυλίχθηκαν στην «αίθουσα 210» της Τράπεζας της Ελλάδος προεκλογικά -μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2012- νικούν και τη φαντασία του καλύτερου σκηνοθέτη θρίλερ.

Ολη η αλήθεια για τις πτήσεις με τα δισ.

Ναυλωμένα αεροπλάνα, κυρίως της Lufthansa, με πακεταρισμένα 50ευρα και 100ευρα έφταναν κρυφά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», για να προμηθεύσουν τις τράπεζες με ρευστό, αφού είχαν ξεμείνει από την απόσυρση των καταθετών που ένιωθαν την αγωνία ότι θα έχαναν τα χρήματά τους λόγω της φήμης ότι η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ. Το σχέδιο και την εκτέλεση υπογράφει η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και ιδιαίτερα η ομάδα που συστάθηκε για τη διαχείριση της συγκεκριμένης κρίσης, την οποία είχε διαγνώσει από τα μέσα του 2010.

Η Ελλάδα έζησε, χωρίς να το ξέρει, δραματικές στιγμές που οδήγησαν στην κόψη του ξυραφιού. Η πενταμελής ομάδα υπό τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο κατάφερε να απομακρύνει την κατάρρευση της χώρας και της κοινωνίας της από το σοβαρό τότε ενδεχόμενο να υπάρξουν μαζικές εκροές καταθέσεων (bank run), που θα οδηγούσαν σε κατάρρευση της χώρας.

«Το έλλειμμα ρευστού των τραπεζών έφτασε τα 3,5 δισ. ευρώ σήμερα (σ.σ. 14 Ιουνίου 2012)», άκουσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να του λέει ο στενός του συνεργάτης. Ο κ. Προβόπουλος χλώμιασε, λένε χαρακτηριστικά πηγές του «Εθνους της Κυριακής». Οι τράπεζες δεν είχαν λεφτά να δώσουν στους καταθέτες τους και αυτό έπρεπε να παραμείνει επτασφράγιστο μυστικό, για να μην προκληθεί ανεπανόρθωτος πανικός.

Αμέσως συγκεντρώθηκαν τα μέλη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων στην «αίθουσα 210» της ΤτΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Προβόπουλο. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν ο πρόεδρος Παρακολούθησης του Μνημονίου, Οδυσσέας Χριστοφόρου, η επόπτρια Βασιλική Ζάκκα, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Τραπεζικού Συστήματος Ιωάννα Σεληνιωτάκη και η υποδιοικήτρια της ΤτΕ Ελένη Δενδρινού-Λουρή. Ο παγερός 2ος όροφος του κτιρίου της ΤτΕ για πρώτη φορά στην ιστορία είχε την εικόνα «war room» (κέντρο επιχειρήσεων πολέμου), που χωρίς υπερβολή θύμιζε σκηνές διαχείρισης πολεμικών κρίσεων στο Πεντάγωνο.

Εκείνο το βράδυ της 14ης Ιουνίου όλοι -και στην ΤτΕ και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες- έμειναν ξάγρυπνοι, με την αδρεναλίνη στα ύψη, μέσα στα γραφεία τους. Τα τηλέφωνα είχαν πάρει «φωτιά» και στα άγνωστα «νερά» που είχαν μπει, τους δημιουργούσαν φόβο και ρίγος, μέχρι να βρεθεί η λύση.

Οι συζητήσεις μεταξύ των ανώτατων και επιλεγμένων στελεχών της ΤτΕ και οι επικοινωνίες με τις εμπορικές τράπεζες γίνονταν αυστηρά σε κλειστό «κύκλο» και κρατήθηκαν μυστικές μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Κανένας άλλος από την Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε καν το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, δεν ήξερε για αυτά που διαδραματίζονταν εκείνη την περίοδο. Και τούτο διότι ένας ενδεχόμενος πανικός των καταθετών θα προκαλούσε βίαιη κατάρρευση της χώρας.

Σε επαφή με την ΕΚΤ

Τότε, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επικοινώνησε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να έρθει αεροπλάνο με μία χρηματαποστολή περί τα 5,5 δισ. ευρώ. Τα αεροπλάνα της Lufthansa ήταν ειδικά διαμορφωμένα για να μεταφέρουν τα χρήματα προς την Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι δούλευαν μέρα-νύχτα και ακολουθούσαν πιστά και κρυφά το σχέδιο της ομάδας Προβόπουλου. Φήμες τότε έφεραν τη χώρα να γυρνά στη «νέα δραχμή» και τα σενάρια, που ήταν διάχυτα σε όλη τη χώρα, έλεγαν ότι τόνοι χαρτιού για τις ανάγκες τυπώματος του ελληνικού νομίσματος έρχονταν με πλοία και με αεροπλάνα για να καταλήξουν στο Νομισματοκοπείο.

Το πρόβλημα διεφάνη από το 2010, λέει στο «Εθνος της Κυριακής» στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος. Γι' αυτό και οι χρηματαποστολές με τις πτήσεις από τη Φρανκφούρτη ξεκίνησαν πριν από 4 χρόνια. Η τρόικα εκβίαζε την Ελλάδα και ήταν σαφές ότι εύκολες λύσεις δεν προθυμοποιούνταν να δώσουν οι Ευρωπαίοι. Ομως η Τράπεζα της Ελλάδος έβλεπε μπροστά και προειδοποίησε έγκαιρα τους εταίρους δανειστές ότι ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ετσι, ανάλογα με τη συγκυρία, η ΤτΕ παράγγελνε από την ΕΚΤ τα ποσά που εκτιμούσε ότι θα χρειαστεί. Μεταξύ του Ιουνίου του 2010 και του Νοεμβρίου του 2011 είχαν έρθει μυστικά στη χώρα μας αεροπλάνα με συνολικά 5,26 δισ. ευρώ από Ιταλία και Αυστρία.

Το πρόβλημα εντεινόταν από τον Φεβρουάριο του 2012, δηλαδή μετά το PSI+ και κορυφώθηκε τον Απρίλιο του ίδιου έτους με την προαναγγελία των εκλογών. Σε αυτό το διάστημα «πέταξαν» προς την Ελλάδα δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μας είχε ακριβέστατη εικόνα για τις ανάγκες κάθε τράπεζας. Κάθε μέρα, η «σύσκεψη των 6» συγκαλούνταν στην «Αίθουσα 280». Κάθε μέρα στις 6 μ.μ. ακριβώς, οι διευθυντές των ταμείων, της εποπτείας, του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), οι ειδικοί σύμβουλοι, το νομικό τμήμα ήταν εκεί και παρακολουθούσαν τα «νούμερα» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, για να αποκτήσουν τη συνολική εικόνα και να συζητήσουν το κατά πόσο είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης είχε καταρτιστεί από την ομάδα διαχείρισης κρίσεων. Το πώς θα φύγει η αποστολή από τη Φρανκφούρτη και πώς θα φτάσει στην Ελλάδα, στο Νομισματοκοπείο.

Το σχέδιο ήταν τόσο λεπτομερές που περιγραφόταν και πώς και πόσα χρήματα θα αποστέλλονται στα συγκεκριμένα καταστήματα των τραπεζών που είχαν ανάγκη, με ασφάλεια και χωρίς να μαθευτεί το γεγονός και να προκληθεί πανικός. Υπήρχαν τεθωρακισμένα φορτηγά γεμάτα λεφτά σε συγκεκριμένα σημεία ανά την Ελλάδα που είχε προβλεφθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα υπάρξει πρόβλημα για να γίνεται η αποστολή γρήγορα και με ασφάλεια.

Η Ελλάδα ήταν κάθε δύο εβδομάδες το πρώτο θέμα στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ το 2012. Το κύριο ζήτημα ήταν να ανοίξει η κάνουλα από την ΕΚΤ προς τις εγχώριες τράπεζες που αντιμετώπιζαν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, αφού δεν είχαν λάβει την προκαταβολή των 18 δισ. ευρώ για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια μετά το PSI+. Επειτα από εντολή του κ. Προβόπουλου, συνεργάτης του επικοινώνησε με συνεργάτη του Μάριο Ντράγκι και του είπε: «Ή θα δώσεις ρευστότητα τώρα στις ελληνικές τράπεζες ή θα πάρεις τα κλειδιά αυτήν τη στιγμή». Ετσι ξεκίνησε η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ...

ΝOEMBΡΙΟΣ 2011
Το παράλληλο θρίλερ των Κανών

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν έζησε μόνο το θρίλερ της κατάρρευσης της χώρας από ενδεχόμενη μαζική εκροή καταθέσεων αλλά και το θρίλερ που διαδραματίστηκε στις Κάνες τον Νοέμβριο του 2011 μεταξύ των Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου και των Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπαρόζο κ.λπ. που αφορούσε την πρόθεση του πρωθυπουργού να προβεί σε δημοψήφισμα στην ελληνική κοινωνία για το αν θέλει «ευρώ ή δραχμή». Μόνο που ο κ. Προβόπουλος το έζησε το παράλληλο θρίλερ από την πλευρά των κεντρικών τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη.

Λίγες ώρες νωρίτερα από τη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου του 2011, ο κεντρικός τραπεζίτης βρισκόταν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δέχθηκε τη σύσσωμη επίθεση των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης και πήρε πολύ καθαρά τα μηνύματα για το τι επρόκειτο να γίνει στις Κάνες. Πάντα οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν τη συνολική εικόνα για το τι συμβαίνει σε κάθε χώρα. Το δημοψήφισμα του Γ. Παπανδρέου είχε πέσει ωσάν βόμβα στην ευρωπαϊκή κοινότητα και ρωτούσαν με απορία και αγανάκτηση τον κ. Προβόπουλο «τι είναι αυτό;». Τον προειδοποίησαν ότι θα κλονιστεί ολόκληρο το σύστημα της Ευρωζώνης και εξέφραζαν την απορία «τι πάει να κάνει ο πρωθυπουργός στην ίδια του τη χώρα;». «Παίζετε με τη φωτιά» του είπαν με αυστηρό ύφος, προφανώς για να μεταφέρει το μήνυμα στην κυβέρνηση. Και αυτό και έκανε ο Γ. Προβόπουλος. Στις 9 μ.μ. κάλεσε τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο, που ήταν ήδη στις Κάνες, και του είπε ότι «τα πράγματα εκεί δεν θα πάνε καλά». Ο κ. Βενιζέλος τού απάντησε ότι θα του επιστρέψει το τηλεφώνημα σε μία ώρα. Τελικά, επικοινώνησε μαζί του στις 12.45 τα ξημερώματα και του είπε χωρίς δεύτερη κουβέντα να φύγει με το πρώτο αεροπλάνο από τη Φρανκφούρτη για να «δούμε τι θα κάνουμε»...

ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22945&subid=2&pubid=64022836


Tι εκρυψε η Μαρία Σπυράκη...

Η Μαρία Σπυράκη σε τηλεοπτική της συνέντευξη αποκάλυψε κάτι που σε άλλες χώρες θα μπορούσε αν όχι να φέρει τριγμούς στην κυβέρνηση, σίγουρα να προκαλέσει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Στην τηλεοπτική της συνέντευξη  στο Κρήτη TV ισχυρίστηκε ότι ανάμεσα στις εκλογές Μαΐου - Ιουνίου του 2012 το τραπεζικό σύστημα της χώρας κατέρρευσε και ότι η κυβέρνηση έστελνε στρατιωτικό αεροπλάνο στην Ιταλία για να φέρει μετρητά προκειμένου να μην αποκαλυφθεί το bank run.

Η ίδια λέει το γνώριζε αυτό όπως και όλοι οι δημοσιογράφοι του MEGA αλλά το απέκρυψαν γιατί αν η είδηση γινόταν γνωστή στον κόσμο η χρεοκοπία θα ήταν δεδομένη. Η συγκλονιστική αυτή δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας προσομοιάζει με την άλλη μεγαλειώδη στιγμή της δημοσιογραφίας του Γιάννη Πρετεντέρη, ο οποίος στο βιβλίο του έγραφε ότι στην αρχή της κρίσης γνώριζε ότι το πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας δεν βγαίνει αλλά έλεγε ψέματα στον κόσμο για να αποφευχθεί η οριστική κατάρρευση της οικονομίας.
http://exofitsio.blogspot.gr/2014/04/t_29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: